Stortinget - Møte onsdag den 7. november 2001 kl. 10

Dato: 07.11.2001

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 18

Thore A. Nistad (FrP): «Jotunheimen og Valdresruten Bilselskap AS har liggende en ti år gammel søknad om forlengelse av ekspressbussløyve Bergen–Lillehammer, slik at den går om Gjøvik til Elverum istedenfor Lillehammer.

Vil statsråden medvirke til at denne søknaden nå kan få en positiv sluttbehandling?»

Statsråd Torild Skogsholm: Jotunheimen og Valdresruten Bilselskap AS søkte 28. februar 1996 om en traséendring for den eksisterende ruten Bergen–Lillehammer, slik at ruten skulle gå via Gjøvik til Elverum i stedet for til Lillehammer. Søknader om løyve og endringer i løyve for fylkeskryssende bussruter avgjøres av Samferdselsdepartementet. Før avgjørelse i disse sakene tas, forberedes de av en av de berørte fylkeskommunene.

I og med at den endringen som det ble søkt om i denne aktuelle saken, mest berører Oppland fylke, ble det etter avtale mellom berørte myndigheter bestemt at Oppland fylkeskommune skulle forberede saken.

Ruteselskapet Norgesbuss Mjøsa, som har løyve på ruter rundt Mjøsa, søkte omtrent samtidig med Jotunheimen og Valdresruten Bilselskap AS om løyve på rute fra Elverum/Hamar om Fagernes til Gol og kobling til Bergensbanen. Oppland fylkeskommune hadde flere møter med selskapene for å få en felles ruteløsning uten å oppnå endelig avklaring. Sammen med Hedmark fylkeskommune har det også vært arbeidet sammen med selskapene for å få et best mulig tilbud for de reisende innen og til/fra dette området.

Departementet vil nå i samråd med de berørte klarlegge om søknaden fra 1996 fortsatt er aktuell. Dersom selskapet ønsker å opprettholde søknaden om traséendringen, vil jeg sørge for at den blir sluttbehandlet innen kort tid.

Thore Aksel Nistad (FrP): Jeg er glad for at statsråden vil ta en hurtig avgjørelse på det, for det har faktisk pågått nå i ganske mange år. Dette er en reell søknad, som har versert i mediene gjennom lengre tid, og det er vel ikke bare under behandlingen i Oppland fylkeskommune, for Elverum ligger jo i Hedmark, og det er vel her en egentlig har spent bein under det. Ruten Øst–Vest-ekspressen er den viktigste, kanskje den eneste forbindelsen som det indre Østlandet har til Bergen og Sogn.

Det er også viktig for Valdres nå å få knyttet seg til Flybussekspressen som går fra Gjøvik til Gardermoen med to timers mellomrom. Det er vel en av grunnene til at dette selskapet nå vil knytte seg til Gjøvik, istedenfor å kjøre over åsen hvor det ikke bor folk, til Lillehammer, og at de vil knytte seg til Hamar, som er en viktig by, og til Elverum, som har en stor militærforlegning. Det er viktig at denne (presidenten klubber) … – Der var den.

Vil statsråden sørge for at dette får en hurtig – og ikke så sen – behandling, uansett om det er Hedmarks eller Opplands fylkeskommune som står i veien?

Statsråd Torild Skogsholm: Hvis det er slik at det fortsatt foreligger en søknad, skal jeg gjøre mitt for at vi får en rask behandling av den.

Thore Aksel Nistad (FrP): Jeg har et oppfølgingsspørsmål.

Det er litt betenkelig at det skal så mye byråkrati til bare for å foreta en enkel traséomlegging, for dette er jo ikke en søknad om en ny konsesjon, om en helt ny rute. Dette er en rute som går i dag, og det er bare spørsmål om å skifte ut en by med en annen by. Vil statsråden sørge for at det skal være mer opp til selskapene selv å gjøre ruteendringer, istedenfor at man skal gå veien om et voldsomt byråkrati, som skal behandle endringene i årevis?

Statsråd Torild Skogsholm: Det er nettopp i slike spørsmål at det er viktig at de berørte fylkeskommunene trekkes inn, ikke for å skape byråkrati, men rett og slett for å finne de beste løsningene for dem som har behov for denne transporten.