Stortinget - Møte onsdag den 10. april 2002 kl. 10

Dato: 10.04.2002

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 16

Presidenten: Dette spørsmålet, som er stilt til kommunal- og regionalministeren, vil bli besvart av forsvarsministeren på vegne av kommunal- og regionalministeren.

Svein Roald Hansen (A): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til statsråden:

«Blå Kors i Fredrikstad, som skal drive et lavterskeltilbud for rusmisbrukere, har fått avslag på sin søknad i Husbanken om lån til 30 omsorgsboliger. Dette innebærer at prosjektet ikke kan realiseres innenfor en realistisk kostnadsramme.

Hva vil statsråden gjøre for å øke Husbankens midler til slike formål?»

Statsråd Kristin Krohn Devold: Søknader om lån til omsorgsboliger henvises til Kommunalbanken eller andre kredittinstitusjoner, så jeg antar at spørsmålet dreier seg om søknad om oppstartingstilskudd under Opptrappingsplanen for psykisk helse fra Fredrikstad kommune. Denne søknaden ble avslått av Husbanken fordi det innenfor årets ramme ikke er rom for prosjekter i denne størrelsesordenen. Årets ramme for Opptrappingsplanen er begrenset i forhold til søknadsinngangen vi nå har til Husbanken. Av rammen på 440 omsorgsboliger er 24 satt av til Østfold, hvorav fem til Fredrikstad. Rammen er, som helseministeren opplyste i spørretimen den 6. mars, fordelt på fylkene bl.a. på bakgrunn av folketall. Den begrensede rammen innebærer at det må prioriteres strengt mellom kommuner og prosjekter.

Det aktuelle prosjektet i Fredrikstad kan etter det Husbanken har opplyst, også vurderes under Husbankens satsing på boligtilbud til bostedsløse. Blå Kors i Fredrikstad har derfor sendt en ny søknad, denne gang om boligtilskudd for oppføring av de aktuelle boligene. Søknaden er nå til behandling i Husbanken, og jeg kan derfor ikke uttale meg om utfallet av denne behandlingen. Husbanken vil vurdere dette prosjektet i forhold til øvrige søknader for gruppen bostedsløse som banken har til behandling. Generelt har boligtilbud til bostedsløse topp prioritet i Husbanken, men også her er søknadsinngangen stor, og det er nødvendig med prioriteringer. Husbankens regionkontor Øst, hvor Østfold hører hjemme, hadde før helgen igjen 31,4 mill. kr i boligtilskuddsmidler, mens det aktuelle prosjektet i Fredrikstad har søkt om over 26 mill. kr i boligtilskudd.

I forbindelse med arbeidet med hvordan en skal bekjempe fattigdom, er Regjeringen i gang med å gjennomgå boligbehovet bl.a. for rusmisbrukere her i landet. Å bidra til å redusere fattigdommen er en hovedoppgave i årene fremover. I denne forbindelse vil Regjeringen vurdere behovet for nye bolig- og tjenestetiltak for rusmisbrukere og eventuelt øke rammen for Husbankens låne- og tilskuddsordninger til de aktuelle brukergruppene.

Svein Roald Hansen (A): Jeg takker for svaret og får bare håpe at Husbankens vurdering av søknaden om midler fra en annen pott ender med et positivt svar. Per i dag vet jeg at svaret i hvert fall ikke har kommet.

For øvrig vil jeg bare bemerke at man nå ser konsekvensene av at denne regjeringen skar ned på lånerammen i Husbanken med 2 milliarder kr i forhold til budsjettforslaget fra den forrige regjeringen. Da er det ikke overraskende at man kommer opp i problemer.

Det andre er at man kanskje burde vurdere en fordeling etter prosjekter og ikke etter folketall i fylkene, slik at det ikke oppstår unødige forsinkelser i kommuner som har prosjektene klare, mens det kanskje er ubrukte midler i fylker som ikke har fått fram prosjektene ennå. Jeg håper at Regjeringen kommer opp med et forslag om økte rammer, eventuelt en ny fordelingsnøkkel, i revidert nasjonalbudsjett.

Statsråd Kristin Krohn Devold: Først vil jeg si at jeg er enig med representanten Svein Roald Hansen i at når det nå er søkt fra en ny pott, så er det naturlig å avvente resultatet av den behandlingen. Jeg skjønner også godt representanten Svein Roald Hansens ønske om å kunne øke rammene for Husbanken fremover, eller se fylkene i sammenheng, slik som representanten har beskrevet.

I tillegg til å understreke det kommunalministeren har forpliktet seg til, nemlig å vurdere behovet for nye boliger og tjenestetiltak for rusmisbrukere, herunder eventuelt øke rammen for Husbankens lånetilskuddsordninger, skal jeg også formidle til kommunalministeren ønsket om å se fylkene i sammenheng, slik at man unngår at det står ubrukte midler i et fylke, mens det er udekkede behov i et annet.

Presidenten: Vi går da tilbake til spørsmål 14.