Stortinget - Møte onsdag den 7. november 2001 kl. 10

Dato: 07.11.2001

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 7

Per Roar Bredvold (FrP): Jeg ønsker å stille justisministeren følgende spørsmål:

«I Hedmark ble det høsten 2001 utvist åtte litauere fra Norge, og de ble idømt en bot på 3 000 kroner hver for tyttebærplukking.

Synes statsråden, på generelt grunnlag, dette er en riktig bruk av rettsvesenet og dets midler, eller ser statsråden muligheter for en oppmykning av dagens regelverk?»

Statsråd Odd Einar Dørum: Det å plukke tyttebær er i seg selv ikke straffbart. De sakene det refereres til, gjelder salg av bær uten slik arbeidstillatelse som utlendingsloven krever. Politimesteren i Hamar har opplyst at det dreide seg om så betydelige mengder bær at dette ble ansett som ervervsvirksomhet. Etter utlendingsloven må utlendinger som driver ervervsvirksomhet, ha arbeidstillatelse, noe litauerne ikke hadde. Å få slik sesongarbeidstillatelse skal imidlertid være en enkel sak, og flere av litauerne hadde også slik arbeidstillatelse i fjor.

Som representanten Per Roar Bredvold kjenner til, faller påtalemyndighetens behandling av enkeltsaker ikke inn under mitt ansvarsområde, men under Riksadvokatens. På generelt grunnlag viser jeg imidlertid til at det er Stortinget som har vedtatt utlendingslovgivningen, og at det er politiets plikt å håndheve den. Formålet med bestemmelsen er norske myndigheters behov for kontroll med utlendingers ervervsvirksomhet.

Ansvaret for utlendingslovgivningen hører inn under kommunal- og regionalministerens ansvarsområde. Når det gjelder spørsmålet om regelverket skal mykes opp, nevner jeg at Stortinget ved endring av utlendingsloven har vedtatt at utlending som har adgang til å oppholde seg i riket i tre måneder eller mer, kan søke sesongarbeidstillatelse fra Norge. Kommunal- og regionaldepartementet har opplyst at lovendringen vil tre i kraft ved årsskiftet når nødvendige forskriftsendringer er ferdig utarbeidet. Ettersom litauere er visumfrie, har de adgang til tre måneders opphold. De vil derfor omfattes av regelendringen. Regelendringen innebærer også at politiet får kompetanse til å treffe vedtak i slike saker, i samsvar med utlendingsforskriftens § 13.

Per Roar Bredvold (FrP): Jeg takker statsråden for svaret.

Svært mange i Hedmark, både politikere, byråkrater og såkalt vanlige folk reagerte til dels sterkt på den prioritering politiet viste i denne saken. Litauerne ble svært raskt tatt, to ble kastet på glattcelle, de ble bøtelagt med 3 000 kr hver, noe som er en uhorvelig stor sum for en vanlig litauer, og så utvist fra Norge.

Mange lurte på om dette var en riktig prioritering av politiets knappe ressurser, både tidsmessig og økonomisk. Når man vet at politiet ikke har nok midler til å rykke ut ved f.eks. innbrudd og andre lovbrudd enkelte steder, gjør dette situasjonen noe spesiell.

Det å plukke bær ute i skogen er for de fleste av oss ikke det største lovbruddet, selv om bærene selges, med eller uten arbeidstillatelse. Og det er her det skurrer hos mange. Det skurret så pass mye at i Os kommune har man bl.a. samlet inn 12 000 kr for å hjelpe til med bøtene, og Kommuneforbundet i Hedmark har gitt 16 000 kr. Hvilke signaler gir dette statsråden?

Statsråd Odd Einar Dørum: De nødvendige signaler har Stortinget faktisk vedtatt. Jeg har også gitt dem i mitt svar, nemlig at det er behov for å myke opp dagens regelverk når det gjelder sesongarbeidskraft i Norge.

Jeg er selvfølgelig svært glad for den støtten som nå kommer fra representanten Bredvold til en slik oppmyking. Det forteller at vi på en positiv måte bygger ny bredde i konstellasjonene som ønsker det i Norge. Det er bra. Men det var altså med det regelverket som gjaldt tidligere, at politiet måtte foreta en vurdering, ikke for det å plukke bær, men for å selge den, og det var knyttet til arbeidstillatelsen. Nå har man altså skåret igjennom og myket det opp, slik at det er lettere å få arbeidstillatelse, og litauere vil dra nytte av det. Og det er jo et konstruktivt svar på utfordringen som ligger under det.

Og at lokalbefolkningen i Norge viser sin støtte til mennesker de har sympati for, har alltid vært et sympatisk trekk ved landet vårt, uavhengig av gjeldende lovverk.

Per Roar Bredvold (FrP): Jeg takker nok en gang for svaret.

I Norge er det enkelte kommuner som har vennskapskommuner i Litauen, slik som f.eks. Os kommune, som jeg nevnte. Der er det samlet inn mye penger gjennom årene bl.a. til barnehjem. Spørsmålet mitt gjelder om det kanskje hadde vært mer riktig at de innsamlede midlene, fra f.eks. Os kommune og Kommuneforbudet, heller kunne gått til sånne ting ved at boten bortfaller, altså de 3 000 kr pr. tyttebærplukker.

Statsråd Odd Einar Dørum: Som kjent er ikke mitt forhold til påtalemyndigheten som det er i en del andre land. I Norge er påtalemyndigheten uavhengig.

Det som har skjedd, er at vi har myket opp regelverket, og det er meget positivt at det er vennskapsforbindelser til de baltiske stater. Jeg regner derfor med at når Regjeringen vil vurdere ytterligere oppmykning av arbeidsinnvandring bl.a. fra de baltiske stater, vil dette ha entusiastisk og sympatisk støtte også hos representanten Bredvold, etter det som nå er sagt. Og det ser jeg på som en svært positiv utvikling av den norske samfunnsdebatten.