Stortinget - Møte onsdag den 16. oktober 2002 kl. 10

Dato: 16.10.2002

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 8

Linda Cathrine Hofstad (H): «Forskning viser at én av ti er utsatt for seksuelle overgrep. Ved Modum Bad i Vikersund finnes det innleggelsestilbud for ofrene, men ventelisten er veldig lang. På grunn av dette er mange incestutsatte uten tilbud.

Hvilket arbeid gjøres fra departementets side for sikre behandlingstilbud for incestutsatte?»

Statsråd Dagfinn Høybråten: Incestutsatte med posttraumatiske lidelser får behandlingstilbud innen psykisk helsevern for barn, unge og voksne. Fra statens side satses det på kompetanseheving både i tilknytning til seksuelle overgrep og i tilknytning til traumeutsatte personer. I tillegg til dette har Regjeringen i statsbudsjettet for 2003 foreslått å øke tilskuddet til Modum Bad med 6,8 mill. kr. Det er en reell økning på til sammen 4 mill. kr, som bl.a. skal styrke behandlingstilbudet til overgrepsofre nettopp ved Modum Bad.

Som et ledd i opptrappingsplanen for psykisk helse har departementet i perioden 2000–2002 gjennom prosjektet «Støtte til seksuelt misbrukte barn» gjort en spesiell innsats for å forbedre tilbudet om utredning, diagnostisering, behandling og støtte til denne gruppen og deres pårørende. Det skal skje gjennom kompetanseoppbygging i tiltaksapparatet innen samtlige helseregioner. Barn som utsettes for incest, omfattes av dette prosjektet.

Satsingsområder og resultatmål for prosjektperioden har vært følgende:

  • Hver helseregion skal ha et miljø/nettverk som har kompetanse i forhold til seksuelle overgrep mot barn, og miljøet skal gi råd og veiledning samt drive undervisning for utdanningsinstitusjoner og aktuelle fagmiljø.

  • Hver region skal styrke tjenestetilbudet innen barnevern, barnemedisin og barne- og ungdomspsykiatri for undersøkelse og behandling av barn som utsettes for seksuelle overgrep, og anbefalinger for etablering av et tilstrekkelig tilbud for fremtiden skal gis.

  • Behovet for kompetansehevende tiltak rettet mot spesielle faggrupper skal avklares.

  • Behovet for nasjonale funksjoner på fagområdet skal avklares.

Prosjektet videreføres fra 1. januar 2003 innenfor rammene av et annet prosjekt som også startet opp i 2000, Helsetjenester til psykisk traumatiserte. Både voksne og barn som har vært utsatt for incest, vil være omfattet av traumeprosjektet. Det tas sikte på en omfattende kompetanseheving på kommunalt og regionalt nivå når det gjelder avdekking av bl.a. seksuelle overgrep, herunder også incest og behandlingstilbud innenfor primærhelsetjenesten så vel som spesialisttjenesten. En kartlegging utført innenfor rammene av traumeprosjektet i 2001 viste at omtrent samtlige psykiatriske sykehus og poliklinikker hadde ofre for seksuelle overgrep til behandling. Det vil derfor være et mål innenfor traumeprosjektet å øke tilgjengeligheten og kompetansen innen psykisk helsevern når det gjelder ofre for seksuelle overgrep, inkludert incestutsatte.

Linda Cathrine Hofstad (H): Vi vet at det likevel er et faktum at det er mange som står uten behandlingstilbud, spesielt tilbud om innleggelse.

Nå er det privatpersoner som har kommet på banen, deriblant incestutsatte som selv ønsker å etablere behandlingstilbud. Hvordan stiller statsråden seg til dette?

Statsråd Dagfinn Høybråten: Ansvaret for å sørge for slike tjenester for denne gruppen ligger klart i forlengelsen av helselovgivningen og de regionale helseforetakene. Når det gjelder måten de sørger for disse tjenestene på, har helseforetakene betydelig frihet til å bestemme innenfor det som er faglig og økonomisk forsvarlig. Opptrappingsplanen for psykisk helse gir muligheter for å bygge ut tilbudet og skal innebære en utbygging av tilbudet, ikke for minst barn og unge med psykiske problemer. Det vil gjøre disse i stand til både å samarbeide med private og å bygge ut sitt eget tilbud.

Linda Cathrine Hofstad (H): Nå går ikke min bekymring bare på behandlingsplasser, men også på kompetansen på dette feltet.

Hva gjøres fra departementets side for å heve kompetansen på akkurat dette området?

Statsråd Dagfinn Høybråten: I mitt første svar gav jeg uttrykk for at vi har satset i inneværende år og i de to foregående år på et prosjekt som nettopp har hatt som siktemål kompetanseoppbygging i tiltaksapparatet i samtlige helseregioner. Dette arbeidet videreføres i det traumeprosjektet som jeg viste til. Jeg er derfor helt enig med representanten Hofstad i at kompetanseheving i den generelle helsetjenesten og i psykiatrien, som har et ansvar for dette, fortsatt skal sikres gjennom denne type spesielle tiltak.