Stortinget - Møte onsdag den 20. november 2002 kl. 10

Dato: 20.11.2002

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 3

Odd Roger Enoksen (Sp): Jeg vil gjerne få stille følgende spørsmål til justisministeren:

«Ifølge Aftenposten har staten gitt monopol på produksjon av paller ved landets fengsler til ett firma. Konkurrentene hevder dette fører til tap av arbeidsplasser og umulige konkurranseforhold når et firma får tilgang til rimelig arbeidskraft gjennom en slik avtale.

Hva vil statsråden foreta seg i denne forbindelse?»

Statsråd Odd Einar Dørum: Etter straffegjennomføringsloven har innsatte en aktivitetsplikt ved gjennomføring av fengselsstraff. Denne aktivitetsplikten kan bestå av arbeid, opplæring, program eller andre tiltak, og kriminalomsorgen er forpliktet til å skaffe innsatte et aktivitetstilbud i den grad det er praktisk mulig. Også innsatte har krav på et arbeidstilbud, og jeg har i utgangspunktet ingen betenkeligheter med å la private aktører være med og bidra i forhold til å gi innsatte et arbeidstilbud.

Fengselsvesenet inngikk den første avtalen om samarbeid med firmaet Aven AS den 1. mars 1973. Denne avtalen var knyttet til virksomhet ved Ilseng Arbeidskoloni. Etter dette ble det inngått flere avtaler knyttet til andre fengsler, og firmaet driver i dag virksomhet ved fem enheter i fengselsvesenet, hvorav tre arbeidskolonier. Grunnlaget for kontraktsinngåelsene var at domfelte med kort soningstid skulle ha mulighet til å få et meningsfullt og produktivt arbeid som krevde begrenset opplæringstid.

Det medfører riktighet, som Enoksen påpeker, at det i hovedsak er ett firma, Aven AS, som har inngått avtaler med kriminalomsorgen vedrørende produksjon av paller, og som således er hovedaktør i denne sammenheng på det nåværende tidspunkt.

Jeg vil imidlertid understreke at det er viktig at de avtaler kriminalomsorgen inngår med private bedrifter, enten det gjelder kontrakter i arbeidsdriften eller andre tjenester, er underlagt alminnelige konkurranseregler. I de generelle retningslinjene for fengselsvesenets arbeidsdrift, gitt av Justisdepartementet 29. februar 2000, er det en klar forutsetning at framtidige kontrakter mellom kriminalomsorgen og private aktører i forbindelse med arbeidsdriften bare skal inngås etter en vanlig anbudsrunde. Dette vil være med på å sikre likebehandling og konkurranse mellom de aktørene som opererer i markedet.

Når det gjelder kontraktene mellom Aven AS og kriminalomsorgen, er man i gang med å revidere disse etter de nye retningslinjene etter hvert som gamle avtaler løper ut. Her kan jeg vise til at Region Øst, i forbindelse med utløpet av produksjonsavtalen mellom Aven AS og Trøgstad fengsel, sommeren 2001 sendte ut en invitasjon til 100 NHO-bedrifter om å konkurrere om ny produksjonsavtale med fengslet. Muligheten til å inngå produksjonssamarbeid med fengslet ble annonsert i Lysningsbladet mv. etter vanlige anbudsrutiner. Resultatet av anbudsrunden var at Aven AS var den eneste som gav et tilbud, og firmaet er derfor fortsatt engasjert i arbeidsdriften ved Trøgstad fengsel.

Som justisminister er jeg opptatt av at det skal være ryddige rutiner omkring kriminalomsorgens samarbeid med private bedrifter. Det er et viktig poeng at flere aktører er med på å konkurrere om ledige kontrakter for at kriminalomsorgen også skal kunne nyttiggjøre seg de beste tilbud til enhver tid. Jeg vil sørge for at denne saken følges opp slik at alle nye produksjonsavtaler mellom kriminalomsorgen og private aktører inngås etter vanlig anbudsrunde.

Odd Roger Enoksen (Sp): Jeg takker statsråden for svaret.

Jeg syns det er særdeles positivt at det er tatt grep for å sikre at også andre skal kunne få den type avtaler som jeg i media har sett representanter for firmaet selv karakterisere som en gullkantet avtale – riktignok før de nye retningslinjene ble vedtatt.

Dette er et uvanlig anbud. Det er ikke et mål for Regjeringen å få en billigst mulig avtale, men en avtale som gir best mulig betalt for de tjenester som staten via innsatte i fengsel yter overfor private firma. Firmaet Aven har hatt et svært langvarig avtaleforhold til staten, fra 1973. Det har betydelig markedsmakt og har til dels betydelig med utstyr ved mange av landets fengsler. Det vil derfor være vanskelig for andre å klare å konkurrere med disse. Det må være et mål for Regjeringen å unngå en monopolsituasjon. En må dermed legge til rette for at flere skal kunne få denne type anbud, og det må da kanskje gjøres noen grep for at det skal være mulig. Jeg vil spørre statsråden om han er villig til å ta de nødvendige grep for at vi skal få en reell konkurransesituasjon.

Statsråd Odd Einar Dørum: Jeg må forholde meg til de konkurranseregler som ble innført i 2000. Hvis noen har vært med en stund, vil de ha markedsmakt i kraft av at de har vært med. Slik vil det være på en rekke områder hvor man innfører anbud og konkurranse. Om det er noe ved selve anbudsspesifikasjonen eller utlysingen som kan sørge for at grunnlaget blir best mulig for andre aktører, skal jeg i hvert fall ta initiativ til at det blir gjennomgått, og se om det er mulig, for jeg har selvfølgelig samme interesse som representanten gir uttrykk for i sitt spørsmål til meg, nemlig at det skal være en reell konkurransesituasjon.

Odd Roger Enoksen (Sp): Jeg takker statsråden for svaret. Det er bra at statsråden akter å følge det opp på den måten.