Stortinget - Møte onsdag den 15. januar 2003 kl. 10

Dato: 15.01.2003

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 21

Marit Nybakk (A): Jeg har tillatt meg å stille følgende spørsmål til forsvarsministeren – det ble for øvrig fremmet for godt over en måned siden:

«Ifølge Dagsavisen 10. desember i år» – spørsmålet ble altså fremmet i desember – «viste Riksrevisjonens gjennomgang at regnskapene i 6. divisjon bryter de statlige innkjøpsordninger. Eksemplene som nevnes, bidrar til å befeste inntrykket av sløsing i Forsvaret.

Hva har statsråden gjort for å sikre at tilliten til Forsvaret er høy også når det gjelder økonomistyring?»

Statsråd Kristin Krohn Devold: Oppslaget i Dagsavisen den 10. desember 2002 er laget på bakgrunn av et brev som er sendt fra Riksrevisjonen til 6. divisjon. Brevet er basert på revisjon av 6. divisjons regnskap for 2002. Riksrevisjonen stiller en rekke spørsmål som skulle besvares av 6. divisjon. Jeg er informert om at 6. divisjon har svart Riksrevisjonen at de ser alvorlig på en rekke av merknadene og så raskt som mulig vil iverksette tiltak som gjør at lignende tilfeller unngås i framtiden.

Riksrevisjonen har ennå ikke behandlet svarbrevet fra 6. divisjon, og det er derfor for tidlig å si noe om Riksrevisjonens konklusjon når det gjelder disse forholdene. Prosessen er slik at dersom Riksrevisjonen ikke er fornøyd med svarene, vil spørsmålene bli oversendt Forsvarets overkommando for uttalelse. Dersom Riksrevisjonen fremdeles ikke er tilfreds, vil saken bli forelagt Forsvarsdepartementet. Dette er med andre ord en sak som er i en prosess med Riksrevisjonen, og som ikke er avsluttet, men der 6. divisjon absolutt erkjenner at de vil ta alvorlig de forhold som blir påpekt.

Når det gjelder revisjonen av Forsvarets regnskap for 2001, henviser jeg til Riksrevisjonens Dokument nr. 1 for 2002-2003, som ble oversendt Stortinget i november 2002. Riksrevisjonens merknader gir etter min oppfatning ikke grunnlag for en generell konklusjon om sløsing eller dårlig økonomistyring i Forsvaret. Jeg vil imidlertid understreke at alle merknader fra Riksrevisjonen tas alvorlig, og at Forsvarsdepartementet i brev av 25. oktober 2002 påla Forsvaret å iverksette tiltak for å rette opp de påpekte forhold. Forsvaret er i ferd med å utforme en helhetlig handlingsplan der man også redegjør for tiltakene.

Som et ledd i det generelle arbeidet med å oppfylle kravene i økonomireglementet for staten, forbedre økonomistyringen i Forsvaret og redusere driftskostnadene for IT-systemene har Forsvaret etablert Program GOLF. Dette programmet innebærer innføring av ett felles forvaltningssystem i Forsvaret som vil styrke Forsvarets evne til å styre og kontrollere forhold som lønn, økonomi, regnskap, materiell, vedlikehold, styring og ledelse. Første del av dette systemet vil være på plass i løpet av 2003, og Stortinget vil få nærmere informasjon om dette i budsjettproposisjonen for 2004 eller ved en annen egnet anledning.

Det er derfor slik at Forsvaret og Forsvarsdepartementet tar den løpende dialogen med Riksrevisjonen veldig alvorlig, svarer på de forhold som tas opp, og der det er behov for det, endrer rutiner for framtiden. Og det ene prosjektet som er nevnt spesielt, GOLF, vil bidra sterkt til at man får en bedre økonomistyring og forvaltningsstyring i Forsvaret som helhet.

Marit Nybakk (A): Jeg vil takke for et grundig svar.

Jeg synes det er viktig at det ikke er slik at Forsvaret sliter med orden i egne rekker ved å bryte statlige innkjøpsordninger, og er beroliget over å høre at det følges nøye med. La meg imidlertid legge til at også når det gjelder omstillingsprogrammet GOLF, som statsråden nevnte, har det vært en del uklarheter om nødvendig økonomistyring. For å redusere risikoen ble det valgt en innføringsstrategi med å dele programmets samlede leveranseomfang opp i flere faser. Det betyr at første fase må evalueres før kontrakt inngås, så vidt jeg kan forstå. Dette har også Stortinget bedt om å bli informert om. Jeg vil be statsråden følge kostnadsutviklingen også når det gjelder GOLF-prosjektetet, eller det som nå har blitt et program, veldig nøye. Vi har, som vi vet, tidligere erfaringer med komplekse informasjonssystemer som har slått feil.

Statsråd Kristin Krohn Devold: Ja, her er det full enighet mellom nåværende og forrige regjering. Store, komplekse informasjonssystemer innebærer alltid en risiko. Jeg kan med min bakgrunn fra databransjen litt uhøytidelig legge til at man der sa noe slikt som at hovedregelen var at slike prosjekt sprakk med p, altså at man kunne gange det med 3,14.

Det er selvfølgelig svært viktig at man unngår en slik kostnadssprekk. Derfor valgte min forgjenger, statsråd Godal, å dele opp GOLF-prosjektet i faser. Nettopp store informasjonsprosjekter har behov for en inndeling i faser som er så små at det er mulig å ha oversikt over dem. Det er altså gjort for å ha bedre kontroll med økonomien. Og der er vi helt enige – nåværende og forrige regjering.

Jeg vil også legge til at det i media har vært forsøk på å frambringe kostnadstall for totalprosjektet GOLF. Det er tall som jeg ikke innestår for, og som heller ikke prosjektlederen i prosjektet GOLF i Forsvarets militærorganisasjon innestår for, fordi dette er anslag frambrakt av en annen enhet i Forsvaret, omstillingsenheten ARGUS, med målsetting å kunne svare på et annet problem, og med bakgrunn i en forhistorie før prosjektet ble oppdelt.

Marit Nybakk (A): Bare en avsluttende kommentar: Jeg takker for svaret og vil gi uttrykk for at det er viktig at Forsvaret, nettopp i den omstillingsperioden som vi er inne i, i praksis viser at den ukultur som man kan ha hatt følelsen av har eksistert i deler av Forsvaret i form av sløsing med offentlige midler og eventuelt også slurv ved fakturering, må opphøre, og at vi er veldig klare på at vi har en skikkelig økonomistyring i en slik fase. Det må ikke få feste seg et inntrykk av at mens andre offentlige etater må spare og være pinlig lønnsomme og nøyaktige, så gjør Forsvaret som det vil. Så jeg vil i grunnen bare be statsråden bekrefte, både når det gjelder GOLF og 6. divisjon og andre større prosjekter som vi nå er i gang med i Forsvaret, at man har en økonomistyring som gjør at det også er politisk styring.

Statsråd Kristin Krohn Devold: For det første vil jeg si at nettopp Riksrevisjonens tette arbeid med Forsvaret viser at det ikke er en generell ukultur i Forsvaret, og at det ikke er noen trend i retning av at man her legger mindre vekt på økonomisk styring og det å følge gjeldende reglementer. Men Forsvaret er en stor organisasjon, og det vil derfor være behov for en tett og god dialog med Riksrevisjonen. Når Riksrevisjonen kommer med en påpeking, skal denne følges opp, slik at det ikke ender opp som en sak, men at det blir enighet om håndteringen underveis.

Det er også helt riktig, som representanten Nybakk sier, at fordi Forsvaret disponerer en så stor del av samfunnets resursser, er det ekstra viktig at både skattebetalere og andre føler trygghet for at disse midlene blir håndtert på en best mulig måte. Det har noe med tilliten til Forsvaret å gjøre. Derfor er vi særlig oppmerksomme på det. Det er også en av grunnene til at dette nye IT-prosjektet, GOLF, er delt inn i faser, nemlig at det skal gi oss bedre mulighet for en slik økonomistyring enn vi ville hatt uten en oppdeling.

Presidenten: Vi går da videre til spørsmål 1.