Stortinget - Møte torsdag den 7. juni 2001 kl. 10

Dato: 07.06.2001

Dokumenter: (Innst. S. nr. 276 (2000-2001), jf. Dokument nr. 8:58 (2000-2001))

Sak nr. 3

Innstilling fra energi- og miljøkomiteen om forslag fra stortingsrepresentantene Per-Kristian Foss, Sverre J. Hoddevik og Erna Solberg om tidsfrister for a) statlige organers innsigelsesmuligheter i general- og reguleringsplaner og b) kommunenes behandlingstid av private reguleringsplaner

Talere

Votering i sak nr. 3

yvind Korsberg (Frp) (ordfører for saken): Komiteens flertall, bestående av Arbeiderpartiet, Kristelig Folkeparti, Senterpartiet, SV og Venstre, viser til brev fra statsråd Bjerke, hvor forslagene settes i sammenheng med behandlingen av St.meld. nr. 31 for 2000-2001, Kommune, fylke, stat – en bedre oppgavefordeling.

Komiteens flertall er imidlertid enig i forslagsstillernes påpeking av at saksbehandlingen i plansaker svært ofte tar for lang tid. Flertallet mener derfor det vil være naturlig å be Regjeringen legge til rette for innføring av tidsfrister for kommunenes behandlingstid av private reguleringsplaner, uten at det svekker kvaliteten og grundigheten i prosessen.

Et mindretall i komiteen, bestående av Høyre og Fremskrittspartiet, synes det er behov for å styrke lokalt selvstyre, og at det best kan skje på bekostning av en redusert statlig styring og innblanding på lokalplanet. Kommunene bør kunne fatte endelig vedtak i plan- og reguleringssaker uten inngripen fra overordnede myndigheter, slik at lokalpolitiske beslutninger og vedtak i større grad respekteres, og er endelige, og ikke med jevne mellomrom blir gjenstand for overprøving og tilsidesettelse av statlige myndigheter.

Det er ikke tidsfrister for kommunenes behandling av private reguleringsplaner. I mange tilfeller har det medført en svært lang og kostnadskrevende saksbehandlingstid, slik at utbyggerne må vente i lang tid for å få realisert sine prosjekter. Mindretallet i komiteen mener at bruk av tidsfrister vil være et viktig virkemiddel for å sikre bedre og raskere fremdrift av private reguleringsplaner.

Dermed vil jeg ta opp mindretallets forslag i innstillingen.

Presidenten: Representanten Korsberg har tatt opp det forslaget han refererte til.

Flere har ikke best om ordet til sak nr. 3.

(Votering, se side 3487)

Votering i sak nr. 3

Presidenten: Under debatten har yvind Korsberg satt fram et forslag på vegne av Høyre og Fremskrittspartiet. Forslaget lyder:

«Stortinget ber Regjeringen innen utgangen av 2001 fremme forslag til tidsfrister for

  • a) statlige organers innsigelsesmuligheter i general- og reguleringsplaner og

  • b) kommunenes behandlingstid av private reguleringsplaner.»

Votering:Forslaget fra Høyre og Fremskrittspartiet ble med 76 mot 31 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 13.29.30)Komiteen hadde innstillet:

Stortinget ber Regjeringen legge til rette for innføring av tidsfrister for kommunenes behandlingstid av private reguleringsplaner uten at det svekker kvaliteten og grundigheten i prosessen.

Votering:Komiteens innstilling bifaltes enstemmig.