Stortinget - Møte onsdag den 7. mars 2001 kl. 10

Dato: 07.03.2001

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 4

Per Roar Bredvold (Frp): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til finansministeren:

«En undersøkelse foretatt i Kongsvinger viser at boliger med tilnærmet lik omsetningsverdi har store forskjeller i ligningsverdi.

Vil statsråden ta initiativ til at det blir innført et nytt og mer rettferdig reglement for verdiberegning, slik at denne urettferdighet kan unngås for fremtiden?»

Statsråd Karl Eirik Schjøtt-Pedersen: Finansdepartementet arbeider nå med en odelstingsproposisjon med forslag til ny takseringsløsning, og den vil bli lagt fram i vår.

Per Roar Bredvold (Frp): Jeg takker statsråden for svaret, som var et veldig kort og konsist svar. For Fremskrittspartiet, og jeg tror også for alle boligeiere i Norge, er spørsmålet av en slik art at det bør få et mer utfyllende svar.

Å kjøpe en bolig er kanskje den største og viktigste investeringen en familie gjør i livet. Det har Fremskrittspartiet tatt konsekvensen av, og vi ønsker å fjerne all skatt på det å eie en bolig. Verdiberegningen utgjør grunnlaget for inntektsskatt, formuesskatt og – i de kommuner som har det – eiendomsskatt. Derfor er en riktig og rettferdig takst veldig viktig, og at alle skattene har denne som et grunnlag. Kan statsråden si noe om dette?

Statsråd Karl Eirik Schjøtt-Pedersen: Jeg er selvsagt enig i at det er viktig med en mer rettferdig takst. Derfor har jeg arbeidet fram et forslag om det, og jeg kommer til å legge det fram for Stortinget i vår.

Per Roar Bredvold (Frp): En verdiberegning er også avhengig av bosted, dvs. i hvilken kommune man bor, og også hvor i kommunen man bor. Det vil si at når dette er tilnærmet sammenlignbart, må det også være sammenlignbar verdi på boligene. I den omtalte undersøkelsen nevnes to eiendommer med en salgssum på 1,8 mill. kr og 1,7 mill. kr, og med en ligningsverdi på henholdsvis 499 000 kr og 118 000 kr. Når man så har påplusset ligningsverdien 10 pst. og senere 15 pst., altså til sammen 25 pst. økning på to år, blir skattekonsekvensen for den ene boligen en økning på ca. 14 500 kr i grunnlaget for inntektsbeskatning, mens det bare blir 2 450 kr for den andre boligen.

Ser statsråden at dette slår veldig urettferdig ut slik det fungerer i dag?

Statsråd Karl Eirik Schjøtt-Pedersen: Ja, det gjør jeg. Derfor mener jeg det er nødvendig å endre det, og det har Arbeiderpartiet ment lenge. Det er også en viktig bakgrunn for at Regjeringen legger fram et nytt system. Vi kommer til å legge fram et system som er basert på produksjonsverdi, og ikke på markedsverdi. Det forslaget kommer til våren. Jeg har lyst til å vise til at også Fremskrittspartiet har stemt for økninger i de årlige takstene, senest i forbindelse med budsjettforliket med regjeringen Bondevik i 1998, hvor man økte boligtakseringen med 5 pst.

Mitt utgangspunkt er at vi må få et mer rettferdig system, vi må få ett rettferdig system, og det er utgangspunktet for det Regjeringen legger fram om relativt kort tid.