Stortinget - Møte onsdag den 23. oktober 2002 kl. 10

Dato: 23.10.2002

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 16

Søren Fredrik Voie (H): «Passasjerene med fergene til og fra Lofoten har i sommer opplevd ventetider på opp mot et døgn for å kunne komme med bil til og fra Lofoten. Spesielt lange ventetider har det vært i fergesambandet mellom Bodø og Lofoten. Lofoten er et av Norges mest attraktive reise- og feriemål, nasjonalt og internasjonalt. Ventetidene i fergekø i sommer har vært helt uakseptable.

Hva vil statsråden gjøre for å forbedre fergekapasiteten til og fra Lofoten før neste reiselivssesong i 2003?»

Statsråd Torild Skogsholm: Statens utgifter til riksvegferjedriften har økt betydelig de siste årene. For 2003 er det i statsbudsjettet foreslått en bevilgning på vel 1 090 mill. kr Det er om lag på nivå med bevilgningen for 2002, og dette ventes å føre til at tilbudet i hovedsak videreføres i 2003 som for 2002.

Når det gjelder ferjekapasiteten i Lofoten, er det slik at ferjetrafikken er vesentlig høyere i de tre sommermånedene enn i resten av året. Årsaken til dette er den store turiststrømmen til området i sommerperioden. Dersom man ser på trafikken i resten av året, oppfyller ferjekapasiteten Statens vegvesens servicemål i forhold til antall gjenstående biler.

Statens vegvesen arbeider for å effektivisere riksvegferjedriften, bl.a. gjennom økt bruk av anbud, som Stortinget åpnet for i vår etter forslag fra Regjeringen i den nye loven om yrkestransport. Jeg er opptatt av at eventuelle gevinster av dette arbeidet kan nyttes til forbedringer i tilbudet.

På denne bakgrunn vil jeg arbeide for at ferjesambandene i Lofoten skal få en forbedring av kapasiteten totalt sett sommeren 2003. Dette vil kunne skje ved at en ferje fra Rogalandsområdet som frigis når en ny katamaran settes i drift i sambandet Stavanger–Tau i mai 2003, rokeres til ferjesambandene i Lofoten.

Søren Fredrik Voie (H): I sommer opplevde vi på sambandet Bodø–Røst og Værøy–Moskenes en trafikkøkning på henholdsvis 15 pst. og 19,8 pst. i månedene juni og juli. Så det er ikke bare det at kapasiteten er dårlig slik den er i dag, men kapasiteten blir dårligere på grunn av en betydelig trafikkøkning. Gjenstående biler i sambandet utgjorde i juli måned 8,2 pst. Svolvær–Skutvik, som er det andre hovedsambandet, hadde et gjenstående snitt på 24,7 pst. og en trafikkøkning på over 30 pst.

Jeg vil takke statsråden for et positivt svar, der hun griper fatt i problemet og søker å utbedre det. Slik situasjonen er nå, er den sterkt til hinder for det lokale næringslivet, som har mye av sin inn- og utfrakt på sommerstid. I tillegg går det faktisk ut over Norges renommé som reisemål når turister kjører fra Sør-Europa og står ett døgn i kø for å komme til det endelige målet. Jeg tviler på at statsråden eller norske samferdselsmyndigheter for øvrig ville ha akseptert en slik ventetid på andre deler av det norske trafikksambandet.

Statsråd Torild Skogsholm: Det er helt riktig, som representanten Voie peker på, at det er mange biler som står igjen i disse sommermånedene. Det er selvfølgelig et vanskelig dilemma at det er så stor forskjell på kapasitetsbehovet vinter og sommer.

Jeg må si jeg synes det er veldig gledelig at vi har denne trafikken, og at Lofoten er et veldig populært reisemål for mange om sommeren. Derfor er jeg opptatt av at vi skal finne en best mulig løsning på dette, og Statens vegvesen har et arbeid på gang for å legge til rette for en løsning her.

Søren Fredrik Voie (H): Jeg synes også det er veldig positivt at statsråden følger opp henstillingen fra Stortinget om å legge ut riksvegsamband på anbud. Vil det også bli gjort et arbeid slik at fergesambandet i Vestfjordbassenget kan komme ut på anbud, både når det gjelder frekvens, anløpssteder og et mest mulig rasjonelt opplegg som tjener både lokalbefolkning, næringsliv og internasjonalt reiseliv?

Statsråd Torild Skogsholm: Hensikten med å legge disse ferjetilbudene ut på anbud er nettopp at vi skal hente ut en gevinst, og at vi tror det er til nytte for folk uansett om det er i Vestfjorden eller i andre deler av landet. Det er ikke noe mål i seg selv å ha anbud for anbudets skyld, men nettopp for å oppnå en gevinst ved å gi et bedre tilbud til dem som er avhengige av denne transportformen.