Stortinget - Møte onsdag den 10. april 2002 kl. 10

Dato: 10.04.2002

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 11

Presidenten: Dette spørsmålet, fra representanten Karita Bekkemellem Orheim til utdannings- og forskningsministeren, vil bli tatt opp av representanten Signe Øye.

Signe Øye (A): Jeg har et spørsmål til utdannings- og forskningsministeren:

«I statsbudsjettet for 2002 ble det lagt inn ekstra midler til kommunene for å gjøre også reise og opphold i leirskolene gratis fra høsten av. Nå får vi meldinger fra mange om at kommunene kutter i leirskoleopphold.

Hva vil statsråden gjøre for å sikre at alle barn får et gratis leirskoleopphold i løpet av grunnskolen?»

Statsråd Kristin Clemet: Opplæringsloven som trådte i kraft høsten 1999, gir ikke grunnskoleelever rett til leirskoleopphold eller kommuner plikt til å arrangere leirskole, men det åpnes for at en del av undervisningen kan bli gitt som leirskoleopplæring. I opplæringsloven § 2-3 heter det bl.a.:

«Ein del av undervisningstida etter § 2-2 kan brukast til fag og aktivitetar som skolen og elevane vel, til leirskoleopplæring og til opplæring på andre skolar eller på ein arbeidsplass utanfor skolen.»

L97 legger vekt på bruk av ute- og fritidsaktiviteter innenfor rammene av den vanlige undervisningen, der leirskole kan være et alternativ. Kommunene står dermed relativt fritt til å velge uteaktiviteter.

Ved behandlingen av statsbudsjettet 2002 gjorde Stortinget følgende vedtak:

«Stortinget ber Regjeringen fremme forslag om endring av opplæringslova slik at gratisprinsippet i grunnskolen blir reelt.»

Jeg vil innen kort tid legge frem en odelstingsproposisjon som følger opp Stortingets vedtak.

I statsbudsjettet for 2002 ble det dessuten lagt inn 25 mill. kr i kommunenes frie inntekter, slik at kommunene skal bli i stand til å dekke elevenes utgifter knyttet til leirskoleopphold fra høsten 2002. Tiltaket har en helårseffekt på 60 mill. kr. Ettersom omkring 60 000 elever hvert år drar på leirskole, medfører satsingen at kommunene kompenseres for om lag 1 000 kr pr. elev som får et leirskoletilbud. Våren 2000 gjorde ECON en undersøkelse av de ulike kostnadskomponentene knyttet til leirskole. ECON anslo at elevenes egenandeler knyttet til et leirskoleopphold i gjennomsnitt var 880 kr i 1998. Omregnet til 2002-kroner blir egenandelen i gjennomsnitt 1 000 kr. Midlene som er lagt inn i rammene, bør derfor være tilstrekkelige til å dekke de utgifter som tidligere falt på elevene. I tillegg til disse pengene mottar kommunene øremerkede midler til dekning av utgifter knyttet til undervisningen på leirskolen. I 2002 er dette øremerkede tilskuddet på nærmere 30 mill. kr.

Signe Øye (A): Jeg takker statsråden for svaret.

Når statsråden nå sier «innen kort tid», er det veldig avhengig av hva man legger i begrepet kort tid. Da Stortinget vedtok at man skulle gi disse ekstrabevilgningene til kommunene, var det en helt klar forutsetning at det skulle komme barna til gode, og det ble varslet allerede da at man måtte ha endringer i opplæringsloven for å sikre gratis leirskoleopphold. Derfor er det viktig at statsråden nå kan bekrefte at når man snakker om kort tid, menes det veldig kort tid, slik at kommunene får klar beskjed om at leirskoler fra høsten av skal være gratis, og at kommunene heller ikke kan ha den argumentasjonen at her stopper vi noen leirskoler, fordi dette koster ekstra penger for kommunene, for Stortingets intensjon var helt klar.

Statsråd Kristin Clemet: Uten å gi noen eksakt dato, kan jeg bekrefte at «innen kort tid» er nå i vår, så dette ligger svært nær. Men jeg vil jo si at uavhengig av den saken som vi da skal legge frem, er de midlene som nå er stilt til rådighet for kommunene, et meget godt argument fra foreldrenes side for at det ikke skal være nødvendig å kreve egenandeler.

Men bare for å presisere: Skolebudsjettåret er på en måte et avvikende budsjettår. Det vi har bevilget for 2002, gjelder altså fra skoleåret 2002–2003, og det er derfor beløpet bare er på 25 mill. kr, men det utgjør altså 60 mill. kr i løpet av ett år.

Jeg har selv sett enkelte tilfeller fra avisene hvor det er diskusjon om dette i kommunene. Selv der hvor det er diskusjon mellom foreldre og skole og skoleetat, så bekrefter faktisk skoleetaten at de fra kommende skoleår har tenkt å gjøre dette uten egenandeler, i lys av den bevilgningen Stortinget har gjort.

Signe Øye (A): Jeg takker igjen statsråden for svaret. Det er veldig viktig at man nå får ut den informasjonen som statsråden nå kommer med, at det ikke er noen tvil om at leirskolene også fra høsten av skal være gratis.

Dette vil komme til å koste 60 mill. kr på årsbasis – også i 2003. Da opplever jeg det slik at når statsråden nå sier at loven vil bli endret, ligger det i det at Regjeringen med statsråden i spissen vil legge inn 60 mill. kr i budsjettet for 2003, slik at vi slipper at denne saken blir en gjenganger i Stortinget, slik den har vært i ganske lang tid, og at bevilgningene er på plass når statsbudsjettet kommer.

Statsråd Kristin Clemet: Vi har ikke ferdigbehandlet budsjettet, og det er heller ikke normalt å røpe fra budsjettet. Men la meg si det slik: Når Finansdepartementet bevilger til et tiltak første år, i dette tilfellet altså en bevilgning som utgjør 25 mill. kr, så greier departementet utmerket godt å regne ut at helårseffekten av det blir 60 mill. kr. Så i lys av det tror jeg vi kan regne med at dette er på plass.