Stortinget - Møte onsdag den 19. juni 2002 kl. 10

Dato: 19.06.2002

Dokumenter: (Innst. S. nr. 260 (2001-2002), jf. St.prp. nr. 67 (2001-2002))

Sak nr. 7

Innstilling fra justiskomiteen om endringer på statsbudsjettet for 2002 under Justis- og politidepartementet (Vardåsen leir mv.)

Talere

Votering i sak nr. 7

Presidenten: Etter ønske fra justiskomiteen vil presidenten foreslå at taletiden blir begrenset til 5 minutter til hver gruppe.

Videre vil presidenten foreslå at det ikke blir gitt anledning til replikker etter de enkelte innlegg, og at de som måtte tegne seg på talerlisten utover den fordelte taletid, får en taletid på inntil 3 minutter.

– Det anses vedtatt.

Gunn Karin Gjul (A): Soningskøene har i løpet av det siste året nærmest eksplodert. Ubalansen i straffesakskjeden gir seg nå utslag i at kriminalomsorgen ikke makter å motta økningen i antall straffedømte som følge av et mer aktivt politi- og rettsvesen.

Det nytter ikke å pøse på mer penger til politi og litt til domstolene dersom en ikke følger opp med tilsvarende for kriminalomsorgen. Det vi har opplevd nå, er at knappe budsjettrammer til kriminalomsorgen resulterer i soningskøer, mangel på varetektsplasser og manglende oppfølging av de innsatte.

Regjeringa gjør nå en innsats gjennom å fremme en proposisjon for Stortinget for å rette opp noe med et forslag om å omgjøre Vardåsen leir til et fengselsanlegg. En enstemmig komite gir sin støtte til dette. Anlegget vil, når det står endelig ferdig høsten 2003, gi 110 nye soningsplasser.

Dette vil likevel langt fra kunne løse problemet med soningskøene. Dagens soningskøer representerer et volum som tilsvarer 460 fengselsplasser i løpet av et år. Arbeiderpartiet etterlyser derfor at Regjeringen på en mer grundig måte tar tak i denne problemstillingen. Vi mener at Regjeringen nå må legge fram en totalplan for bygging, modernisering og utvidelse av kriminalomsorgen i forbindelse med budsjettet til høsten.

Den mest ønskelige måten å øke kapasiteten på er selvfølgelig å bygge nye fengsler. Det gir også en mulighet til å nedlegge gamle og lite hensiktsmessige fengsler, slik som vi nå gjør i forbindelse med Vardåsen ved at man legger ned Kongsvinger fengsel.

Men det er også mulig med påbygg i tilknytning til eksisterende anlegg. Regiondirektørene i kriminalomsorgen har beregnet at det er mulig å etablere opp til 380 nye soningsplasser innenfor de eksisterende fengslene, herunder Vardåsen. Jeg oppfordrer derfor justisministeren til nå å ta tak i dette og prioritere kriminalomsorgen i forbindelse med budsjettframlegget til høsten.

Jeg er glad for at flertallet støtter Arbeiderpartiets forslag om å etablere et desentralisert undervisningsopplegg for fengselsbetjenter i Kongsvinger fra høsten 2003 i forbindelse med at man omgjør Vardåsen leir til fengselsformål. Kongsvinger kommune har god og nødvendig infrastruktur og kompetanse for å imøtekomme et utdanningsbehov. For å løse det prekære behovet for soningsplasser må det utdannes flere fengselsbetjenter, og dette undervisningsopplegget vil hurtig utdanne 50 nye betjenter. Ved å etablere et undervisningsopplegg på Kongsvinger vil vi kunne rekruttere folk fra hele regionen. Det vil være en stor fordel, i og med at vi allerede har en lokal tilknytning til regionen gjennom fengslene.

Vi kan også forvente at vi kan få en mer stabil bemanning ved fengselet ved at vi får en desentralisert utdanning. Vi har den samme erfaringen ved etablering av tilsvarende undervisningsopplegg i region sør, i Rogaland, hvor man opplever at det er lettere å rekruttere fengselsbetjenter, og man får en mer stabil arbeidsstokk når man får et desentralisert undervisningsopplegg.

Jeg vil oppfordre statsråden til å se på hele undervisningsopplegget, med muligheter for i større grad i framtida å utdanne fengselsbetjenter i regionene i stedet for at man kun løser det sentralt, nettopp med bakgrunn i at vi ser at behovet for utdanning av fengselsbetjenter kommer til å øke betydelig i årene som kommer, gjennom behovet for flere soningsplasser.

Trond Helleland (H) (komiteens leder): Det er veldig gledelig at Regjeringen så raskt har kommet tilbake til Stortinget med denne saken om Vardåsen leir som ble spilt inn i forbindelse med budsjettet i høst. Da var det en tanke som nå er omgjort til handling. Det har gått utrolig raskt. Fra saken ble spilt inn i budsjettet høsten 2001, vil det nå bli etablert soningsplasser høsten 2002. Det må en si er rask handling.

Jeg er veldig glad for at Kongsvinger kommunestyre også har behandlet saken raskt, og enstemmig har sluttet seg til det opplegget som nå er skissert. Det betyr naturligvis mye for Kongsvinger å få de arbeidsplassene som hører til dette fengslet, men aller viktigst er det at vi nå får et grep som kan bidra til å redusere de voksende soningskøene. Jeg håper at vi nå kan snu den trenden. Jeg vet at Regjeringen er opptatt av dette. Vi må ha en balanse i straffesakskjeden. Derfor er det positivt at det er en samlet komite som nå støtter Regjeringens forslag om å gjøre Vardåsen leir om til fengsel.

Det er veldig positivt at vi også har blitt enige om formuleringen om en desentralisert utdanning. Jeg har lyst til å understreke at i den grad det er et problem å rekruttere folk til fengselsvesenet, er det viktig at en kan ha et utdanningstilbud i de regionene der det etableres nye institusjoner.

Dette med soningskøer er noe vi må fortsette å jobbe med. Jeg er også glad for at komiteen så langt ser ut til å være med på utradisjonelle tiltak for å få på plass flere soningsplasser. Jeg håper at Regjeringen også videre vil vurdere ulike løsninger for raskt å kunne bygge ned den soningskøen vi har, og for raskt å kunne få en større kapasitet. Kapasitetsutnyttelsen er jo på topp. Det er 98–99 pst. belegg i fengslene. Det betyr at her blir det satt inn store krefter fra de ansatte for å få køene unna. Det er bra. Så får vi se når vi kommer videre, om vi kan finne nye tiltak. Bevilgninger er viktig, men det er også viktig å ha tiltak som sørger for at en får soningsplasser, men også ansatte til å håndtere de innsatte. Jeg er glad for dagens vedtak og håper nå at vi vil se resultater. Regjeringen har også vedtatt å bygge et nytt stort fengsel i Østfold. Det tar noe tid før det vil være på plass. I mellomtiden må vi finne utradisjonelle løsninger, noe som Regjeringen har gjort i denne saken.

Finn Kristian Marthinsen (KrF): Kristelig Folkeparti legger stor vekt på arbeidet med å nedbygge soningskøen. Det tiltaket som raskest vil gi økt kapasitet, er å overta Vardåsen leir på Kongsvinger fra Forsvaret og omgjøre den til fengselsformål. Jeg er glad for at en samlet komite går inn for Vardåsen leir, som er det beste alternativet for på kort sikt raskest å kunne utvide soningskapasiteten.

Det tas sikte på å etablere 40 åpne plasser på Vardåsen fra september 2002 og bruke disse mens resten av anlegget bygges om. Fra tidlig høsten 2003 skal Vardåsen ta i bruk ca. 110 plasser som vil bli brukt til å nedbygge soningskøen. Deretter vil Vardåsen være et ordinært fengsel med 82 plasser.

Utviklingen av soningskøen er bekymringsfull, noe komiteen også har uttalt gjennom tidligere budsjettmerknader og i de debatter som er ført om kampen mot kriminalitet. Det vil være fåfengt å gi flere og strengere straffe- og varetektshjemler om ikke soningskøene reduseres. Dette arbeidet må etter Kristelig Folkepartis oppfatning følge flere strategier. Alle straffearter må tas i bruk, slik Stortinget har forutsatt. Ledig kapasitet i eksisterende fengsler må benyttes. Men viktigst av alt – det må etableres flere fengselsplasser.

Kristelig Folkeparti er glad for at man nå ser muligheter for en rask etablering av fengsel på tidligere Vardåsen leir på Kongsvinger, og støtter de planer som foreligger.

Det er positivt at kommunestyret i Kongsvinger kommune er for løsningen som er foreslått for Vardåsen leir. All etablering av fengselsvirksomhet fordrer et nært og smidig samarbeid med lokale myndigheter. Kommunen vil dessuten bidra til en rask etablering av stedet innen de tidsmål som er satt. Uten en slik forståelse ville man måtte se seg om etter andre alternativer.

Kristelig Folkeparti velger også å peke på nødvendigheten av grundige informasjonsopplegg overfor kommunens innbyggere om innholdet og realiteten av planene, slik at unødig usikkerhet ikke skapes. Det er samtidig viktig at det ved etableringen av fengslet må tas hensyn til de militær- og kulturhistoriske anlegg av nasjonal verdi som er i nærområdet til Vardåsen og et framtidig fengsel. Området rundt fengslet forutsettes fortsatt brukt som det betydelige friluftsområdet dette er.

For å sikre rask tilgang på faglig personell ved Vardåsen leir foreslås det å sette i verk et ekstraordinært utdanningsopplegg med halvert utdanningstid for 50 fengselsbetjenter. Kristelig Folkeparti har merket seg at deler av praksis for dette kullet kan knyttes til Kongsvinger og Vardåsen i 2002–2003.

Ved rekruttering av betjenter vil det være en stor fordel med allerede lokal tilknytning til regionen rundt Kongsvinger. Et desentralisert utdanningsopplegg bør derfor etter Kristelig Folkepartis oppfatning lokaliseres til regionen, noe Kongsvinger kommune allerede har signalisert stor vilje til å tilrettelegge, bl.a. med henblikk på lokaliteter. Kommunen har framhevet at man besitter god og nødvendig infrastruktur og kompetanse for å imøtekomme et utdanningsbehov.

Komiteen ber også departementet komme tilbake med forslag til hvordan og på hvilke vilkår et desentralisert undervisningsopplegg kan tas i bruk framover, med utgangspunkt i Kongsvinger, fra høsten 2003. Det kan tenkes at det er andre områder rundt i landet som har vanskeligheter med rekruttering av betjenter, men som gjennom et slikt opplegg kan få det nødvendige incitament til rekrutteringen. Det vil i så fall framtiden vise.

Presidenten: Det melder seg stadig flere på talerlisten, til en enstemmig innstilling – Ola D. Gløtvold.

Ola D. Gløtvold (Sp): Senterpartiet har ingen representant i justiskomiteen, og vi har lyst til å knytte noen merknader til denne innstillingen.

Vi støtter innstillingen når det gjelder bestrebelsene for å få ned soningskøen, og vil gi honnør til justisministeren og Regjeringen for at det handles så raskt. Vi støtter også at en tar i bruk Vardåsen leir, og registrerer at det er et enstemmig kommunestyre i Kongsvinger som har gått inn for dette. Imidlertid kunne nok jeg personlig ha tenkt meg at vi hadde hatt en litt annen framdrift i dette.

I dag vil det være definitivt slutt for Haslemoen leir i Våler. Jeg tror at den leiren kanskje hadde vært vel så godt egnet til fengsel som Vardåsen. Jeg er også av den oppfatning at vi burde ha behandlet den såkalte sårbarhetsmeldingen, St.meld. nr. 17 for 2001–2002, og sett på hva som skal gjøres i kjølvannet av den behandlingen. En etablering av et eventuelt beredskaps- og sikkerhetsdirektorat ville være interessant i denne regionen, og da ville Vardåsen kunne ha vært et naturlig og meget aktuelt sentrum for de mer tekniske sidene ved det. Vardåsen har avansert kommunikasjonsutstyr og kunne ha vært et senter for kommunikasjon og koordinering når det gjelder beredskap og krisehåndtering. Slik er imidlertid ikke situasjonen, og slik som en har tilrettelagt for dette, bl.a. gjennom en nær kommunikasjon med Kongsvinger kommune, støtter vi innstillingen.

Det er også interessant å merke seg at det legges opp til et desentralisert undervisningsopplegg for fengselsbetjenter i Kongsvinger. Det burde være slik at dette utvikles til et permanent undervisningsopplegg, og det ligger godt til rette for dette i Kongsvinger. Jeg håper at det som vil komme på plass i Kongsvinger etter hvert, er en start på noe som kan bli et permanent, desentralisert opplæringstilbud for fengselsbetjenter.

André Kvakkestad (FrP): Som det har vært nevnt i denne salen flere ganger, har man et stort problem med soningskøer i kongeriket. Man ser at det spesielt innenfor varetektssituasjonen er problematisk, og man skal heller ikke se bort fra at man med det kriminalitetsbildet man nå ser, kan få en del også lengre straffer. Uansett hvordan man snur og vender på det, vil behovet for flere soningsplasser være akutt, også etter at man har fått på plass Vardåsen leir.

Jeg synes det er veldig gledelig og hyggelig at man her ser på alternative løsninger til bare å bygge opp et fengsel helt fra grunnen, og at man tar i bruk deler av det man allerede har. Antakeligvis bør man også se på muligheten for modulbaserte løsninger, eventuelt også om det nødvendigvis må lokaliseres i nærheten av der det er fengsel, eller om man faktisk også kan se muligheten for en form for flytende variant, som man f.eks. har forsøkt i England, og som engelske myndigheter faktisk har gått inn og vurdert å utvide. Uansett er poenget å få tak i fengselsplasser for å få ned køen, og i den sammenheng kunne kanskje en flytende variant – hvor man gikk inn på avtaler på fra fem til ti år – ta en topp, uten at man nødvendigvis måtte bygge mye mer enn det man kanskje på lengre sikt, forhåpentligvis, har behov for.

Til slutt vil jeg si at vi er veldig fornøyd med at man også tenker utradisjonelt når det gjelder utdanning av fengselsbetjenter, for det hjelper ikke å ha mange ledige celler hvis man ikke har ansatte til å utføre arbeidsoppgavene. Dette er en modell jeg håper Regjeringen vil vurdere også i en del andre sammenhenger, ikke bare ved Vardåsen leir.

Statsråd Odd Einar Dørum: Når det gjelder kriminalomsorgen, har mye av fokuset i behandlingen av revidert budsjett dreiet seg om ulike sider av Vardåsen-prosjektet. Ved bevilgningsvedtakene i dag er det lagt grunnlag for at vi raskt starter det praktiske arbeidet med å etablere fengselsdrift i det anlegget som Forsvaret nå fraflytter. De 30 millionene som ligger inne som investeringsmidler, er en god start både til kjøp av anlegget og til å starte ombyggingsarbeidene. Vi vet alle at sluttregningen på investeringssiden vil bli høyere – Statsbygg har beregnet dette til 110 mill. kr – og det vil jeg komme tilbake til. Det er også slik at anlegget vil etablere 40 åpne soningsplasser til høsten – det vil komme opp på 110, bl.a. ved bruk av dublering tidlig neste høst – og så vil de lukkede plassene komme deretter. Men som sagt: framdrift – det vil jeg komme tilbake til.

For ordens skyld: Vi har ikke noe annet fengselsprosjekt som er så billig å realisere pr. plass, og som gir tilsvarende god kvalitet i sluttproduktet. Et fullstendig nytt anlegg ville kostet vesentlig mer.

Jeg er også glad for den utvikling som skjedde lokalt, ved at man stilte kritiske og undrende spørsmål, tok seg tid til å ta informasjon og vurdere den, og fikk en enstemmighet i kommunestyret. Det er svært bra, og det lover godt.

Jeg har lyst til å understreke at nye Kongsvinger fengsel som skal etableres i det tidligere forsvarsanlegget, er et godt og viktig prosjekt både på kort og lang sikt.

Det kortsiktige perspektivet er knyttet til rask etablering av soningsplasser som kan ta unna av soningskøen i ombyggingsperioden. Det er ekstremt viktig for å kunne redusere veksten i soningskøen framover.

Det langsiktige perspektivet er delvis at den nye anstalten vil bidra til høyere totalkapasitet, og delvis at anstalten kan utvikles slik at den også kan tilby kriminalitetsforebyggende tiltak under straffegjennomføringen. Ulike soningsregimer gir mulighet for individuell tilpasning og til mer fokus på utslusing og løslatelseskvalitet enn i dagens Kongsvinger fengsel. Slikt er med på å forebygge gjengangere. De ansatte vil få flotte rammebetingelser rundt sin profesjonelle innsats. Det er kombinasjonen av denne kortsiktige gevinsten og den langsiktige kvalitetsforbedringen som gjør dette opplegget til et vinn-vinn-konsept.

Gjennomføringen av prosjektet vil innebære mange utfordringer både i framdrift og i løsninger. Realiseringen er avhengig av lokal entusiasme, både i kriminalomsorgen og i kommunen. De som nå får prosjektansvaret, må få handlefrihet til å levere innenfor de politiske rammene som er lagt. De vil klare det, men ikke uten å bli slitne – men slik er det med dugnader.

Etableringen av nye Kongsvinger fengsel er ikke bare et godt enkelttiltak, men også et element i en langsiktig strategi for å møte kapasitetsutfordringene i kriminalomsorgen. Alle er enige om at vi må ha tilstrekkelig straffegjennomføringskapasitet dersom vi mener alvor med kriminalitetsbekjempelsen. Da må vi satse på ulike tiltak i en helhetsstrategi. Et viktig tiltak er full framdrift i prosjektet for det nye store fengselet i Halden. 250 fengselsplasser vil bidra godt.

Et annet viktig tiltak vil være å etablere samfunnsstraffen som et troverdig alternativ for den mindre alvorlige kriminaliteten. Dersom påtalemyndighet og domstoler velger å ta ut en større andel av straffevolumet i form av samfunnsstraff, vil vi få en større flerfoldighet i kriminalitetsbekjempelsen og et redusert behov for dyre fengselsplasser.

Det er vel summen av disse tiltakene, samfunnsstraff, konfliktmegling, § 12-soning og økt antall soningsplasser, både åpne og lukkede, som blir svaret. Det er riktig at Regjeringen har plikt til å fortelle Stortinget hva vi tenker om dette når vi skal legge fram et budsjett. Det er også slik at vi må være fornuftige og rasjonelle når vi gjør det. Vi må velge de tiltakene som faktisk gir den beste effekten i forhold til investerte kroner. Vi må velge de tiltakene som gir den beste effekten i forhold til god rekruttering. Jeg skal selvfølgelig følge opp det rekrutteringsforslaget som ligger i komiteens innstilling om et desentralisert opplegg. Og vi må kunne vurdere ulike prosjekt, hva som i sum vil gi en sikker framdrift, både på kort og lang sikt. Dette har Regjeringen plikt til å avveie og vurdere, og det vil jeg selvfølgelig komme tilbake til.

La meg også si at det har vært mye trykk i Stortinget denne våren på soningskøene, både på køenes lengde og på innholdet i soningen. Det som jeg personlig synes har vært det gledelige med denne saken, er at det har vært mulig å få til en tverrpolitisk mobilisering, spesielt i det øyeblikket da det så ut som om man på Kongsvinger i grunnen hadde mer lyst på et helseprosjekt enn et fengsel. Da var det vilje til å gå inn og satse, slik at man lokalt kunne få sjansen til å vurdere dette som det prosjektet det var. Denne samarbeidslinjen, som ble fulgt av flere partier, tror jeg både lokalt og sentralt har vært med på å få fram dette prosjektet. Når vi har drevet med politikk en stund, vet vi at det er lett å få ting til å skjære seg. Det er fort gjort. Og så vet vi at det er ganske mange som må løfte i flokk og dra sammen for at det ikke skal skjære seg.

Jeg vil avslutte dette innlegget med å si meg glad for at mange har vært villige til å ta i et tak, slik at vi kan få på plass Vardåsen-prosjektet og den fengselskapasiteten det vil gi.

Presidenten: De talere som heretter får ordet, har en taletid på inntil 3 minutter.

Per Roar Bredvold (FrP): Dette er en av de sakene som har opptatt meg forholdsvis mye den siste tiden, både på grunn av at jeg er representant fra Hedmark fylke, og kanskje enda mer fordi jeg har tjenestegjort på Vardåsen som idrettsoffiser. Selv om man kanskje ikke skulle tro det, gjorde jeg det for en del år tilbake. På den måten kjenner jeg stedet veldig godt og vet at dette er et fint sted som kan brukes til ganske mye.

Når nå Vardåsen først skal bli avviklet, er det viktig å fylle dette stedet med noe. Det var to ting som ble stilt opp mot hverandre. Det ene var et helseprosjekt i en eller annen form, og det andre var fengsel. Dette engasjerte innbyggerne i Kongsvinger ganske sterkt. Det ble satt i gang underskriftskampanjer på begge sider, og hvis jeg husker riktig, var det 3 000–4 000 underskrifter på hver side. Men når det ikke ble helse, synes jeg det er helt greit at det blir fengsel, og at man kan bruke området til den virksomheten som man trenger. På den måten vil jeg rose komiteen for et raskt og godt arbeid.

Det jeg som forsvarspolitiker er opptatt av, er det som står på side 2:

«Komiteen presiserer at det ved etableringen av fengselet må tas hensyn til de militær- og kulturhistoriske anlegg av nasjonal verdi som er i nærområdet til Vardåsen og et fremtidig fengsel.»

Jeg synes det er bra at komiteen har skrevet det. Det som det gjelder for innbyggerne, er at man får en grundig informasjon, for det er klart at det skaper litt usikkerhet i et forholdsvis lite sted at man skal få et fengsel i nærområdet. Informasjon er derfor viktig.

Ellers registrerer jeg også at de som har jobbet på Vardåsen, får mulighet til nytt arbeid i forbindelse med fengselet. Så summa summarum synes jeg dette ser bra ut.

Ellers har jeg for så vidt en liten bønn jeg også, om eventuelt flere fengsler til Hedmark. Det er jo flere militære anlegg som skal nedlegges i Norge, bl.a. Haslemoen, selv om det ligger to år fram i tid – 31. juli 2004. Jeg er vel ikke helt overbevist om at soningskøene er borte til den tid, så det kan være noe å vurdere å ha Haslemoen som et fremtidig sted å plassere den type klientell.

Åse Wisløff Nilssen (KrF): Jeg er meget tilfreds med at denne saken nå har kommet så langt at vi inviteres til å gjøre vedtak om å omgjøre Vardåsen leir til fengsel – med en rask oppstart.

Det er snart ti måneder siden Kristelig Folkeparti i sin pressekonferanse på Kongsvinger startet den politiske prosessen i denne saken. Ettersom jeg var medlem av justiskomiteen i forrige periode, var jeg med på behandlingen av kriminalomsorgsmeldingen. Jeg vil sitere tre «blå bokser» fra St.meld. nr. 27 for 1997-98, Om kriminalomsorgen, som på en kortfattet og god måte viser retningen i kriminalomsorgens arbeid. Det gjelder visjon:

«Aktiv kriminalomsorg – tryggere samfunn.»

Om virksomhetsideen:

«Kriminalomsorgen er samfunnets straffegjennomføringsapparat.

Straffen skal gjennomføres på en måte som sikrer samfunnet og gir domfelte best mulige forutsetninger for en kriminalitetsfri tilværelse. Arbeidet i kriminalomsorgen skal være preget av rettssikkerhet og høy faglig standard.»

Når det gjelder hovedmål:

«Kriminalomsorgen skal gjennomføre de reaksjoner som besluttes av påtalemyndigheten eller idømmes av domstol.

Kriminalomsorgen skal legge forholdene til rette for at lovbryteren skal kunne gjøre en egen innsats for å endre sitt kriminelle handlingsmønster.»

I tillegg vil jeg legge til viktigheten av at det er balanse i straffesakskjeden, mellom politi, domstol og kriminalomsorg. Nå ser vi at manglende soningsplasser er en propp i det systemet og gir en ubalanse som er meget uheldig. Det er viktig at de som blir dømt, så raskt som mulig får sonet sin straff og kan starte på nytt som gode samfunnsborgere.

Vardåsen har mulighet til å bli et fengsel som på en god måte kan ivareta hovedmålet og legge forholdene til rette for at lovbryteren skal kunne gjøre en egen innsats for å endre sitt kriminelle handlingsmønster. Det ligger godt til rette for en god start på livet etter soning.

Informasjon til lokalbefolkningen er fortsatt viktig. Til tross for at vi har hatt et fengsel midt i byen i ca. 130–140 år, har debatten vist at den åpne, positive dialogen som har vært de siste ukene, bør fortsette. Et godt utgangspunkt kan være det som ligger til grunn for det arbeidet som gjøres i kriminalomsorgen, hvor kriminalomsorgsmeldingen i sin tid var ett av de punktene.

Presidenten: Det er flott at vi har en samfunnsutvikling som gjør at vi får behov for færre militærleire. Det er ille at vi har en samfunnsutvikling som gjør at vi får behov for flere fengsler. I fellesskap må vi jo håpe på at vi én gang i framtiden mangler innsatte og har for mange ansatte også i Kriminalomsorgen, men det blir vel antakeligvis dessverre lenge til.

Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 7.

Votering i sak nr. 7

Komiteen hadde innstillet:

I

I statsbudsjettet for 2002 gjøres følgende endringer:

Kap.PostFormål:Kroner
430Kriminalomsorg (jf. kap. 3430)
1Driftsutgifter, forhøyes med 400 000
fra kr 1 455 261 000 til kr 1 455 661 000
432Kriminalomsorgens utdanningssenter (KRUS) (jf. kap. 3432)
1Driftsutgifter, forhøyes med 10 800 000
fra kr 108 047 000 til kr 118 847 000
477Erstatning til nordmenn som satt i japansk fangenskap under 2. verdenskrig
70Erkjentlighetsbeløp, overslagsbevilgning, kan overføres, reduseres med 6 200 000
fra kr 45 000 000 til kr 38 800 000
3430Kriminalomsorg (jf. kap. 430)
3Diverse inntekter, forhøyes med 10 000 000
fra kr 8 362 000 til kr 18 362 000

II

Stortinget samtykker i at Justisdepartementet kan overta Vardåsen leir for en kjøpesum på 20 000 000 kroner, at beløpet kan betales over en treårsperiode og at 5 000 000 kroner kan utbetales i 2002.

III

Stortinget ber Regjeringen iverksette et desentralisert undervisningsopplegg for fengselsbetjenter i Kongsvinger fra høsten 2003.

Votering:Komiteens innstilling bifaltes enstemmig.