Stortinget - Møte onsdag den 9. mai 2001 kl. 10

Dato: 09.05.2001

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 17

Bror Yngve Rahm (KrF): Jeg har følgende spørsmål til miljøvernministeren:

«Restaureringsarbeidene i Heddal stavkirke i Telemark er i ferd med å stanse opp som følge av manglende bevilgninger fra Riksantikvaren. Stortinget har understreket at allerede påbegynte restaureringer skal prioriteres ved ytterligere tildeling av midler. Likevel har Riksantikvaren kun tilgodesett Heddal stavkirke med 300 000 kroner, etter søknad om 1 mill. kroner.

Mener statsråden dette er i samsvar med Stortingets intensjoner, og hva kan statsråden gjøre for å sikre Heddal stavkirke en større bevilgning?»

Statsråd Siri Bjerke: Det er dokumentert et stort behov for vedlikehold og sikring av verdifulle kulturminner. Det gjelder også stavkirkene. Betydelige beløp har blitt bevilget til brannsikring av stavkirkene de senere årene, og alle stavkirkene har fått brannsikringsanlegg. Men mange av stavkirkene står også overfor store vedlikeholdsoppgaver. Disse oppgavene stiller spesielle krav både til materialbruk og håndverksutførelse, og statlige tilskudd er nødvendig for å kunne gjennomføre arbeidene.

Regjeringen varslet i forbindelse med budsjettet for 2000 at istandsetting av stavkirkene ville bli en prioritert oppgave framover. Riksantikvaren er i gang med å planlegge et stort stavkirkeprosjekt som vil ha som viktigste målsetting å sette stavkirkene i bygningsmessig stand, slik at de antikvariske verdiene sikres for ettertiden. Dette er et omfattende arbeid som vil strekke seg over en tiårsperiode.

Ved budsjettbehandlingen for 2001 understreket Stortinget betydningen av at allerede påbegynte restaureringsarbeider på kirkebygg, herunder Heddal stavkirke, Utstein Kloster og Stavanger domkirke, blir videreført.

Vedlikeholdsarbeidene på Heddal stavkirke har pågått i flere år ved hjelp av kommunale, fylkeskommunale og statlige tilskudd. I tillegg er det gitt private gaver til arbeidet. I 2001 ble det søkt om tilskudd på 1 mill. kr fra Riksantikvaren til fortsatt restaurering av Heddal stavkirke.

Bevilgning til restaurering og vedlikehold av stavkirkene gis over statsbudsjettets kap. 1429, post 72.3 Vern og sikring av middelalderbygninger og anlegg. Midlene på denne posten nyttes også til vern og sikring av andre automatisk fredede bygninger og ruiner fra middelalderen. I 2001 har Riksantikvaren bevilget ca. 1,2 mill. kr til stavkirkene fra denne posten.

Heddal stavkirke er prioritert framfor de andre stavkirkene ved tildeling av årets midler. Ti andre stavkirker som også har fått tilskudd, har fått gjennomsnittlig ca. 50 000 kr hver. De 17 resterende stavkirkene har ikke fått tilskudd i 2001. I tillegg er det i inneværende år budsjettert med 400 000 kr til oppstart av restaureringsprosjektet for stavkirkene, som jeg nevnte innledningsvis, i regi av Riksantikvaren.

Jeg mener derfor at bevilgningen til Heddal stavkirke er i samsvar med Stortingets intensjoner om å videreføre allerede påbegynte restaureringsarbeider på stavkirken. Jeg har likevel forståelse for at man nå har kommet i en spesiell situasjon på grunn av framdriften på arbeidene. Derfor vil jeg be Riksantikvaren vurdere hva som kan gjøres i samarbeid med andre for å avhjelpe denne situasjonen.

Bror Yngve Rahm (KrF): Jeg er spesielt glad for siste del av svaret til statsråden. Det gir grunnlag for en viss optimisme.

Det er ganske riktig at arbeidet ved Heddal stavkirke har pågått over mange, mange år, og den har til dels vært sjenert av stillasbygg og andre ting knyttet til restaureringen, og dette arbeidet har vært til stor plage for dem som bor der, men ikke minst vært til hinder for en fullverdig framvisning av stavkirken som et viktig kulturminne i Telemark.

Det er også riktig, som statsråden sier, at denne føyer seg inn i rekken av andre bygninger, inklusiv Utstein Kloster og Stavanger domkirke, som helt spesifikt er nevnt fra Stortingets side med ønske om ferdigstillelse. Og det er på den bakgrunn det er grunn til å stille spørsmål om ikke Riksantikvaren her har justert ned noe som Stortinget faktisk ønsker å justere ganske kraftig opp, med tanke på en ferdigstillelse. Det fortjener man på disse tre stedene, inkludert Heddal stavkirke. Jeg vil derfor utfordre statsråden til å svare på om dette er spørsmål som hun ønsker å komme tilbake til i forbindelse med den reelle behandlingen av revidert nasjonalbudsjett som nå er rett rundt hjørnet, og i så måte være med på å sikre at midlene kan komme til Heddal stavkirke.

Statsråd Siri Bjerke: Jeg kan forsikre representanten Rahm om at jeg fullt ut deler de ambisjonene som Stortinget gav uttrykk for i årets budsjettbehandling knyttet til kulturminner generelt, stavkirkene mer spesielt og disse konkrete prosjektene som ble nevnt i budsjettinnstillingen. Jeg gjør det jeg kan for å få til en god oppfølging i en helhet. I den situasjonen er det grunn til å se på mulighetene for Heddal stavkirke én gang til.

Jeg mener likevel at dette best kan gjøres gjennom de allerede eksisterende bevilgningene, og at det er behov for en oppfølging i forhold til Riksantikvaren fra min side, og som jeg absolutt vil gjøre. Jeg vil peke på at vi har store utfordringer på sektoren, og at arbeidet med å få restaurert stavkirkene vil ta flere år. Jeg vil også vise til behovet for å få et godt faglig grunnlag i det prosjektet som Riksantikvaren har satt i gang.

Bror Yngve Rahm (KrF): Jeg vil igjen få lov til å takke statsråden for svaret. Jeg forventer at det vil bli tatt initiativ overfor Riksantikvaren til en ny vurdering av Heddal stavkirke.

Det spesielle med denne kirken er at det er den største stavkirken vi har, og at den samtidig som den er et kulturminne, også er en menighetskirke som er i bruk, og som av den grunn må være i stand til enhver tid. Når dette prosjektet har pågått over så lang tid, regner jeg med at statsråden har stor forståelse for ønsket om at dette nå blir ferdigstilt, at arbeidene ikke allerede i sommer må stanse opp igjen – som en konsekvens av manglende bevilgninger over budsjettet.

På denne bakgrunn vil jeg takke statsråden for svaret, i håp om at dette blir fulgt opp i form av konkrete midler fra Riksantikvaren, utover det som allerede er blitt gitt.

Statsråd Siri Bjerke: Jeg bekrefter det jeg har sagt i tidligere svar: Jeg vil arbeide med å få til en god prioritering av arbeidet med restaurering av stavkirkene, og vi vil foreta en vurdering av Heddal stavkirke spesielt, i lys av Stortingets vedtak i forbindelse med budsjettarbeidet for i år.