Stortinget - Møte torsdag den 21. november 2002 kl. 10

Dato: 21.11.2002

Dokumenter: (Innst. S. nr. 20 (2002-2003), jf. St.prp. nr. 3 (2002-2003))

Sak nr. 3

Innstilling fra samferdselskomiteen om den nye Svinesundsforbindelsen m.m.

Talere

Votering i sak nr. 3

Presidenten: Etter ønske fra samferdselskomiteen vil presidenten foreslå at taletiden blir begrenset til 5 minutter for hver partigruppe.

Videre vil presidenten foreslå at det ikke blir gitt anledning til replikker etter de enkelte innlegg, og at de som måtte tegne seg på talerlisten utover den fordelte taletid, får en taletid på inntil 3 minutter.

– Det anses vedtatt.

Odd Holten (KrF) (ordfører for saken): Innst. S. nr. 20 for 2002-2003 omhandler den nye Svinesundsforbindelsen m.m.

Regjeringen har foreslått at det opprettes et eget bompengeselskap for den nye Svinesundsforbindelsen. Selskapet skal ta opp nødvendige lån for å finansiere utbygging av ny forbindelse og forestå innkreving av bompenger. Svinesundsforbindelsen er viktig i arbeidet med å framskynde utbyggingen av sammenhengende firefelts veg mellom Oslo og Göteborg. Bygging av ny Svinesund bru er utvilsomt epokegjørende. Dette er en historisk beslutning for Norge og Norden. Svinesund bru er selve porten til Europa fra Norge. Dette grensestedet er også hovedferdselsåren med svært stor trafikk, slik at dagens Svinesund bru ikke klarer å avvikle det økende trafikkbehov denne forbindelsen har. Å bygge ut en firefelts veg på hele denne strekningen er viktig både av hensyn til trafikksikkerheten og til framkommeligheten for næringslivet.

Prosjektet skal fullfinansieres med bompenger gjennom en felles svensk-norsk bompengeordning på riksgrensen ved Svinesund. Sveriges og Norges regjeringer undertegnet den 7. august i år en avtale mellom de to stater der premissene for en slik felles bompengeinnkreving ble klarlagt. Det er en historisk beslutning som nå fattes, hvor man også fra svensk side viste vilje til å medvirke til brukerfinansiering av denne utbyggingen.

Jeg ser med glede på at man nå får en fortgang i utbyggingen. Det er svært høye ulykkestall på E6 gjennom Østfold. Trafikkøkningen på E6 gjennom Østfold er høyere enn på de fleste andre vegstrekninger i landet. Vegen har dårlig standard, og antallet trafikkulykker har økt dramatisk de siste årene. Dette er ikke holdbart, og jeg er svært glad for at samferdselsministeren aktivt har arbeidet for å framskynde utbyggingen av en ny Svinesundsforbindelse. Som saksordfører i saken og representant fra Østfold fylke er jeg glad for det gode og konstruktive arbeidet samferdselsministeren har utvist i denne sak. Samferdselsministeren har tatt konkret grep i en sak som flere tidligere samferdselsministrer har hatt mulighet for å gjøre noe med. Nå er tanke og papirarbeid endelig omsatt i handling.

Jeg ser derfor med forventning fram til at den nye Svinesundsforbindelsen skal åpnes 7. juni 2005, og at bompengeinnkrevingen skal starte etterpå når forbindelsen åpnes for trafikk. Prosjektet har stor betydning som den viktigste vegstrekningen til Europa. Norges viktigste vegforbindelse mellom Oslo og Göteborg vil da få bedret kapasitet, noe som vil bety svært mye for transportbehovet og sikkerheten. Målet om nullvisjonen er viktig for Kristelig Folkeparti, og å utbedre E6 er en god begynnelse mot dette målet.

På vegne av flertallet vil jeg derfor anbefale innstillingen.

Anne Berit Andersen (H): Jeg vil slutte meg til det saksordføreren tok opp i sakens anledning.

I vår vedtok Stortinget med stort flertall det positive vedtak som gikk på forsert utbygging av E6 gjennom Østfold, inklusiv ny bro over Svinesund. Videre vedtok Stortinget at Svinesundsforbindelsen skulle finansieres med bompenger. Dette skulle være et samarbeidsprosjekt mellom Norge og Sverige. Selve organiseringen av bompengeselskapet skulle vi komme tilbake til.

I dag har vi saken til behandling. Avtalen mellom regjeringene i Norge og Sverige ble undertegnet 7. august 2002. Her ligger premissene for selve bompengeordningen.

Selve Svinesundsforbindelsen skal fullfinansieres ved en bompengeordning på riksgrensen. Bompengeselskapet, Svinesundsforbindelsen AS, blir heleid av Statens vegvesen. Dette vil bli etablert nå i 2002. Svinesundsforbindelsen skal kunne ta opp lån fra staten på markedsmessige vilkår.

Svinesundsforbindelsen skal etter planen åpnes for trafikk i 2005, nærmere bestemt 7. juni. Bompengeinnkrevningen starter opp når selve strekningen er åpen for trafikk.

De innsparte midler som selve Østfoldpakka får ved denne løsning, skal gå til en forsert utbygging av det resterende i Østfoldpakka.

Jeg vil takke for den innsats og handlekraft statsråden og Regjeringen har vist for å få forsert Østfoldpakka og for nå å ha fått på plass en løsning for ny Svinesundsforbindelse. Denne handlekraften står i kontrast til regjeringen Stoltenbergs.

I budsjettet for 2003 følger Regjeringen opp Østfoldpakka. E6 Halmstad–Patterød med 125 mill. kr, E6 Patterød–Akershus grense med 100 mill. kr, E6 Assurtjern–Klemetsrud med 130 mill. kr.

Det er meg en glede å kunne se at denne veistrekningen snart får den veistandard som er nødvendig. Det vil komme næringsliv, bilister og miljøet til gode. Og ikke minst – det vil kunne redusere antallet tragiske ulykker som vi til stadighet opplever.

Thore A. Nistad (FrP): Hele ideen om bompenger begynte for et par tiår siden med enkelte bompengepålegg. Men allerede i 1991 var summen av bompenger som vi trafikanter måtte innbetale, kommet opp i 1 milliard kr.

Ti år senere kan vi konstatere at summen er oppe i hele 2,6 milliarder kr for en tjeneste som egentlig var ment å være statens ansvar. I vegloven § 20 heter det at staten bærer utgiftene til planlegging, bygging, utbedring, vedlikehold og drift av riksveger.

I dag vedtar vi et finansieringsopplegg for ny bro over Svinesund som innebærer 100 pst. bompengefinansiering. I tillegg til all inntjening på bommene tok staten inn – de siste tallene jeg har, er fra 2001 – i bensinavgift 10,5 milliarder kr, i avgift på autodieselolje 4,7 milliarder kr, i årsavgift 5,3 milliarder kr, i vektårsavgift 342 mill. kr, i engangsavgift om lag 10 milliarder kr, i omregistreringsavgift 1,6 milliarder kr og i avgift på smøreolje 52 mill. kr. Summen av disse særavgiftene vil da bli 32,5 milliarder kr. Så har vi noe som heter personskadeavgift, som man får på forsikringen. Den er på 810 mill. kr. Så har vi en spesialitet i Norge, at det er moms på alle våre avgifter. Så der tar staten inn ytterligere 4,2 milliarder kr. Da er vi oppe i en sum i avgifter for 2001 på 37,5 milliarder kr. I tillegg kommer bompengene, som jeg sa tidligere – drøyt 40 milliarder kr som staten tar inn av bilistene, og i år blir vel tallene enda høyere. Da er det bare å minne om, når vi har et nytt bompengeprosjekt til behandling i dag, at det staten gir ut igjen, både til drift av veier, til vedlikehold av veier og til bygging av nye broer og veier, er på ca. 10 milliarder–11 milliarder kr. I tillegg til dette har vi enorme oljeinntekter. Da synes jeg det er trist at vi i oljelandet Norge har passert 40 bompengeanlegg, og at vi her vedtar nye nesten hver eneste uke.

Fremskrittspartiet går som sagt inn for ny Svinesundsbro, men vi synes ærlig talt at staten skal finansiere dette ved de ordinære veimidlene.

Statsråd Torild Skogsholm: Regjeringen har foreslått at det opprettes et statseid bompengeselskap som skal ha som formål å ta opp nødvendige lån for å finansiere utbyggingen av den norske delen av den nye Svinesundsforbindelsen. Selskapet skal også foreta innkreving av bompengene.

Jeg er tilfreds med at Stortinget støtter Regjeringens forslag. Med forbehold om Stortingets behandling av saken bad jeg i oktober Vegdirektoratet begynne å arbeide med et forslag til en låneavtale mellom staten og selskapet. Jeg har i den forbindelse lagt til grunn at avtalen skal inngås av staten ved Samferdselsdepartementet. Avtalen vil bli inngått og bompengeselskapet vil bli etablert så snart dette er mulig i tråd med Stortingets behandling.

Bygging av ny bro er sentralt i arbeidet med å forsere utbyggingen av E6 mellom Oslo og riksgrensen til sammenhengende firefelts motorveg. Raskere utbygging av E6 gjennom Østfold er nødvendig, både av hensyn til trafikkmengden og ikke minst trafikksikkerheten. Både folk i Østfold, næringslivet og andre som jevnlig bruker denne hovedfartsåren mellom Norge og Sverige, vil ha stor glede av at vi nå får fortgang i denne utbyggingen.

Så er det da slik at vi velger å bruke bompenger på dette prosjektet, fordi det gir oss muligheten til å framskynde dette prosjektet, som vi mener er så viktig. Trafikkulykker koster samfunnet mye i form av konkrete utgifter til sykehus, til rehabilitering osv. Det er mange utgifter som også påføres samfunnet i forbindelse med de involvertes smerte og lidelser. Derfor mener jeg at dette både er et forsvarlig prosjekt og et viktig prosjekt. Det er med tilfredshet jeg registrerer den enigheten som er om dette prosjektet.

Presidenten: De talere som heretter får ordet, har en taletid på inntil 3 minutter.

Henrik Rød (FrP): I likhet med flere av de foregående talerne synes selvfølgelig også jeg at det er svært positivt at det nå er blitt fattet vedtak om forsering av utbyggingen av E6 gjennom Østfold og også bygging av ny Svinesundsbro. Det er tvingende nødvendig og har vært det i mange år. Så det er positivt.

Det som jeg imidlertid synes er svært negativt, er at flertallet går inn for en bompengefinansiering av den nye Svinesundsbroen. Fremskrittspartiet er altså nok en gang alene om å gå imot bompengefinansiering av slike prosjekter. Det som gjør saken enda mer spesiell, er at man ved Svinesundsbroen, som faktisk er inngangsporten til Norge, det første bilistene som kommer fra Europa, møter når de kommer til Norge, nå skal bli møtt av en bomstasjon. Det synes jeg er svært negativt.

Det andre som er meget spesielt med akkurat denne saken, er at det er en klar overvekt av norskregistrerte biler som passerer over Svinesundsbroen. Faktisk 83 pst. av all personbiltrafikk over Svinesundsbroen er norskregistrerte biler. Så kan man analysere dette videre. Da finner man – dette er basert på en trafikktelling for år 2000 – at 58,5 pst. av de 83 pst. er bilister som er på tur til Sverige for å handle, og av dem igjen er 85 pst. fra Østfold. Hvis man summerer dette – og det er et relativt enkelt regnestykke – kommer man til at østfoldinger som drar til Svinesund for å handle matvarer og alkohol og tobakk, faktisk finansierer 43 pst. av den nye Svinesundsbroen. Det synes jeg er intet mindre enn en skandale med tanke på de forhandlingene som norske myndigheter har hatt med svenske myndigheter i denne saken. Det er slik at man kan tro at disse tingene overhodet ikke har vært vurdert. Jeg synes derfor at man burde revurdere disse tingene. Jeg synes det er svært urimelig at østfoldinger skal betale 40 pst. av den nye Svinesundsbroen, som faktisk er et nasjonalt anliggende, og som burde finansieres statlig.

Svein Roald Hansen (A): Jeg skal ikke gjenta saksordførerens påpekning av betydningen av å få denne saken i havn. Jeg skal slutte meg til det han sa, og jeg skal også gjerne slutte meg til den ros han gav samferdselsministeren for hennes aktivitet og engasjement i denne saken. Men jeg må få påpeke i forhold til det Anne Berit Andersen sa, at dette står i kontrast til forgjengeren. Jeg vil minne representanten Andersen om at Regjeringen ikke har flertall i denne salen, og at i denne saken har Regjeringens basis og fødselshjelper ikke stilt opp og bidratt til å få saken i havn.

Så er det en liten interessant ting i innstillingen, nemlig at en samlet komite – altså inklusiv Fremskrittspartiet – ser fram til åpningen av den nye Svinesundsforbindelsen i 2005. Men Fremskrittspartiet går imot innstillingen i denne saken og vil ikke at forbindelsen bompengefinansieres. Det betyr at hvis det hadde blitt vedtatt, hadde det ikke vært noen åpning å se fram til i 2005. Det er en ny bekreftelse på at dette partiet overlater til andre å sørge for at ting kommer fra ord til handling. Det er et parti som protesterer for all verden, men altså skal glede seg over ferden når den kan starte.

Presidenten: Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 3.

Votering i sak nr. 3

Komiteen hadde innstillet:

I

I statsbudsjettet for 2002 gjøres følgende endringer:

Kap.PostFormålKroner
Utgifter:
1320Statens vegvesen (jf. kap. 4320)
23Trafikktilsyn, drift og vedlikehold av riksveger m.m., kan overføres, kan nyttes under post 30 og post 72, forhøyes med 200 000 000
fra kr 5 312 000 000 til kr 5 512 000 000
Votering:Komiteens innstilling bifaltes enstemmig.Videre var innstillet:
Kap.PostFormål:Kroner
132034Ny Svinesundsforbindelse nedsettes med 45 000 000
fra kr 45 000 000 til kr 0
1322(NYTT)Svinesundsforbindelsen AS
90(NY)Kapitalinnskudd, bevilges med 100 000
91(NY)Lån, bevilges med 45 000 000

II

Stortinget samtykker i at Samferdselsdepartementet får fullmakt til å opprette et bompengeselskap Svinesundsforbindelsen AS. Selskapet skal ta opp lån og innkreve bompenger til finansiering av norsk del av ny Svinesundsforbindelse. Svinesundsforbindelsen AS skal i helhet eies av Statens vegvesen.

Presidenten: Fremskrittspartiet har varslet at de ønsker å stemme imot.

Votering:Komiteens innstilling bifaltes med 88 mot 17 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 11.35.31)