Stortinget - Møte onsdag den 16. mai 2001 kl. 10

Dato: 16.05.2001

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 19

Presidenten: Dette spørsmålet, frå Steinar Bastesen til olje- og energiministeren, vil bli svara på av fiskeriministeren på vegner av olje- og energiministeren.

Spørsmålet blir teke opp av representanten Arvid Falch.

Arvid Falch (TF): Jeg har følgende spørsmål til olje- og energiministeren og forstår det skal bli besvart av fiskeriministeren:

«Oljedirektoratet har gitt tillatelse til seismisk undersøkelse EBS00 ved TGS-Nopec i tidsrommet 15. april–15. oktober 2001 i Nordsjøen. Det drives viktige fiskerier etter tobis og hval i denne perioden og i dette området. Seismisk aktivitet vil skremme både fisk og hval. Reduserte fangster og økonomiske tap blir betydelige.

Vil statsråden sørge for at fiskerne blir hørt og aktiviteten stoppet til klagen er behandlet, og hvilke tiltak vil bli iverksatt for at fiskerne skal bli hørt i fremtiden?»

Statsråd Otto Gregussen: Klaga på seismiske undersøkingar, EBS00, har vore til behandling i Oljedirektoratet. Eg kan informera om at Oljedirektoratet har gitt klaga oppsettande verknad, slik at dei planlagde undersøkingane ikkje kan starta før 1. juli 2001. Ein reknar med at klaga vil vera behandla innan den tida.

Når det gjeld ivaretakinga av viktige fiskeriinteresser ved framtidige konsesjonstildelingar, held ein før kvar konsesjonsrunde møte mellom Olje- og energidepartementet, Fiskeridepartementet og Miljøverndepartementet. Det blir òg halde møte med Norges Fiskarlag. Føremålet med møta er å avgjera kva område som kan lysast ut for petroleumsverksemd. Møta sikrar at alle berørte interesser får høve til å koma med sine synspunkt. På bakgrunn av det som kjem fram i møta, og etter nøye vurderingar av moglege verknader av verksemda, finn ein fram til dei blokkene som kan gå inn i dei ulike rundane. Det er òg etablert avgrensingar i oljeverksemda for å søkja å avgrensa moglege konflikter mellom dei to næringane. Ved framtidige tildelingar av konsesjonar vil eg syta for at omsynet til fiskeria får ein sentral plass i vurderingane.

Arvid Falch (TF): Jeg takker statsråden for svaret.

Men det er jo en del skremmende ting i dette tilfellet – og det er jo normalt at fiskerinæringen egentlig ikke blir tatt på alvor når det gjelder slike ting. Oljedirektoratet lever jo sitt eget liv. Det er én ting. Men det andre er jo at man ikke benytter seg av føre var-prinsippet. Når man ikke kjenner virkningene og det heller ikke er gjort nok undersøkelser, har man i hvert fall erfaring fra fiskerne som sier at det er svært skadelig og ødeleggende å drive seismikk i et fiskeområde.

Kan statsråden vurdere om det kan komme erstatning på tale i dette tilfellet?

Statsråd Otto Gregussen: Den måten som norske myndigheter og oljemyndighetene tar dette på alvor på, vises jo med all tydelighet i den saken som nå er til behandling. Det foreligger en klage, den er gitt oppsettende virkning, og aktiviteten har da ikke startet.

Det vil ikke være mulig å svare konkret på om noen er erstatningsberettiget slik som saken nå står. Det skyldes flere forhold, bl.a. skyldes dette at man ikke har en dokumentasjon på at skade foreligger, men det vil da være blant de tema som er nødt til å bli vurdert før man tar endelig stilling til behandling av klagen.

Arvid Falch (TF): Jeg synes det virker relativt betryggende det statsråden nå sier. Men det er kommet klage fra sørnorsk trålernæring, som gjerne vil ha undersøkelser og som har prøvd å pushe på for å få undersøkelser gjort omkring dette spørsmålet, men oljeselskapene motarbeider dette forholdet.

Hvordan har statsråden tenkt å takle dette i fremtiden?

Statsråd Otto Gregussen: Det er ingen hemmelighet og heller ingen nyhet at det fra tid til annen er interessekonflikter mellom oljevirksomheten og fiskerinæringen. Det staten forsøker å gjøre, er å foreta en god og faglig vurdering og en avveining av disse interessene. Og jeg tror nok vi må kunne si at med den omfattende fiskeriaktiviteten og med den omfattende oljevirksomheten vi har i Norge, har dette foregått på en måte som praktisk talt har vært smertefri. Jeg tror vi har gode prinsipper for dialog, gode måter å avklare vanskelige problemstillinger på, som sikrer at det også blir situasjonen i framtiden.