Stortinget - Møte onsdag den 6. mars 2002 kl. 10

Dato: 06.03.2002

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 26

Gunn Olsen (A): Jeg vil også stille et spørsmål til samferdselsministeren:

«Bratsbergbanen i Telemark ble åpnet for trafikk igjen den 13. august 2001. Forutsetningen var at banen skulle trafikkeres, og at driften skulle evalueres. Nå har NSB varslet reduksjon i rutetidene fra juni 2002.

Er evalueringen foretatt?»

Statsråd Torild Skogsholm: I forbindelse med ruteendringen fra 16. juni 2002 har NSB varslet Samferdselsdepartementet om at det vil være nødvendig å redusere ruteproduksjonen som ligger til grunn for statlige kjøp av persontransporttjenester i 2002, på grunn av en meget vanskelig lokomotivførersituasjon. Behovet for å redusere i ruteproduksjonen i siste halvår har bl.a. sammenheng med oppstart av leveranser av 36 nye nærtrafikksett, slik at lokomotivførere må tas ut av trafikk for å gis opplæring på det nye materiellet.

I tillegg har NSB hatt mye større avgang av lokomotivførere i lavere aldersgrupper enn forventet. Etter det jeg er kjent med, mangler NSB for tiden ca. 40 lokomotivførere i forhold til behovet for å utføre dagens produksjon på en tilfredsstillende måte.

I sitt utkast til ruteendring foreslo NSB at togtilbudet på Bratsbergbanen mandag–fredag skulle opprettholdes, mens togtilbudet på lørdager reduseres fra to til en avgang og søndager fra tre til to avganger. Alle bortfalte avganger vil bli erstattet med drosje eller buss. Etter høringsrunden med Telemark fylkeskommune har NSB funnet rom for å utvide togtilbudet med en avgang tur-retur Notodden–Nordagutu mandag til fredag mot å sløyfe en direkteforbindelse mellom Skien og Porsgrunn.

Togtilbudet på Bratsbergbanen følges nøye opp og har en bra trafikkutvikling. Foreløpige analyser tyder på at overgangsmulighetene til Sørlandsbanen har vært av mindre betydning enn tidligere antatt. NSB legger derfor opp til å foreta noen justeringer i forbindelse med de nye avgangene slik at en rask forbindelse mellom Notodden og Grenland prioriteres, framfor at gjennomgående tog står lenge på Nordagutu for å vente på tog på Sørlandsbanen.

Gunn Olsen (A): Jeg takker statsråden for svaret, men det er altså en virkelighet at rutetilbudet vil bli redusert, og jeg føler meg fortsatt litt urolig for den framtidige driften på Bratsbergbanen. Det er veldig kort tid siden 13. august 2001, og det var kjent også den gangen at vi hadde en vanskelig situasjon med hensyn til lokomotivførere. Slik vi oppfattet det, var det en åpenbar forutsetning ved gjenåpning av Bratsbergbanen at trafikken på banestrekningen skulle evalueres etter noen tid, og for å få evaluert trafikkgrunnlaget er det i hvert fall etter min oppfatning en forutsetning at man har et reelt trafikkgrunnlag å evaluere på. Er statsråden enig i det?

Statsråd Torild Skogsholm: Ja, det er viktig at vi har noe å evaluere når vi skal evaluere – det er helt riktig. Og det viktigste av alt er at det er et godt tilbud til de passasjerene som ønsker å reise på denne strekningen. Når vi har den prekære situasjonen som vi har når det gjelder lokomotivførere, er vi nødt til å disponere disse ressursene på en god måte, og det mener vi ligger inne i det opplegget som NSB har nå. Det er viktig at vi viderefører et godt tilbud for de passasjerene som ønsker å reise på den strekningen. Så skal vi foreta en evaluering når tiden er inne for det, slik som forespeilet.

Gunn Olsen (A): Jeg takker igjen for svaret, men jeg er fortsatt litt urolig, fordi statsråden ikke legger noen dokumentasjon på bordet på hvorfor NSB har foretatt den vurderingen, annet enn at lokførersituasjonen er problematisk, slik den lenge har vært.

Jeg tror det er slik at den banestrekningen var lenge ute av drift. Og naturlig nok vil det ta noe tid før passasjerene igjen får gode reisevaner på strekningen, selv om det egentlig går ganske bra. Kan jeg forvente at statsråden følger Bratsbergbanen med argusøyne, slik at vi kan sikre drift på denne banestrekningen også i årene framover?

Statsråd Torild Skogsholm: Jeg kan forsikre om at samferdselsministeren vil holde et våkent øye med alle transportutfordringer vi har i hele landet, inkludert det som ligger i trafikken knyttet til Bratsbergbanen.