Stortinget - Møte onsdag den 6. juni 2001 kl. 10

Dato: 06.06.2001

Dokumenter: (Innst. S. nr. 265 (2000-2001), jf. Dokument nr. 8:80 (2000-2001))

Sak nr. 1

Innstilling fra familie-, kultur- og administrasjonskomiteen om forslag fra stortingsrepresentant Magnhild Meltveit Kleppa om at den bygnings- og tomtemasse Posten BA legger ut for salg, kan nyttes til ikke-kommersielle boliger for unge i etableringsfasen

Talere

Votering i sak nr. 1

Presidenten: Etter ønske fra familie-, kultur- og administrasjonskomiteen vil presidenten foreslå at debatten blir begrenset til 40 minutter, og at taletiden blir fordelt med 5 minutter på hver gruppe.

Videre vil presidenten foreslå at det ikke blir gitt anledning til replikkordskifte etter de enkelte innlegg, og at de som måtte tegne seg på talerlisten utover den fordelte taletid, har en taletid på inntil 3 minutter.

– Det anses vedtatt.

Shahbaz Tariq (A) (ordfører for saken): Forslagsstilleren viser til nedleggelse av postkontorer og at flere av disse eiendommene skal selges. Videre presiserer forslagsstilleren at flere av de posteiendommene som skal selges, har en sentral beliggenhet i byer og tettsteder og vil egne seg godt til ikke-kommersielle boliger for unge i etableringsfasen.

Forslagsstilleren beskriver riktignok at for å kunne etablere rimelige boliger for ungdommer i etableringsfasen er mangel på egnede og rimelige tomter en stor hindring, både i de store byene og tettstedene.

Posten BA er et særlovsselskap, der samferdselsstatsråden som generalforsamling ivaretar statens eierrolle i selskapet. Styret for Posten BA har det økonomiske ansvaret for selskapets virksomhet, og har ansvaret for at de tjenester som ytes, gir et positivt bidrag til Posten BAs økonomi. Derfor ser flertallet i komiteen det som naturlig at dette også gjelder håndtering av selskapets eiendeler, som tomter og bygningsmasse.

Posten opererer i stor grad i et konkurransemarked. Flertallet i komiteen har som en konsekvens av denne konkurransen forståelse for at Posten BA ikke kan pålegges å subsidiere eventuelle kjøpere av Posten BAs eiendommer. Det betyr at Posten ved salg av eiendommer må legge forretningsmessige vilkår til grunn. For øvrig viser jeg til kommunal- og regionalministerens svar på spørsmål nr. 273, fra stortingsrepresentanten Meltveit Kleppa, jf. Dokument nr. 15:21 for 2000-2001, der det går fram at Posten er positiv til å bidra slik at frigjorte eiendommer kan nyttes til boliger for unge så lenge dette er forenlig med Postens forretningsmessige interesser. Videre ble det opplyst at Posten BA på eget initiativ vil gjøre kjent for de berørte kommuner hvilke eiendommer som vil bli lagt ut for salg.

Arbeiderpartiet mener at spørsmål om hvorvidt den enkelte eiendom som blir lagt ut for salg, egner seg for ombygging til boliger, må bero på et lokalt og konkret skjønn. For de eiendommer hvor en slik ombygging fremstår som hensiktsmessig, praktisk og økonomisk, vil slike søknader på vanlig måte kunne få prioritet innenfor Husbankens låne- og tilskuddsordninger til slike formål. En slik fremgangsmåte er også i tråd med den fastsatte ansvars- og rolledeling i boligpolitikken mellom stat, kommuner og privat sektor.

Utradisjonelle løsninger, slik som Senterpartiet foreslår her, er veldig positive, men en helhetlig vurdering tilsier at salg av Posten BAs bygnings- og tomtemasse slik forslagsstilleren foreslår, ikke lar seg gjennomføre. Derfor foreslår flertallet i komiteen å avvise Dokument nr. 8:80-forslaget fra stortingsrepresentanten Magnhild Meltveit Kleppa om at den bygnings- og tomtemasse Posten BA legger ut for salg, kan nyttes til ikke-kommersielle boliger for unge i etableringsfasen.

Per Roar Bredvold (Frp): Tiden går, og samfunnsutviklingen skjer fortløpende. Med i denne er også Posten, hvor man bl.a. ser på hva man eier, og om man nødvendigvis må eie dette for at Postens virksomhet skal fungere. Mange ekspedisjonskontorer, altså postkontorer, rasjonaliseres bort, eller man går over til post i butikk. Dette er for øvrig en overgang som ser ut til å ha fungert mye bedre enn det som var forventet av de største skeptikerne. Posten ønsker også å selge fordi deres bygningsmasse er for stor i forhold til behovet, og ønsker å leie tilbake det de har behov for. For f.eks. Hamar postkontor utgjør dette ca. 10 pst. av bygningsmassen, og for Elverum postkontor 15 20 pst. av den totale bygningsmasse. Dermed får de en mer effektiv og kostnadsbesparende drift. Samtidig får man frigjort en betydelig kapital, da Postens bygninger ofte er sentrale forretningsbygg som mange kan være interessert i å kjøpe for å utvikle videre.

Når det gjelder det konkrete forslag om å legge denne bygningsmassen ut til ikke-kommersielle boliger for unge i etableringsfasen, vil ikke Fremskrittspartiet være med på en slik løsning, da Posten må og bør legge disse bygningene ut for salg på forretningsmessige vilkår for å skaffe kapital til sin kjernevirksomhet.

At man kan ha et ønske om at noen av de ca. 72 bygg som er varslet skal selges, blir kjøpt til dette formålet, er greit, men å bestemme dette politisk er feil. Ofte er dette også bygninger som både bygningsmessig og ut fra sin plassering best egner seg til fortsatt forretningsdrift, og ikke best til boliger.

Ellers tok jeg i dag en telefon til det firmaet som skal selge fire posteiendommer i Hedmark fylke. Dette gjelder eiendommer i Hamar, Tynset, Rena og Elverum, hvor man forventer en salgssum på nærmere 60 mill. kr på de to største. Representanten for firmaet kunne fortelle om en stor interesse for eiendommene. Det som gjorde ham noe forbauset, var at saken skulle opp i Stortinget i dag, og at hans budfrist var 15. juni d.å., dvs. om en drøy uke.

Anne Enger Lahnstein (Sp): La meg først si at jeg synes det er synd at dette forslaget blir avvist på et såpass formalistisk grunnlag som det som fremkommer av innstillingen. Det er jo et anliggende som alle i denne sal bør dele, at vi bør prøve å sikre unge i etableringsfasen tilgang til billigere boliger og nok boliger. Forslagets intensjon er jo nettopp å gjøre det. For som det ble nevnt her i stad, er det altså 72 sentrale eiendommer som Posten BA nå legger ut for salg. Det har jo vært et tema lenge at noen ønsker at dette kan overtas og slik være grunnlaget for etablering av ikke-kommersielle bygninger for unge i etableringsfasen.

Jeg vil vise til at kommunalministeren i fjor i juli gikk ut med et ganske ambisiøst opplegg for en solidarisk boligpolitikk. Et av punktene som hun presenterte da, var nettopp «Gjennomgang av statlige tomter og prispolitikk», hvor hun sier i det skrivet jeg har:

«Jeg har tatt initiativ overfor administrasjonsministeren med sikte på en gjennomgang av statlige tomter og bygningsmasse. Statens tomteprispolitikk vil bli sett nærmere på.»

I tillegg har jeg her med meg et innlegg som statsministeren hadde i Dagsavisen i fjor høst, hvor også «Gode boliger for alle» er tema, og hvor dette med boligpolitikken selvsagt fremheves som en viktig del av velferdspolitikken. Og her skriver statsministeren:

«En solidarisk boligpolitikk krever at stat og kommune spiller på lag.»

Og det er nettopp det jeg skulle ønske at man kunne ta mer alvorlig i denne saken.

Jeg har også med meg et brev som Norske Boligbyggelags Landsforbund skrev til statsministeren nå i mars, i forlengelsen av at representanten Magnhild Meltveit Kleppa tok opp denne saken i spørsmål til kommunalministeren.

Nå tror jeg ikke at de har fått svar på dette brevet, men her viser man bl.a. fra Norske Boligbyggelags Landsforbund til behovet og tar konkret opp det salget som nå står foran oss i tid, fra Posten BA av de 72 eiendommene som det her er snakk om.

Jeg skulle ønske at Stortinget hadde tatt denne saken mer alvorlig og sett de mulighetene som ligger i en så betydelig, sentralt plassert bolig- og tomtemasse som det her er snakk om, og at man kunne se litt bort fra markedsmekanismene og den oppsplittingen som man ser også av statlig virksomhet, og dermed vært positiv til forslaget fra representanten Kleppa.

Jeg vil da tillate meg – og har i innstillingen bebudet det – å fremme et forslag. Jeg vil gjerne også lese det – det er på vegne av Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti:

«Stortinget ber Regjeringen ta nødvendig initiativ for å sikre at den bygningsmasse Posten BA legger ut for salg, sammen med tilhørende tomter, helt eller delvis, kan bli nyttet til ikke-kommersielle boliger for unge i etableringsfasen der de lokale forhold ligger til rette for dette og der kommunene ønsker en slik løsning.»

Dette er altså snakk om å ta nødvendige initiativ for å prøve å få til en positiv utvikling på dette området.

Jeg tar med dette opp forslaget.

Presidenten: Anne Enger Lahnstein har tatt opp det forslag hun selv refererte.

Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 1.

(Votering, se side 3459)

Votering i sak nr. 1

Presidenten: Under debatten har Anne Enger Lahnstein satt fram et forslag på vegne av Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti. Forslaget lyder:

«Stortinget ber Regjeringen ta nødvendig initiativ for å sikre at den bygningsmasse Posten BA legger ut for salg, sammen med tilhørende tomter, helt eller delvis, kan bli nyttet til ikke-kommersielle boliger for unge i etableringsfasen der de lokale forhold ligger til rette for dette og der kommunene ønsker en slik løsning.»

Det voteres alternativt mellom innstillingen og forslaget fra Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti.

Komiteen hadde innstillet:

Dokument nr. 8:80 (2000-2001) – forslag fra stortingsrepresentant Magnhild Meltveit Kleppa om at den bygnings- og tomtemasse Posten BA legger ut for salg, kan nyttes til ikke-kommersielle boliger for unge i etableringsfasen – avvises.

Votering:Ved alternativ votering mellom komiteens innstilling og forslaget fra Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti bifaltes innstillingen med 83 mot 20 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 11.07.22)