Stortinget - Møte onsdag den 10. april 2002 kl. 10

Dato: 10.04.2002

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 19

Leif Lund (A): «I Stavanger Aftenblad 21. mars i år står det å lese at soldater som har vært i internasjonal tjeneste for Forsvaret, har nesten dobbelt så ofte «miljøbetingede lidelser» som folk flest.

Hva vil statsråden gjøre for å bedre helsen til norske soldater i internasjonal tjeneste, og hvilken oppfølging kan de som har avtjent internasjonal tjeneste, forvente fra Forsvaret?»

Statsråd Kristin Krohn Devold: Jeg kan forsikre representanten Lund om at jeg tar spørsmål knyttet til helse, miljø og sikkerhet svært alvorlig, og særlig fokusert på personell som har vært i tjeneste i internasjonale operasjoner.

Bakgrunnen for spørsmålet er resultater fra første del av en større, ikke avsluttet helseundersøkelse blant personell som har tjenestegjort internasjonalt etter 1990. Undersøkelsen er delt i tre – en spørreundersøkelse, en registerundersøkelse og en legeundersøkelse.

Det er resultatene av denne spørreundersøkelsen som er gjengitt i Stavanger Aftenblad. Rapporten fra helseundersøkelsen forventes å foreligge i oktober i år. Når undersøkelsen er ferdig, vil den bli overlevert departementet, som vil vurdere behovet for eventuelle nye oppfølgingstiltak.

Helseundersøkelsen ble iverksatt som ett av flere tiltak etter den såkalte uran-saken, som min forgjenger, statsråd Bjørn Tore Godal, redegjorde for i Stortinget 18. januar 2001, med påfølgende debatt 27. februar 2001.

Forsvarsdepartementet besluttet samtidig at det som en permanent ordning skal gis tilbud om en fullgod helseundersøkelse også ett år etter dimisjon. Dette vedtaket er under implementering.

UNIFIL-undersøkelsen fra 1993 satte internasjonale operasjoner og helse i fokus. Som resultat av denne er det iverksatt en rekke tiltak for militært personell i internasjonale operasjoner. Det dreier seg om et bredt spekter av tiltak innen både seleksjon, opplæring før deployering, oppfølging under tjenestegjøringen, helsemessig oppfølging ved dimisjon og oppfølging etter dimittering.

Jeg vil understreke at tiltakene er under kontinuerlig evaluering og forbedring. For tiden pågår det to undersøkelser for å kartlegge helsen til veteraner som har vært spesielt utsatt for traumatiske situasjoner. Som en del av undersøkelsen spør vi veteranene også om hvordan de vurderer Forsvarets oppfølging. Resultatet fra disse undersøkelsene vil foreligge i mai, og det vil gi oss en mulighet til ytterligere forbedringer.

Enten det gjelder oppfølging i forbindelse med fysiske skader eller tiltak for å forebygge eller behandle psykiske senskader, er jeg opptatt av at personell som tar utfordringen med internasjonal tjeneste, skal ha trygghet for at de får god helsemessig oppfølging.

Leif Lund (A): Jeg takker statsråden for svaret.

Tusenvis av norske menn og kvinner har tjenestegjort i internasjonale operasjoner. Det skal vi være stolte av. De har deltatt i operasjoner og oppdrag som har vært farlige. For dette fortjener de ros så vel som respekt. Det er selvsagt at tjenestegjøring i internasjonale operasjoner medfører risiko, men nettopp av den grunn er det svært viktig at mannskapene vet hvilken risiko de utsettes for både på kort og lang sikt. Dette gjelder ikke minst personellets helsetilstand etter utførte oppdrag.

Jeg forventer derfor at statsråden og Regjeringen tar dette på alvor og bidrar til å skape størst mulig trygghet blant de tjenestegjørende, og at man holder Stortinget informert om dette viktige arbeidet.

Statsråd Kristin Krohn Devold: Jeg vil bekrefte at vi selvsagt skal holde Stortinget informert. De undersøkelsene som jeg refererte til i mitt hovedsvar, vil det jo komme et resultat av etter hvert, og da har vi en anledning til å informere Stortinget både om resultatet av undersøkelsen og om de praktiske tiltak som iverksettes som en naturlig konsekvens av det.

Jeg er også enig i representantens klare understrekning av at når vi nå har en betydelig del norsk personell i utlandet på oppdrag med risiko, er det å ha en seriøs tiltaksplan knyttet til tidspunktet før avreise, under tjenesten og etterpå for å være helt sikker på at den helsemessige oppfølgingen er god, avgjørende for den jobben vi har å gjøre overfor våre folk ute.