Stortinget - Møte onsdag den 9. mai 2001 kl. 10

Dato: 09.05.2001

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 18

Presidenten: Dette spørsmålet, fra representanten Gunnar Kvassheim til miljøvernministeren, vil bli besvart av fiskeriministeren som rette vedkommende.

Gunnar Kvassheim (V): «Norsk Losforbund frykter at det vil skje en miljøkatastrofe når 75 000 tonn store bulkskip overtar kullfrakten fra Svalbard. Det pekes på at det trange Akselsundet kan være krevende å forsere for store skip. Svalbard har ikke de samme krav til losplikt som indre farvann på fastlandet.

Mener statsråden at sikkerhetskravene for denne trafikken er tilfredsstillende?»

Statsråd Otto Gregussen: Kysten rundt Svalbard så vel som innseilingsleder til de ulike gruvesamfunn representerer risikoutsatte farvann som krever høy faglig kompetanse og god erfaring fra de navigatører som skal ha ansvaret for navigasjon og manøvrering.

På linje med en rekke andre regelverk gjelder ikke losloven og havne- og farvannsloven på Svalbard. Kystdirektoratet opptrer imidlertid som rådgiver for Sysselmannen, når dette ønskes.

Dersom det åpnes for permanent kulldrift i Svea og utskiping av kull gjennom Van Mijenfjorden og Akselsundet, er det viktig at sikkerheten ivaretas på en forsvarlig måte. Sysselmannen har i denne sammenheng vært i kontakt med Kystdirektoratet om forslag til tiltak for å sikre innseilingen til Svea. Direktoratet har etter besøk på Svalbard bl.a. foreslått bruk av taubåter og innføring av havnelosing. Havnelosing innebærer at en kjentmann kommer om bord før innseilingen begynner. I praksis rekrutteres kjentmenn ved at man benytter norske kapteiner som har erfaring fra aktuell tonnasje, og som er kjent i farvannet.

Kystverket har erfaring i vurderingen av en navigatørs farvannskunnskap. En slik erfaring er opparbeidet bl.a. ved bruk av havneloser i Norge, spesielt i Finnmark. Tilsvarende vurderinger gjøres gjeldende for navigatører som tildeles farledsbevis, slik at aktuelle fartøyer med navigatør som har slikt bevis, ikke behøver å ha los om bord.

Kystverket har innledet samarbeid med Store Norske Spitsbergen Kulkompani for å kvalitetssikre de aktuelle havneloser og krav til taubåtassistanse. Andre tiltak som er igangsatt, er bl.a. oppmerking og innføring av seilingsprosedyrer gjennom Akselsundet.

Jeg mener at sikkerheten i dagens situasjon er i varetatt på en forsvarlig måte. Vi vil imidlertid kontinuerlig vurdere sikkerheten i området, og jeg vil nevne at sjøsikkerheten rundt Svalbard nå vurderes på bred basis av en interdepartemental arbeidsgruppe nedsatt av Justisdepartementet. Arbeidsgruppens rapport ventes avgitt til sommeren eller tidlig til høsten. Vi vil i den sammenheng få anledning til å vurdere den totale sjøsikkerheten i farvannet rundt Svalbard.

Gunnar Kvassheim (V): Engasjementet rundt denne saken må forstås i lys av den siste tids begivenheter med ulykker langs kysten og et sterkt ønske om å styrke tiltakene. Det innebærer at føre var-prinsippet må være grunnleggende for denne virksomheten. Det er vanskelig å forstå at transport under krevende forhold skal bli fulgt opp i mindre grad med krav om lostjeneste enn trafikk i andre deler av våre farvann som kan være mindre krevende.

Jeg vil spørre: Kan statsråden forsikre meg om at det fra overordnet myndighet ikke er lagt noen føringer for Kystdirektoratet om at en skal ta økonomiske vurderinger med i betraktningen når en gir sitt råd på dette området? Det har nemlig versert i den offentlige debatten at en her har gitt et råd ut fra en ramme der en ikke skal gå inn på det økonomiske.

Statsråd Otto Gregussen: Jeg kan meget godt forstå den bekymring som eksisterer langs hele kysten, på bakgrunn av de ulykker som har vært. At dette blir spesielt viktig i forhold til Svalbard og naturen der, er også svært naturlig.

Når jeg sier at dette ikke omfattes av losloven, er det egentlig et formelt og juridisk spørsmål. Det gjelder å ha en lovgivning. Det er ikke slik at det ikke finnes myndighetsansvar for at dette skal foregå på en forsvarlig måte; det tilligger Sysselmannen.

Når det gjelder kravet til sikkerhet for Svalbard eller andre steder, er det ikke slik at man stiller økonomiske betingelser. Sikkerheten skal ivaretas, med de tiltak som er nødvendige for at dette kan gjennomføres på en trygg måte. Det vil fra norske myndigheters side aldri bli satt «et tak» for hva det må koste, ut fra andre hensyn enn hensynet til sikkerheten.

Gunnar Kvassheim (V): Det er ikke bare Losforbundet som er skeptisk til det opplegget som nå foreslås. Jeg registrerer at rektoren ved Tromsø maritime skole mener at norske myndigheters holdning til sjøsikkerheten på Svalbard ikke «henger på greip». Det må i alle fall være et uttrykk for at en er bekymret og ikke tilfreds med de løsninger som er valgt. La nå det ligge.

I forbindelse med at det på dette området er påklaget en avgjørelse i Kystdirektoratet til Miljøverndepartementet er mitt neste spørsmål følgende: Vil fiskeriministeren konsultere Miljøverndepartementet i denne saken før det gis endelig tilbakemelding på det innspillet som er kommet? Miljøvernministeren har vært meget engasjert i sjøsikkerhet og kan i den forbindelse ha synspunkter som det kan være verdt å ha med seg.

Statsråd Otto Gregussen: Jeg kan forsikre representanten Kvassheim om at jeg og miljøvernministeren skal samtale om dette og sørge for at det blir ivaretatt på en skikkelig måte. Det engasjementet miljøvernministeren har i saken, deler jeg, og det deler hele Regjeringen.