Stortinget - Møte onsdag den 7. mars 2001 kl. 10

Dato: 07.03.2001

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 16

Jørn L. Stang (Frp): Jeg har følgende spørsmål til justisministeren:

«Justisministeren hevder at overvåkingen av den maritime yttergrensen er ivaretatt. Ifølge statsråden har EU fått en detaljert redegjørelse for vår grenseovervåking, både kvalitativt og kvantitativt. Som Stortinget er vel EU også informert om en døgnkontinuerlig drift av kystradarene i Sør-Norge, om en integrering av overvåkingssystemene i 2001, og etablering av en døgnkontinuerlig kystovervåking.

I og med at overvåkingen i Sør-Norge nå er basert på tre kystvaktfartøyer, er vel noen feilinformert?»

Statsråd Hanne Harlem: Jeg mener at det ikke er noen som er feilinformert om de ressursene som vil bli stilt til disposisjon for overvåking og kontroll av den norske maritime yttergrense i forbindelse med vår inntreden i Schengen-samarbeidet.

Som jeg tidligere har gjort rede for i mine svar til representanten Stang i spørretimen, henholdsvis 31. januar og 14. februar i år, om det samme tema, har Sjøforsvaret som ansvarlig for overvåking av vår maritime yttergrense flere virkemidler til disposisjon for sitt kontrollarbeid.

Jeg understreker igjen, som også EU er informert om, at det mobile sjøgrenseoppsynet primært skal ivaretas av Forsvarets syv kystvaktfartøyer som daglig patruljerer i territorialfarvannet. I tillegg er det vist til at fartøyressursene vil bli supplert med elektronisk overvåking ved Forsvarets to kystradarkjeder. Når grenseovervåking på vegne av Schengen-landene blir iverksatt senere denne måneden, er det disse ressursene som vil bli benyttet.

Forsvarsdepartementet har i ulike sammenhenger presisert at en maritim overvåkingssentral planlegges etablert i løpet av inneværende år. Da kystradarkjeden i Sør-Norge i løpet av noen år eventuelt må moderniseres, er det imidlertid ikke aktuelt å etablere en slik overvåkingssentral i år. Forsvarsdepartementet vurderer for tiden det økonomiske og operative grunnlaget for å ruste opp kystradaren. Ettersom den maritime overvåkingssentralen er ment å skulle integrere informasjon fra bl.a. kystradarene, må en etablering av denne avvente en avgjørelse av kystradarkjedens framtid.

Det understrekes at Forsvarets overvåking av sjøområdene i Sør-Norge langt fra er avgrenset til tre kystvaktfartøyer. Som jeg opplyste i mitt svar til representanten Stang i spørretimen den 14. februar i år, har Forsvaret flere forskjellige ressurser som bidrar til den totale overvåkingen. De tre fartøyene i indre kystvakt i Sør-Norge vil ha oppgaver knyttet bl.a. til oppsynet mellom de faste grenseovergangsstedene som en følge av Schengen-avtalen. Fartøyressursene vil som før nevnt kunne forsterkes hvis det blir behov for det.

Jørn L. Stang (Frp): Jeg takker statsråden for svaret.

Justisministeren har hevdet tidligere, på de to nevnte datoene hun selv henviste til, at mine tall vedrørende antall skipsanløp i Sør-Norge var feil, så jeg har derfor kontrollert disse.

Det er riktig at utenlandske fartøy står for ca. 35 000 anløp pr. år, hvorav 28 000 bare i Sør-Norge. Dersom alle disse skal kunne oppdages av den indre kystvakten, som vitterlig er Forsvarets eneste døgnkontinuerlige ressurs i Sør-Norge, betyr dette overvåking av 75 fartøyer pr. dag langs en strekning på 13 000 km. Dette er en umulig oppgave. I tillegg til disse fartøyene omfattes også norske fartøyer av Schengen-regelverket. Totalt kan vi da anslå over 100 000 anløp.

Mitt spørsmål er da: Ser ministeren de problemer Norge står overfor i denne sammenheng?

Statsråd Hanne Harlem: Jeg tror jeg må vise til det svaret jeg nå nettopp gav på det første spørsmålet, og mine to svar henholdsvis 31. januar og 14. februar.

Jeg viser til at jeg der har svart at både jeg – og jeg mener det fortsatt – og forsvarsministeren mener det er tilfredsstillende ressurser til tilstrekkelig kystovervåking i Sør-Norge og langs grensen. Vi mener at vi har informert EU på en rimelig måte, og at det opplegget som er, er tilfredsstillende i forbindelse med inntreden i Schengen-samarbeidet.

Jørn L. Stang (Frp): Jeg takker for svaret.

Jeg har da kun ett kort spørsmål: Hva vil ministeren foreta seg konkret for å møte utfordringene innen fastsatt dato for Schengen-implementeringen i denne måneden?

Statsråd Hanne Harlem: Jeg viser til det jeg har sagt. Både forsvarsministeren og jeg mener det er tilfredsstillende slik det er. Jeg viser også til at Forsvaret har mulighet til å tilkalle ytterligere ressurser dersom det skulle oppstå spesielle forhold, slik jeg redegjorde for i mitt svar den 14. februar, og vurderingen så langt er at dette er tilfredsstillende.