Stortinget - Møte fredag den 8. juni 2001 kl. 10

Dato: 08.06.2001

Dokumenter: (Innst. S. nr. 268 (2000-2001), jf. Dokument nr. 8:105 (2000-2001))

Sak nr. 4

Innstilling fra næringskomiteen om forslag fra stortingsrepresentantene Odd Einar Dørum, Lars Sponheim og Gunnar Kvassheim om at Stortinget skal få seg forelagt som egen sak en overordnet politikk for bruk av kryptering i Norge, inkludert en prinsipiell drøfting av avveininger, blant annet om personvern, som er knyttet til internettutviklingen og sammensmeltingen mellom Internett og mobiltelefoni

Talere

Votering i sak nr. 4

Odd Einar Dørum (V): Overskriften var lang, brevet fra departementet var kort, og jeg skal heller ikke holde på lenger enn nødvendig.

Av brevet fra departementet fremgår det at man nå er i ferd med å avslutte arbeidet med en samlet krypteringspolitikk, og at Stortinget vil bli orientert om dette. Jeg vil be om at statsråden bekrefter at orienteringen blir i en slik form at Stortinget da får en sjanse til å gå inn i de prinsipielle avveininger som knytter seg til kryptering, i forhold til elektronisk handel, personvern og legitime politiinteresser, for å sikre disse interessene når man skal inn på nettet. Jeg ber bare om en slik bekreftelse, for da trenger ikke jeg å holde noe lengre innlegg her.

Statsråd Grete Knudsen: Jeg kan bare bekrefte det som representanten Dørum her tar opp. Som naturlig er når man skal ha økt bruk av kryptering, vil det også være noen grensedragninger man må gjøre, spesielt vis-à-vis politimyndighetene og hele justissektoren. Dette arbeider vi med, og vi regner med at dette skal være klarlagt i løpet av juni måned.

Odd Einar Dørum (V): Statsråden var forbilledlig presis når det gjaldt hva arbeidet består i. Jeg bad bare om å få en bekreftelse på at når dette arbeidet er gjort, legges det fram for Stortinget på en slik måte at Stortinget da får anledning til å gjøre sin vurdering av avveiningene.

Statsråd Grete Knudsen: Det var en glipp. Selvsagt skal Stortinget også her bli orientert og ha anledning til å komme med sitt i en meget viktig sak.

Presidenten: Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 4.

(Votering, se side 3527)

Votering i sak nr. 4

Komiteen hadde innstillet:

Dokument nr. 8:105 (2000-2001) – forslag fra stortingsrepresentantene Odd Einar Dørum, Lars Sponheim og Gunnar Kvassheim om at Stortinget skal få seg forelagt som egen sak en overordnet politikk for bruk av kryptering i Norge, inkludert en prinsipiell drøfting av avveininger, blant annet om personvern, som er knyttet til internettutviklingen og sammensmeltningen mellom Internett og mobiltelefoni – vedlegges protokollen.

Votering: Komiteens innstilling bifaltes enstemmig.