Stortinget - Møte onsdag den 13. februar 2002 kl. 10

Dato: 13.02.2002

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 22

Leif Lund (A): «Regionkontoret til Statens vegvesen ble lagt til Leikanger, tross faglige råd fra vegdirektøren om lokalisering til Bergen. Ingebrigt Sørfonn sier til BA at «man trodde det skulle bli enkelt å få kontoret til Bergen fordi det var logisk». Representanten mer enn antyder at de faglige vurderingene som lå til grunn, ikke var gode nok.

Deler statsråden synet til representanten Sørfonn om at faglige vurderinger ikke ble lagt til grunn for tilrådingen?»

Statsråd Torild Skogsholm: Representanten Lund viser i spørsmålet til uttalelse fra representanten Sørfonn til BA. Jeg finner det ikke riktig å gå nærmere inn på uttalelser som er gitt til media, men skal uavhengig av dette si noe om de vurderingene som lå til grunn for min beslutning om lokalisering av regionkontorene.

Jeg har i mine vurderinger lagt vekt på effektivitet, desentralisering og en mer balansert regional fordeling av statlige arbeidsplasser. I likhet med Vegdirektoratet har jeg lagt til grunn at regionkontorene skal lokaliseres til steder der det i dag allerede finnes vegkontor. Dette er en vegfaglig vurdering. Dette vil også minske omstillingskostnadene og betyr ellers at regionkontorene samlokaliseres med en av regionens fylkesadministrasjoner. Jeg har også forståelse for at det i tilrådingen fra Vegdirektoratet ble lagt stor vekt på bl.a. reiseavstand og reisekostnader internt i regionen og mellom regionkontoret og Oslo. Men ut fra en helhetlig vurdering kom jeg fram til en annen lokalisering av regionkontorene enn det Vegdirektoratet foreslo. Jeg har lagt særlig vekt på hensynet til desentralisering og ønsket om en mer balansert fordeling av statlige arbeidsplasser i de enkelte landsdeler. Det har for meg vært viktig med en lokalisering som bidrar til at hele landet tas i bruk.

Jeg legger stor vekt på å følge opp de overordnede linjene i omorganiseringen av Statens vegvesen, slik de er foreslått av Regjeringen og med tilslutning av Stortinget. Dette omfatter for forvaltningsdelens vedkommende bl.a. nedbemanning fra ca. 5 000 til ca. 4 000 årsverk, utflytting av ca. 150 arbeidsplasser fra Vegdirektoratet i Oslo, inndeling i fem regioner og ca 30 vegkontorer, samt et nett av filialer.

Dette gir en effektiviseringsgevinst som gjør det mulig å flytte mer av etatens ressurser over fra administrasjon til drift og investeringer i vegnettet. Det gir også nærhet til brukerne, samtidig som man kan utnytte og videreutvikle den lokalkunnskap og høye kompetanse som alle dagens 19 vegkontorer har opparbeidet.

Leif Lund (A): Jeg takker statsråden for svaret. Jeg er enig i at dette er en del av Regjeringens effektivseringsprogram for offentlig sektor. Og vegdirektør Søfteland har gjennom hele dette løpet vært tydelig på etatens vegne, først ved å gi en solid begrunnelse for at vi fortsatt skal ha et statlig vegvesen, deretter ved å foreslå fem regioner og til slutt ved et forslag om plassering av disse regionkontorene. Er omstillingsarbeidet i Statens vegvesen nå helt bortkastet?

Statsråd Torhild Skogsholm: Tvert imot. Denne omorganiseringen og effektiviseringen er viktig, nødvendig og godt i gang. Dette arbeidet er stort, og det er omfattende. Plasseringen av regionkontor er en liten bit av et stort bilde som skal på plass. I denne sammenheng var plasseringen av regionkontor et spørsmål som skulle avgjøres av samferdselsministeren. I den store sammenhengen der vi har en gjennomgang av modernisering av offentlig sektor og har som målsetting å ta ulike deler av landet i bruk, fant jeg det ikke riktig nødvendigvis å legge disse regionkontorene til de områdene som er mest presset i vårt land.

Leif Lund (A): Jeg takker igjen for svaret. Jeg har jo registrert at denne rasjonaliseringen skulle utgjøre ca. 400 mill. kr, som skulle være nye penger til veg. Kan statsråden forklare meg nå hvor mye penger det blir av denne omleggingen til veg? For nå har det jo blitt distriktspolitikk, og det kommer jo til å koste en del penger å føre disse arbeidsplassene vekk fra hvor de ligger i dag og over til nye steder. Så hvor mye friske penger vil komme til veg ved denne omleggingen?

Statsråd Torild Skogsholm: Nå lever vi i en tid som gjør at vi har stor fleksibilitet når det gjelder både hvor vi jobber, når vi jobber og på hvilken måte vi jobber. Det er mange måter å kommunisere med hverandre på. Heldigvis trenger vi ikke nødvendigvis hele tiden fysisk å reise rundt.

Disse regionkontorene vil ha ansvaret for koordinering og ha administrativt ansvar i forhold til arbeidet med de regionale spørsmålene når det gjelder transportutfordringer. Det vil fortsatt ligge tung kompetanse når det gjelder de regionale utfordringene, ved det enkelte vegkontor i fylkene. Her er det en stor effektiviseringsgevinst å hente, og denne blir like godt ivaretatt med plasseringen av disse regionkontorene.