Stortinget - Møte onsdag den 17. april 2002 kl. 10

Dato: 17.04.2002

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 12

Bendiks H. Arnesen (A): Jeg har følgende spørsmål til sosialministeren:

«1. mai i år iverksettes en lov som gjør at forsørgere som er trygdemottakere, får beholde forsørgertillegget i folketrygden dersom den andre forsørgeren faller fra. Gjennom pressen opplyser imidlertid Rikstrygdeverket at den nye loven ikke får tilbakevirkende kraft.

Var ikke målet med denne lovendringen å bedre situasjonen for alle barn som er forsørget av trygdede, og ikke bare for de som kommer i en slik situasjon etter 1. mai 2002?»

Statsråd Ingjerd Schou: Alders- og uførepensjonister i folketrygden mister i dag retten til barnetillegg i sin pensjon når den andre av foreldrene dør. Dette skyldes at barnet får rett til barnepensjon. Familien vil likevel i en del tilfeller kunne gå ned i samlet inntekt fordi det inntektsprøvde barnetillegget kan være høyere enn barnepensjonen. Dessuten faller barnebidraget fra avdøde bort. For personer med moderate pensjonsinntekter vil en slik reduksjon i samlet inntekt være svært uheldig.

Jeg fant dette lite rimelig og fremmet derfor forslag om endring i høst. Fra 1. mai skal det følgelig fortsatt kunne ytes barnetillegg selv om barnet mottar barnepensjon. Siden barnetillegget er inntektsprøvd, er tiltaket rettet mot stønadsmottakere med svak økonomi.

Denne lovendringen, som gir adgang til samtidig barnetillegg og barnepensjon for samme barn, gjelder all utbetaling av barnetillegg, uansett når situasjonen har oppstått. Jeg kan således berolige representanten med at endringen gjelder samtlige alders- og uførepensjonister i folketrygden med eneomsorg for barn.

Så vel Rikstrygdeverket som departementet er ukjent med eventuelt misvisende opplysninger i pressen om dette. Rikstrygdeverket er for øvrig i gang med de nødvendige forberedelsene, slik at trygdeetaten raskest mulig når de aktuelle stønadsmottakerne.

Bendiks H. Arnesen (A): Jeg takker statsråden for svaret.

Jeg er veldig glad for at statsråden klarer opp her. Meg bekjent har det ikke bare gått ut signaler til pressen fra Rikstrygdeverket om dette – jeg har kopi av det her – men det er også praktisert slik etter det jeg har fått opplyst. Jeg vil be statsråden om å gå ut med klare signal til trygdekontorene så slike misforståelser i framtiden ikke finner sted. Jeg har hatt telefon fra folk som er berørt av dette, som kort og godt har fått avslag med den begrunnelse at dette ikke vil få tilbakevirkende kraft.

Eirin Faldet hadde her overtatt presidentplassen.

Statsråd Ingjerd Schou: Utbetalingen vil som sagt gjelde alle som er i den situasjonen, og gjelder fra 1. mai uavhengig av om den andre av foreldrene dør før eller etter. Rikstrygdeverket er allerede i gang med de nødvendige forberedelsene, slik at trygdeetaten raskest mulig når de aktuelle stønadsmottakerne.

Bendiks H. Arnesen (A): Jeg takker igjen for svaret.

Jeg er veldig glad for den oppklaringen som her ble gitt, og går ut fra at det er ganske mange rundt om i landet som blir glade for denne klargjøringen fra statsrådens side.