Stortinget - Møte onsdag den 17. april 2002 kl. 10

Dato: 17.04.2002

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 6

Jan Arild Ellingsen (FrP): Jeg vil tillate meg å stille justisministeren følgende spørsmål:

«I flere medieoppslag har det i det siste vært vist til at kriminelle personer som skulle vært utvist fra landet, fremdeles er her fordi politiets tjenestemenn mener at avtaleverket ikke er godt nok mht. overtidsbetaling. Mangel på uttransportering påfører det norske samfunnet vesentlige kostnader, blant annet i form av kriminalitet.

Hva vil statsråden gjøre for å få ryddet opp i dette forholdet?»

Statsråd Odd Einar Dørum: Det er politiet som har ansvar for uttransportering av asylsøkere som har fått endelig avslag og som ikke vil reise frivillig. På grunn av en sterk økning i antall asylsøkere til Norge har det nå bygd seg opp en restanse på ca. 4 500 personer, inkludert ca. 300 kriminelle som utvises, som nå skal ut. Utlendinger som har begått kriminalitet, blir prioritert.

Overtidsavtalen for politiets uttransport reguleres av en avtale inngått mellom Politiets Fellesforbund, Norsk Tjenestemannslag og Justisdepartementet, nå Politidirektoratet. Avtalen ble gjort gjeldende fra 1. november 1999. Avtalen kan sies opp av partene med minst tre måneders varsel. Politiets Fellesforbund har uttrykt misnøye med godtgjørelsen politiet får etter denne avtalen. Forbundet har imidlertid ikke benyttet seg av adgangen til å si den opp, noe som ville vært normal prosedyre.

Tall fra Politidirektoratet viser at polititjenestemenn som uttransporterer asylsøkere, får vesentlig høyere godtgjørelse enn det som har fremkommet i medieoppslag den siste tiden.

Vi står imidlertid overfor et kapasitetsproblem på grunn av den store økningen i antallet asylsøkere i den seneste tid, og de mange avslag på søknad om opphold i landet har ført til en betydelig økning av behovet for uttransporteringer. Likevel har det vært en betydelig økning i antall uttransporteringer.

I første kvartal 2002 ble det uttransportert 1 277 asylsøkere. Det er flere enn noen gang tidligere. I tilsvarende periode i 2001 ble det uttransportert 688. Det medfører med andre ord ikke riktighet at transportene har stoppet opp. Det er imidlertid problematisk at politiet så langt ikke har maktet å dekke behovet som følge av den økte tilstrømningen av asylsøkere. Justismyndighetene samarbeider nå med utlendingsmyndighetene om en aksjonsplan for forsert uttransport av disse utlendingene før sommeren. Hurtig utsendelse nå vil være et viktig signal til de aktuelle land, da antall asylsøkere erfaringsmessig øker sterkt i sommermånedene.

Noen tiltak er allerede effektuert. Den 10. april i år undertegnet Politidirektoratet og Utlendingsdirektoratet en avtale med International Organization for Migration. Dette er en FN-støttet organisasjon som bl.a. skal motivere utenlandske borgere med avslag på sine søknader om opphold i Norge, til å reise ut frivillig. Hensikten med avtalen er bl.a. å få frigjort politiressurser som i dag bindes opp i arbeidet med uttransporter.

Jeg vurderer også om bl.a. pensjonerte polititjenestemenn og de sivile grensekontrollene ved Gardermoen lufthavn skal kunne bistå politiet i forbindelse med uttransporter.

Stortinget har i Budsjett-innst. S. nr. 4 for 2001-2002 bedt Regjeringen om å utrede bruk av vaktselskaper til fangetransport. Tvungen uttransport av asylsøkere inngår i dette arbeidet. Det er en forutsetning at uttransport skal skje under politiets kontroll. Jeg har nå godkjent at Politidirektoratet med det første sender ut anbudsinnbydelse for deltakelse i et slikt prosjekt.

Avslutningsvis kan jeg orientere om at Politidirektoratet i denne stund har løpende samtaler med Politiets fellesforbund med sikte på å komme fram til en løsning på spørsmålet om uttransportering av asylsøkere.

Jan Arild Ellingsen (FrP): Jeg må først få lov til å gjøre statsråden oppmerksom på at jeg ikke har påstått at uttransporteringen har stoppet opp. Jeg har påpekt at vi har et problem i forhold til det.

Ellers registrerer jeg at ministeren også viser til at det er store restanser her, og at det blant dem er en stor andel som har begått kriminalitet og således skal utvises, og at det haster.

Jeg er positivt overrasket over det svaret jeg får, og ser fram til at vi får en fortgang i forbindelse med problemstillingen. Når det gjelder det som det er vist til i media, har det jo bl.a. fra direktøren i POD vært vist til at differansen mellom krav og ønske var noe marginal, og således kunne man kanskje ha løst dette på enklere vis enn å ta den store debatten i media rundt disse tingene. For det må jo være et mål og en intensjon for ministeren og departementet å innfri de kravene som samfunnet setter som normtall. I den anledning ønsker jeg å spørre: Innenfor hvilken tidsramme regner ministeren at det skal være mulig å komme med inngrep i forhold til den restansen som nå foreligger?

Statsråd Odd Einar Dørum: Jeg er helt klar over og oppmerksom på at representanten Ellingsen ikke har sagt at det har stoppet opp. Så det ble ikke sagt av hensyn til representanten Ellingsen, men han gav meg en anledning til å si det til offentligheten gjennom hans utmerkede spørsmål til meg.

Når det gjelder tidsperspektivet, har jeg bedt om å få denne planen raskt, det vil si i løpet av noen uker, og jeg har sagt at vi før sommeren må ha trykk på dette. Det handler bl.a. om dem som bør reise frivillig, og mange av dem gjør det. Jeg har fått opplysning om at i mars var det flere av dem vi kaller for grunnløse, som snudde om enn som ankom. Det er også slik at veldig mange reiser frivillig. Kommunalministerens utmerkede initiativ om å stoppe utbetaling av godtgjørelse i Norge til dem som har fått avslag, er ett av tiltakene. Men mitt perspektiv på dette er at vi må få trykk på det fram til sommeren, og det krever et samarbeid ikke bare mellom Justisdepartementet og politiet, men også mellom oss og andre departement. Så må jeg si: Jeg går sjelden inn i tarifftvister i media. Jeg tror ikke det alltid bidrar til løsning, og jeg har lært som politiker at har du lyst til å være polemisk, skal du som oftest holde det for deg selv.

Jan Arild Ellingsen (FrP): Ja, jeg takker på nytt for et interessant svar, og avslutningsvis skal jeg driste meg til å spørre ministeren om han ser noen betenkeligheter med å få andre yrkesgrupper enn polititet til å bistå ved uttransporteringen. Jeg regner med at dette muligens vil skape strid i forhold til Politiforbundet og dem som kanskje ikke ønsker et slikt system, og det samme i forbindelse med lovanvendelse. Vil det her være behov for å gjøre noen endringer i forskrift for å imøtekomme en slik omlegging?

Statsråd Odd Einar Dørum: Politidirektoratet har fått i oppdrag å følge opp det Stortinget har sagt om anbudsordning, prøveordning i forbindelse med fangetransporter, og vi har også bedt dem vurdere det ved asylanttransporter. Det avgjørende er at det skal skje under politiets ledelse og kontroll. Jeg tar da for gitt at når man vil invitere til et anbud, har det dekning i lovverket. Vi er også som departement pliktig til å følge opp det Stortinget ber oss gjøre, for noe av meldingen fra Stortinget var jo at vi skulle være så kostnadseffektive som overhodet mulig når det gjaldt både fangetransport og asylantuttransportering. Og la meg si, uten å gå videre inn på anbudet med hensyn til vaktselskap, at det jo nettopp er det Regjeringen prøver med den frivillige utreisen, koblet med det presset som ligger i at man ikke får utbetalt penger når man har fått avslag. Så hvis noen skal si at man ved det har satt en grense mot antatt snillistisk politikk, bekrefter jeg herved at det var hensikten.