Stortinget - Møte onsdag den 17. april 2002 kl. 10

Dato: 17.04.2002

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 7

Linda Cathrine Hofstad (H): «12. mars i år ble det lagt frem en rapport om vold mot prostituerte i Bergen. Denne rapporten avslørte særdeles urovekkende tilstan-der. Prostituerte blir blant annet kidnappet over flere dager, utsatt for grov vold og mishandlet. Sakene anmeldes sjelden.

Hva kan statsråden gjøre for å bedre situasjonen for de prostituerte, og hvilke konkrete tiltak kan han tenke seg å sette i verk for å beskytte denne så utsatte gruppen?»

Statsråd Odd Einar Dørum: Utekontakten i Bergen ved team for kvinner i gateprostitusjon, Kaia-teamet, har med støtte fra Sosial- og helsedepartementet utarbeidet en rapport der målsettingen var å kartlegge den vold kvinner i gateprostitusjonen i Bergen var utsatt for. Justisdepartementet har mottatt en foreløpig utgave av rapporten, men den er ikke endelig ferdigstilt.

Rapporten baserer seg på intervjuer med tolv kvinner i prostitusjonsmiljøet i Bergen samt tidligere undersøkelser foretatt i Norge og andre europeiske land.

Tallene fra Bergen støtter opp under de funn som tidligere er gjort, der det fremgår at kvinner i gateprostitusjon er utsatt for vold i alarmerende omfang. Volden kvinnene blir utsatt for, er i all hovedsak utført av tilfeldige kunder. Volden varierer fra at kvinnene blir holdt fast, til grove voldtekter med flere gjerningsmenn. I noen tilfeller har kvinnene vært truet med våpen. De fleste overgrepene synes å finne sted på gaten, men også kundenes hjem har vært åsted for flere voldsepisoder.

Denne type vold er rystende. Jeg har innenfor vår satsing når det gjelder voldsbekjempelse bedt Politidirektoratet om å gjennomføre en rekke tiltak der det fokuseres på forebygging og bekjempelse av vold mot kvinner. Det er bl.a. iverksatt tiltak for å øke politiets kompetanse på vold og mishandling samt å utvikle modeller for tverrfaglig samarbeid: Det etableres familievoldskoordinatorer i hvert politidistrikt. Det utarbeides undervisningsmateriell i forbindelse med problemstillingen «vold i nære relasjoner». Det er iverksatt arbeid med å bedre politiets registreringsrutiner.

Politiets tiltak for å sikre kvinner i prostitusjonen vil variere i forhold til om det er snakk om gateprostitusjon eller inneprostitusjon. Innemarkedet, dvs. prostitusjon fra leiligheter, massasjeinstitutter o. l. vanskeliggjør politiets forebyggende arbeid. Imidlertid vil politiets tilstedeværelse i det offentlige rom sannsynligvis ha en forebyggende effekt også når det gjelder dette problemområdet.

Det arbeides også med problemstillinger vedrørende handel med kvinner, Trafficking in Women. Formålet er å bidra til å redusere seksuell utnyttelse av kvinner. Blant annet skal det iverksettes en nordisk-baltisk kampanje, som er ment å være kompetansehevende for politietaten. Kampanjen skal også gi relevant informasjon til prostituerte slik at de bedre skal kunne forebygge og forfølge voldssituasjoner.

Kvinnene i den aktuelle rapporten formidler at de stort sett har gode erfaringer med polititjenestemenn. Likevel velger de ofte å ikke anmelde forholdet hvis de blir utsatt for vold. Dette har ofte bakgrunn i bl.a. at de mangler signalement på gjerningsmannen på grunn av rus, i opplevelsen av å bli tillagt liten troverdighet samt tidligere erfaringer med at saker blir henlagt.

For å få en bredere forståelse for prostitusjonsmiljøet vil ledelsen i Justisdepartementet diskutere tiltak i forhold til prostituerte som er utsatt for vold, med bl.a. Pro Sentret.

Pro Sentret ble som kjent etablert i 1983 og er et nasjonalt kompetansesenter for prostitusjon. Senterets oppgave er å systematisere viten og formidle kunnskap og veiledning til hjelpeapparat, myndigheter og publikum. Pro Sentret har kompetanse på området prostitusjon i vid forstand, dvs. både barneprostitusjon, og kvinnelig og mannlig prostitusjon. Videre har senteret generell kompetanse på fenomenet prostitusjon og arbeidsmetoder i sosialt arbeid med personer som prostituerer seg. Pro Sentret bistår i tillegg aktuelle universiteter og høgskoler med materiell og undervisning og tar imot studenter og hospitanter.

Hensikten med dette er å gi en bred beskrivelse og gi uttrykk for at vi tar dette på alvor, og at vi prøver med ulike virkemidler å angripe det som representanten tar opp.

Linda Cathrine Hofstad (H): Jeg takker justisministeren for svaret.

Det var et veldig tilfredsstillende svar, og jeg er svært glad for at departementet vil diskutere disse tiltakene for å hjelpe prostituerte med Pro Sentret.

Rapporten viser jo at kvinner i gateprostitusjon er de som er mest utsatt for vold, og at volden stadig blir grovere. Rapporten sier også at vold mot kvinner som prostituerer seg, sjelden anmeldes til politiet eller registreres hos Legevakten. På bakgrunn av det er det ikke noen enkel oppgave å iverksette tiltak. Jeg vil derfor spørre justisministeren om han, når Justisdepartementet mottar den ferdigstilte rapporten, vil foreta en evaluering og eventuelt vurdere noen av de tiltakene som foreslås der.

Statsråd Odd Einar Dørum: Det framgår av mitt svar at jeg vil vurdere mange tiltak, både i egen regi og i samarbeid med andre statsråder. Og la meg tilføye, for å bruke et litt folkelig uttrykk her: Det er noen gedigne sosiale svin som ligger bak utnyttelsen av disse kvinnene. De kalles på dannet språk for halliker, men som oftest handler det om mennesker som har et kynisk syn på alt bare profitten kommer inn.

Det er klart at mange av disse kvinnene er i en fortvilt situasjon. Mange av dem kommer hit til landet kanskje på et uklart grunnlag. Ved å melde seg blir de sendt ut, så de er i en Catch 22-situasjon. Det er klart at å nå dem er helt avgjørende, og da er i hvert fall et av tiltakene å gå etter bakmennene. Politiet har nå startet et slikt arbeid. Fenomenet heter Catch. Det er et trøndersk uttrykk for å ta noen. Jeg vil drøfte med Catch, som allerede har hatt effekter i forhold til kamp mot narkotikasmugling, om også disse aspektene ved prostitusjon er temaer som man på et eller annet tidspunkt skal komme inn på, for det er bakmennene vi må ta.

Linda Cathrine Hofstad (H): Like viktig som tiltak for å beskytte disse kvinnene mot denne typen vold er å hjelpe dem ut av rusavhengigheten, som ofte er årsaken til at de prostituerer seg. Jeg lurer derfor på om statsråden på grunnlag av den kommende rusmeldingen og i samarbeid med sosialministeren vil se på særlige tiltak for denne utsatte gruppen i forhold til deres rusproblem.

Statsråd Odd Einar Dørum: Jeg kan bekrefte det. Det er helt riktig at rusproblemet henger sammen med veldig mange forhold. Det er også slik at prostitusjon ikke er ett enkelt fenomen, det er et sammensatt fenomen. Men uansett må det være slik at mennesker som kommer i en håpløs tvangssituasjon, og som i den sammenheng blir utsatt for vold, må få hjelp på ulikt vis.

Jeg vil understreke at på tross av tiltaket fra Pro Sentret og andre, er faktisk det sosialvesen de prostituerte er mest avhengig av, politiet. Når jeg tidligere ikke har gått inn for kriminalisering av horekunder, er det ut fra den gode begrunnelse at vi da risikerer å gjøre hverdagen til disse jentene enda verre. Man kan ikke ta den eneste vennen de har, bort fra dem. Politiet er altså mye av den sosiale kontaktflaten som gjør at de har et minimum av sikkerhet. Og politiets nærvær er noe av det som i valget mellom onder brutaliserer dette mindre, ved at man er til stede. Så jeg må si at jeg bærer med meg disse tingene, bl.a. fordi jeg har ganske tunge eksistensielle erfaringer gjennom mitt arbeid i Kirkens Bymisjon.