Stortinget - Møte onsdag den 19. juni 2002 kl. 10

Dato: 19.06.2002

Sak nr. 16

Forslag fra stortingsrepresentant Gunn Karin Gjul på vegne av Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti oversendt fra Odelstingets møte 12. juni 2002 (jf. Innst. O. nr. 62):
"Stortinget ber Regjeringen fremme forslag om en kvitteringsordning for politiet som sikrer at personer som visiteres får en kvittering på stedet, hvor type kontroll, dato for kontrollen, tid, sted og tjenestenummer til den som kontrollerer, framgår av kvitteringen."

Talere

Votering i sak nr. 16

André Kvakkestad (FrP): Fremskrittspartiet vil komme til å støtte forslaget når det kommer til votering, men med en annen begrunnelse enn det Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti har i innstillingen. For Fremskrittspartiet er dette et spørsmål om en grunnleggende rettssikkerhet for alle som blir visitert, og slik sett et behov for å kunne dokumentere dette rent bevismessig hvis det skulle oppstå problemer i forhold til om det har foregått en visitasjon eller ikke.

Dato for kontrollen, tid, sted og tjenestenummer kan neppe være så tidkrevende å gi at dette skulle medføre noe særlig ekstra saksbehandlingstid. Slik sett ønsker vi å få forslag om dette til Stortinget. Så vil vi naturligvis komme tilbake til den konkrete behandlingen når forslagene blir fremmet, men vi kommer nå til å støtte forslaget for på den måten å få dette brakt fram for Stortinget.

Trine Skei Grande (V): Jeg hadde egentlig bare tenkt å komme med en stemmeforklaring for Venstre, men etter innlegget til Kvakkestad kan det kanskje være litt opplysende for andre også.

Vi i Venstre har stor sans for intensjonen bak forslaget. Det er helt klart at det f.eks. er veldig mange innvandrerungdommer her i byen som av og til føler seg litt herjet med i forhold til å bli stoppet og kontrollert. Jeg kjenner veldig mange som har opplevd det. Men akkurat nå har politiet innført en handlingsplan mot rasisme som jeg har stor tro på, og som jeg tror at man kan gjennomføre. Så det er vår holdning på akkurat det området.

Når det gjelder selve forslaget om kvitteringsordning, er jeg kritisk til at den eneste og beste løsningen er en kvitteringsordning. Det som nå prøves ut i en rekke andre land, er en protokollordning, som fører til at man med mindre byråkrati kan ivareta den samme rettssikkerhet. Det betyr at man ikke får en kvittering på stedet, men man kan få utskrift av protokoll som politimenn fører på stedet, f.eks. ved ransaking. Da vil man kunne oppnå det samme som man gjør med en kvitteringsordning. Men det viktigste som jeg ser, er at vi får en handlingsplan som virker, og det er jeg veldig glad for at justisministeren har satt i gang med. Jeg håper at vi også kan se på andre måter å ivareta rettssikkerheten på enn bare denne kvitteringsordningen, som vi ikke har sett har funket noen andre steder.

Inga Marte Thorkildsen (SV): Tidligere har jeg sagt at vi ønsker å gjøre dette om til et oversendelsesforslag. Det vil vi ikke lenger. Nå er vi forferdelig glade. Jeg må si at jeg syns dette er en kjempefin dag! Tusen takk til representantene fra Fremskrittspartiet. Dette syns jeg er veldig fint.

Dette handler om grunnleggende rettssikkerhetsprinsipper. Det dreier seg om muligheten til å undersøke hvorvidt politiet går spesielt etter bestemte grupper på grunnlag av fordommer som man måtte ha, og som man ikke nødvendigvis på en måte har med vilje, eller om vi tvert imot kan fastslå at dette ikke skjer. Men det er viktig å få dette på plass, slik at vi har muligheten til å kontrollere det i etterkant. Det syns jeg er fantastisk.

Presidenten: Flere har ikke bedt om ordet. Presidenten skal søke å tilrettelegge avstemningen senere i kveld på en slik måte at de ønsker som her er fremmet, blir imøtekommet.

Votering i sak nr. 16

Presidenten: Det voteres over forslag fra stortingsrepresentant Gunn Karin Gjul på vegne av Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti oversendt fra Odelstingets møte 12. juni 2002:

«Stortinget ber Regjeringen fremme forslag om en kvitteringsordning for politiet som sikrer at personer som visiteres får en kvittering på stedet, hvor type kontroll, dato for kontrollen, tid, sted og tjenestenummer til den som kontrollerer, framgår av kvitteringen.»

Fremskrittspartiet har under debatten varslet at det støtter forslaget.

Votering:Forslaget fra Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti bifaltes med 61 mot 38 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 00.26.34)