Stortinget - Møte onsdag den 6. mars 2002 kl. 10

Dato: 06.03.2002

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 25

Sigrun Eng (A): Eg tillèt meg å stille følgjande spørsmål til samferdselsministeren:

«Frivillige organisasjonar, som til dømes Røde Kors hjelpekorps, utgjer ein viktig del av redningsberedskapen i fjellet. Intern kommunikasjon er i så måte ein nødvendig reiskap. For dette krev Post- og teletilsynet ei avgift på 350 000 kr pr. år. Berre i Buskerud utgjer dette 90 000 kr.

Meiner statsråden det er rett at organisasjonar basert på frivillig arbeid skal betale avgift til staten for å få utføre eit viktig beredskapsarbeid for folk flest?»

Statsråd Torild Skogsholm: Post- og teletilsynets virksomhet skal ifølge vedtak i Stortinget være selvfinansiert, noe som fremgår av formålsbestemmelsen i den tilhørende gebyrforskriften. Tilsynets gebyrer skal være kostnadsrelaterte. Ved beregningen av gebyrene skal det tas utgangspunkt i tilsynets kostnader på det aktuelle saksfeltet.

Dersom tilsynet gir enkelte aktører/brukere unntak fra plikten til å betale gebyr, fører det til at andre aktører/brukere må finansiere disse kostnadene. Det vil klart stride mot det grunnleggende prinsippet om selvfinansiering som tilsynet bygger på.

I forbindelse med ikrafttreden av ny gebyrforskrift i 2000 satte Post- og teletilsynet ned gebyrsatsene for den type utstyr som Røde Kors bruker, med ca. 15 pst. Post- og teletilsynet arbeider for øvrig med et opplegg for forenkling av frekvensforvaltningen på det aktuelle området, som vil kunne føre til ytterligere reduksjoner i disse gebyrene.

Sigrun Eng (A): Eg takkar statsråden for svaret.

Eg har høyrt om den forenklinga som er på gang, men eg ynskjer likevel å følgje opp med nokre fleire spørsmål.

Vi har så vidt avslutta FNs frivilligheitsår, året som skulle gi frivillig arbeid meir merksemd. Hjelpekorpsa baserer seg berre på frivillige, ikkje-lønte personar, der investeringar i scooterar, kjelkar og anna utstyr krev både loddsal, bingo, kakelotteri og tigging. Det verkar lite motiverande fyrst å gi tilskott, som organisasjonane får, for så å ta det tilbake. Det blir å gi med ei hand og ta med den andre. Kunne statsråden tenkje seg å medverke til løysingar på andre måtar? Forstår statsråden frustrasjonen blant dei i hjelpekorpsa som ofte med livet som innsats blir utkalla uansett vêr og føre? Det er ikkje akkurat på solskinsdagar behovet for deira hjelp er størst.

Statsråd Torild Skogsholm: Jeg vil i aller høyeste grad gi uttrykk for at jeg har forståelse for betydningen av den aktiviteten som slike frivillige organisasjoner arbeider med. Det er likevel slik at det er vedtatt et opplegg for gebyrer på denne aktiviteten hos Post- og teletilsynet, og det er et opplegg som også Stortinget har hatt anledning til å forholde seg til. De bestemmelsene ligger der, og det er ikke slik at det kun er Røde Kors som er underlagt disse reglene. De gjelder alle, og så lenge de reglene ligger der, vil også Røde Kors måtte betale dette gebyret. Samtidig vil jeg understreke at så lenge det er mulig med forenklinger som gjør at det blir lavere gebyrer for slike organisasjoner som Røde Kors, synes jeg det er viktig at vi finner slike løsninger. Det er jeg informert om at Post- og teletilsynet ser på i dag.

Sigrun Eng (A): Eg takkar for svaret på nytt. Eg kunne tenkje meg å gi statsråden ei handsrekking frå Arbeidarpartiet si side når det gjeld litt nytenking. Vi er for vår del i tenkjeboksen med omsyn til bruken av tippemidlane. Vi ser ting i tida som tilseier at ein må stimulere til meir fysisk fostring, inklusiv friluftsliv. Større aktivitet skaper behov for at dei som stiller opp når vi treng dei, altså hjelpekorpsa og andre liknande organisasjonar, må få behalde tilskota sine utan at Post- og teletilsynet skal ta så høge avgifter at bruken av linja kan bli borte, altså at ein set organisasjonen og bruken av telekommunikasjon tilbake. Det vil på ein måte vere å setje dette i revers. Spleis og dugnad var det ein annan Venstre-statsråd som hadde som sitt salsargument i Bondevik I-regjeringa, og folk beit på. Kunne statsråden tenkje seg å kompensere for desse utgiftene?

Statsråd Torild Skogsholm: Det blir gitt tilskudd til slike organisasjoner hvert år, og i de løpene som går da, kan det selvfølgelig være aktuelt, og vil det være aktuelt, å ta høyde for denne type utgifter som organisasjonene har. Nå er det en del av frekvensforvaltningen som er slik at det må betales gebyrer til Post- og teletilsynet. Det vil være galt av meg her og nå å gi enkeltorganisasjoner muligheten til å slippe unna de gebyrene, mens andre må ha dem. Det er viktig med likebehandling i forhold til den konkrete utfordringen vi har når det gjelder driften av Post- og teletilsynet. Så får vi i de årlige budsjettene komme tilbake til hvordan vi skal forholde oss til tilskudd til de enkelte frivillige organisasjonene.