Stortinget - Møte tirsdag den 28. januar 2003 kl. 10

Dato: 28.01.2003

Dokumenter: (Innst. S. nr. 104 (2002-2003), jf. Dokument nr. 8:152 (2001-2002))

Sak nr. 3

Innstilling fra samferdselskomiteen om forslag fra stortingsrepresentantene Kenneth Svendsen, Thore A. Nistad og Christopher Stensaker om å gi frikort for betaling av bompengeavgift til lokalbefolkningen som bor ved E39 mellom Øysand og Thamshamn, og som i fremtiden ikke vil kunne benytte seg av nybygd E39

Talere

Votering i sak nr. 3

Presidenten: Etter ønske fra samferdselskomiteen vil presidenten foreslå at taletiden blir begrenset til 5 minutter for hver gruppe.

Videre vil presidenten foreslå at det blir gitt anledning til 5 replikker med svar etter innlegg fra medlemmer av Regjeringen innenfor den fordelte taletid.

Videre vil presidenten foreslå at de som måtte tegne seg på talerlisten utover den fordelte taletid, får en taletid på inntil 3 minutter.

– Det anses vedtatt.

Anne Berit Andersen (H) (ordfører for saken):Vi har i dag til behandling et Dokument nr. 8-forslag fra Kenneth Svendsen, Thore A. Nistad og Christopher Stensaker om å gi frikort for betaling av bompenger til lokalbefolkningen som bor ved E39 mellom Øysand og Thamshamn, og som i fremtiden ikke vil kunne benytte seg av nybygd E39.

Flertallet i komiteen, alle med unntak av Fremskrittspartiet, går imot forslaget og slutter seg til de vurderinger samferdselsministeren har gjort i sitt svar til komiteen. Jeg regner med at Fremskrittspartiet selv vil begrunne sitt standpunkt i et senere innlegg.

Som ordfører for denne saken ønsker jeg å vise til stortingsbehandlingen av St.prp. nr. 83 for 2000-2001, der man vedtok bompengeinnkreving som en del av finansieringen av OPS-prosjektet Øysand–Thamshamn på E39, og at bompengeopplegget skulle følge de gjeldende takstretningslinjene, rabattordninger inkludert.

Samferdselsministeren har vurdert Dokument nr. 8-forslaget og finner ikke at forslaget er i tråd med takstretningslinjene for bompengeprosjektet.

Samferdselsministeren mener at situasjonen som er beskrevet i Dokument nr. 8-forslaget, heller ikke åpner for fritak for bompenger, noe som har vært gjort i enkelte tilfeller.

Med den begrunnelsen går vi imot forslaget fra Fremskrittspartiet.

Thore A. Nistad (FrP): Jeg vil få lov til å fremme følgende forslag, som er tatt inn i innstillingen på side 2:

«Stortinget ber Regjeringen legge frem forslag om en ordning med frikort for betaling av bompengeavgift til lokalbefolkningen som bor ved E39 mellom Øysand og Thamshamn, og som i fremtiden ikke vil kunne benytte seg av nybygd E39.»

Jeg vil begrunne dette med at lokalbefolkningen som bor i nærheten av denne bommen, f.eks. i Buvik og Viggja, i mange tilfeller må betale bompengeavgift for å komme seg til og fra arbeid selv om de ikke kommer til å bruke den nye veien. De må med andre ord betale daglig, og ofte flere ganger daglig, selv om det ikke skal bygges noen ny vei lokalt.

Vi i Fremskrittspartiet synes at det vil være fornuftig å innføre en ordning med unntak fra bompenger for dem som er registrert bosatt i et område der det er innkreving av bompenger på veier, men hvor det åpenbart er slik at befolkningen i framtiden ikke vil kunne gjøre seg bruk av den nye veien.

Presidenten: Thore A. Nistad har tatt opp det forslag han refererte.

Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 3.

Votering i sak nr. 3

Presidenten: Under debatten har Thore A. Nistad satt fram et forslag på vegne av Fremskrittspartiet:

«Stortinget ber Regjeringen legge frem forslag om en ordning med frikort for betaling av bompengeavgift til lokalbefolkningen som bor ved E39 mellom Øysand og Thamshamn, og som i fremtiden ikke vil kunne benytte seg av nybygd E39.»

Komiteen hadde innstillet:

Dokument nr. 8:152 (2001-2002) – forslag fra stortingsrepresentantene Kenneth Svendsen, Thore A. Nistad og Christopher Stensaker om å gi frikort for betaling av bompengeavgift til lokalbefolkningen som bor ved E39 mellom Øysand og Thamshamn, og som i fremtiden ikke vil kunne benytte seg av nybygd E39 – avvises.

Votering:Ved alternativ votering mellom komiteens innstilling og forslaget fra Fremskrittspartiet bifaltes innstillingen med 79 mot 18 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 13.45.11)