Stortinget - Møte onsdag den 16. mai 2001 kl. 10

Dato: 16.05.2001

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 20

Presidenten: Dette spørsmålet, frå representanten Per Sandberg til kyrkje-, utdannings- og forskingsministeren, vil bli svara på av sosialministeren som rette vedkomande.

Per Sandberg (Frp): Mitt spørsmål går da til sosialministeren:

«Det er tverrpolitisk enighet om at grunnskolen skal være gratis.

Hva mener da statsråden om at det er innført engangsavgift pålydende 2 000 kroner på datautstyr som leveres fra Hjelpemiddelsentralen til elever i spesielle situasjoner?»

Statsråd Guri Ingebrigtsen: Jeg svarer på dette spørsmålet fordi hjelpemiddelsentralene ligger under mitt ansvarsområde.

Stortinget vedtok en engangsavgift på 2 000 kr pr. bruker ved utlån av standard datautstyr i forbindelse med statsbudsjettet for 2001. Bakgrunnen var at slikt datautstyr er blitt så alminnelig at tiden var inne til å vurdere det på linje med alminnelige hvite- og brunevarer i hjemmet, som kjøleskap, komfyr, fjernsynsmottaker mv. Det gis generelt ikke stønad til hjelpemidler som vanligvis også brukes av mennesker uten funksjonshemminger. Avgiften betales ved førstegangs utlån eller ved utskifting av standard datautstyr. Hjelpemiddelsentralene låner ut datamaskiner av høy standard og med lang levetid, slik at det vil gå relativt mange år mellom hver gang en bruker må betale denne avgiften.

I etterkant av stortingsvedtaket har det kommet fram at å pålegge elever denne engangsavgiften kan være i strid med opplæringsloven.

Sosial- og helsedepartementet har derfor tatt kontakt med Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet for å få dette nærmere avklart. Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet legger til grunn at i den grad en ytelse eller et hjelpemiddel er et ledd i oppfyllelsen av retten til grunnskoleopplæring, skal hjelpemidlet være gratis for eleven. Tilsvarende gjelder for videregående opplæring og videregående opplæring spesielt organisert for voksne.

Jeg er på dette grunnlag innstilt på å vurdere saken på nytt og komme tilbake til Stortinget på egnet måte.

Per Sandberg (Frp): Jeg takker statsråden for svaret. Jeg er fullstendig klar over at dette spørsmålet har vært oppe i spørretimen tidligere, og også at det har blitt svart på et skriftlig spørsmål til statsråden.

Det som undrer meg litt, er at ikke kirke- og utdanningsministeren ser at dette er et grunnskolespørsmål, og besvarer spørsmålet. Det var det som var min forutsetning for å stille spørsmålet på nytt. Jeg tar svaret fra statsråden ad notam, for slik jeg forstår det, er det jo klart i svaret at dette er i strid med opplæringsloven § 2-1. Når sosialministeren og kirke- og utdanningsministeren er klare i sine besvarelser om at dette er i strid med opplæringsloven, ser ikke jeg noen grunn til at Regjeringen skal foreta ytterligere vurdering.

Så mitt spørsmål er om ikke Regjeringen nå kan øve trykk på Arbeiderpartiet i Stortinget om hvorvidt dette også kan løses i revidert.

Statsråd Guri Ingebrigtsen: Som jeg sa i mitt første svar, vil jeg komme tilbake til Stortinget med dette på egnet måte.

Per Sandberg (Frp): Dette ser jeg som et litt smalt svar – altså tar jeg opp igjen det jeg fremla i mitt forrige spørsmål.

Når Regjeringen er så klar i sine besvarelser om at dette er i strid med opplæringsloven, hvorfor skal da Regjeringen bruke ytterligere tid på å vurdere hvorvidt den skal gjøre endringer her?

En annen ting: Foreldre i denne situasjonen blir først nå klar over situasjonen, og at dette får tilbakevirkende kraft fra 1. januar 2001, så jeg kan jo utfordre statsråden på det. Når Regjeringen skal vurdere dette på nytt, vil det da fra Regjeringens side også bli vurdert hvorvidt de som allerede har innbetalt en såkalt engangsavgift, skal få tilbakebetalt den utgiften?

Statsråd Guri Ingebrigtsen: Her kan jeg svare med et klart ja – det vil vi gjøre. Jeg har sagt at vi skal komme tilbake til Stortinget på egnet og – jeg kan tillegge – rask måte.

Presidenten: Vi går tilbake til spørsmål 11.