Stortinget - Møte onsdag den 29. januar 2003 kl. 10

Dato: 29.01.2003

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 17

Britt Hildeng (A): «Vi har fått mange henvendelser fra folk som er på attføring og medisinsk rehabilitering. De er fra nyttår kommet i en fortvilet økonomisk situasjon og må gå en tung vei til sosialkontoret. Noen gir opp sitt opplegg og søker varig uføretrygd. Allerede i april 2002 bad et enstemmig storting om en gjennomgang av ordningene for å sikre at ingen kom i en uholdbar situasjon.

Hvor langt er evalueringen kommet, og når kan disse fortvilede menneskene forvente forslag som kan hjelpe dem?»

Statsråd Ingjerd Schou: Fra 1. januar 2002 ble det foretatt en omfattende omlegging av beregningsreglene for rehabiliterings- og attføringspenger. Forslaget til omlegging ble lagt frem under Stoltenberg-regjeringen. Tidligere ble disse ytelsene beregnet som pensjoner. På bakgrunn av at det er kortidsytelser som gis i en periode før man kan vende tilbake til arbeidslivet, ble de nye reglene utformet slik at det ble større likhetstrekk med folketrygdens øvrige korttidsytelser. Hovedtrekkene er at ytelsen utmåles på bakgrunn av pensjonsgivende inntekt året før inntektsevnen ble nedsatt, eller gjennomsnittet av de siste tre årene dersom dette gir et høyere beløp.

Det er blitt lagt stor vekt på god informasjon til mottakerne. Alle løpende tilfeller ble ved innføringen av reformen informert om det nye regelverket og overgangsreglene. Personer som fremdeles var inne i rehabiliteringsordningen før årsskiftet 2002/2003, og skulle fortsette å motta ytelsen etter unntaksbestemmelsen, fikk personlig informasjon fra Rikstrygdeverket, slik at den enkelte kunne planlegge sin økonomi fremover.

De nye reglene har nå virket i ett år for nye tilfeller etter 1. januar 2002. De øvrige tilfellene har vært omfattet av overgangsreglene og vil gjelde for attføringspengemottakere ut attføringsperioden. For de eldre rehabiliteringspengesakene har de nye reglene virket i fire uker, og de fleste sakene antas å avsluttes i løpet av året.

Arbeids- og administrasjonsdepartementet gjennomgikk våren 2002 en evaluering av de nye beregningsreglene for ytelser under yrkesrettet attføring i overensstemmelse med Stortingets vedtak. Evalueringen er oppsummert i St.prp. nr. 1 for 2002-2003, og viser at de fleste kom positivt ut. Det ble gitt en overgangsperiode, og det pågår et arbeid med å vurdere barnetilleggene. Overgangsperioden innebærer at det er mulig å ha noe arbeid uten at attføringspengene graderes, og dessuten fortsatt motta husholdsstønad ut attføringsperioden. I Ot.prp. nr. 102 for 2001-2002 er det også foreslått at minstebeløpet heves til 1,8 G. Da statsbudsjettet for 2003 ble behandlet like før jul, bad stortingsflertallet om en ny evaluering av attføringsreglene. Dette vil Regjeringen følge opp.

Britt Hildeng (A): Jeg takker for svaret.

Det er riktig at det var et flertall for omlegging av disse reglene, og at dette ble fremmet av regjeringen Stoltenberg. Det som imidlertid ble avdekket da disse reglene skulle settes i verk, var at de hadde en rekke uforutsette konsekvenser. Det er jo på bakgrunn av det at vi bad om en gjennomgang og en ytterligere gjennomgang i forbindelse med budsjettet.

Det viser seg at vi igjen får de samme typer henvendelser når reglene nå trer i kraft, og at det er flere søkere som ber om uføretrygd istedenfor å følge et opplegg for attføring og rehabilitering. Sett på bakgrunn av vår politikk når det gjelder et inkluderende arbeidsliv, er dette nærmest en fallitterklæring.

Og spørsmålet er: Hvor raskt vil sosialministeren få en tenkning omkring det inkluderende arbeidsliv på plass så man ikke opplever at folk som gjerne vil ha et attføringsopplegg, faktisk blir tvunget til å gå på uføretrygd?

Statsråd Ingjerd Schou: Som jeg sa i mitt hovedsvar, har vi allerede hatt én evaluering. Den kom i St.prp. nr.1. Der ble det også påpekt at vi skulle ha et arbeid hvor man vurderer bl.a. barnetilleggene. Nå har jo budsjettet bare virket i fire uker. Vi kommer selvfølgelig til å følge opp det som ble vedtatt under budsjettbehandlingen før jul. Det er for tidlig nå å tidfeste når evalueringen kommer, men vi kommer tilbake til Stortinget så snart den foreligger.

Jeg forstår representantens uro i forhold til ordninger som virker mot at man skal ha arbeid som førsteprioritet, at man skal legge til rette for at man blir inkludert i arbeidslivet – der deler jeg representantens tenkning fullt ut. Jeg har også merket meg de synspunktene som representanten har, for det vil være naturlig at vi tar med dem i evalueringen som vi kommer tilbake til.

Britt Hildeng (A): Jeg forstår at en har planer om å komme tilbake med en slik evaluering «så snart den foreligger». Jeg har lyst til å understreke betydningen av at dette skjer veldig raskt. Dette er mennesker som daglig opplever en forferdelig vanskelig situasjon, og en kan ikke ha for stor tålmodighet på vegne av dem. Den utålmodigheten som disse som er i en vanskelig situasjon, føler, håper jeg at statsråden tar på alvor, og at en derfor veldig raskt kommer tilbake til Stortinget.

Statsråd Ingjerd Schou: Regjeringen vil komme tilbake til Stortinget så snart evalueringen foreligger. Jeg minner om at budsjettet har virket i fire uker. Arbeidet skal vi gjøre snarest mulig.