Stortinget - Møte onsdag den 17. april 2002 kl. 10

Dato: 17.04.2002

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 14

Gunn Olsen (A): Jeg har følgende spørsmål:

«Velferdsalliansen har i forbindelse med statsbudsjettet for 2002 søkt om tilskudd på 700 000 kr over kap. 614 post 70. Ifølge informasjon fra foreningen skulle de få svar på søknaden fra Sosial- og helsedirektoratet i løpet av mars.

Når kan Velferdsalliansen forvente å få svar på søknad om penger til virksomhet i inneværende år, og vil statsråden sørge for en positiv behandling av søknaden?»

Statsråd Ingjerd Schou: Velferdsalliansen er en frivillig interesseorganisasjon som i flere sammenhenger har satt fattigdomsspørsmålet på dagsordenen.

Jeg har undersøkt saken og har i den forbindelse fått opplyst fra Sosial- og helsedirektoratet at søknaden vil bli behandlet så raskt som mulig, og senest i løpet av mai måned. For inneværende år har kap. 614 post 70 en ramme på 39,2 mill. kr, mens det totalt er mottatt søknader for 102 mill. kr. Det er innkommet søknader til mange gode formål, og det fremgår av dette at søknadssummen langt overstiger den summen som er stilt til disposisjon. Sosial- og helsedirektoratet opplyser imidlertid at man i saksbehandlingen også vil legge vekt på de merknader som fremkom i sosialkomiteens budsjettinnstilling, hvor komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet gav uttrykk for at Velferdsalliansen bør få innvilget støtte.

Jeg kan på det nåværende tidspunkt ikke forskottere utfallet av søknadsbehandlingen, men vil gjenta at Sosial- og helsedirektoratet vil behandle søknaden så raskt som mulig.

Gunn Olsen (A): Jeg kan ikke oppfatte svaret fra sosialministeren som veldig positivt. Jeg kan ikke oppfatte at det hun sier, er at hun vil gå inn for denne søknaden. Det kan jeg for så vidt ha en forståelse for.

Men hvis jeg ikke kan få et tydeligere svar, er jeg på en måte litt skuffet over det. For Regjeringa har vært relativt høyt på banen når det gjelder å bekjempe fattigdom, og jeg syns at dette i så fall er et dårlig innspill til Regjeringas fattigdomssatsing. Dette er en organisasjon som nettopp jobber med dem som har det vanskeligst, og som er fattige.

Statsråd Ingjerd Schou: Det er helt riktig. Jeg er helt enig med representanten i at Velferdsalliansen er en god og viktig organisasjon i dette arbeidet, sammen med veldig mange andre, og den gir også viktige innspill i forhold til vår fattigdomsutredning.

Det jeg har lyst til å si, er at det er viktig at denne type organisasjoner får støtte, at de får raskt svar, og at de har en forutsigbarhet for driften. At det har tatt noe lengre tid denne gangen, er vel et resultat av de mange søknader og av en omlegging av sosial- og helseforvaltningen, som for øvrig forrige arbeiderpartiregjering tok initiativ til. Men jeg lover å følge opp denne saken raskt. Det direktoratet har bekreftet overfor meg, er at innen utgangen av mai skal Velferdsalliansen ha fått svar.

Gunn Olsen (A): Jeg håper inderlig at sosialministeren vil se litt spesielt på denne søknaden, for det er, som sagt, en organisasjon som gjør maksimalt, og som gjør en veldig god jobb for de fattige.

Så skjønner jeg at sosialministeren og jeg er enige om at det er vanskelig å drive en organisasjon hvor de økonomiske rammene er så uforutsigbare. Jeg håper inderlig at det blir som sosialministeren sier, at de får svar veldig raskt, for de var egentlig lovet et svar i mars.

Statsråd Ingjerd Schou: Jeg tror svaret er gitt i det jeg allerede har sagt.

Presidenten: Spørsmål 15 er allerede besvart.