Stortinget - Møte onsdag den 29. januar 2003 kl. 10

Dato: 29.01.2003

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 23

Gunnar Halvorsen (A): Jeg har et spørsmål til forsvarsministeren:

«I Kristiansand-området har seks forsvarsforeninger (ca. 1 500 medlemmer) gått sammen i Kristiansand Forsvarsstiftelse Gimlemoen (KFSG). De har i en årrekke disponert bygning 84 på Gimlemoen til sin virksomhet, men har ikke hatt råd til å bruke penger på kostbart vedlikehold så lenge Statsbygg har tilkjennegitt at KFSG ikke har vært ønsket der i framtida.

Vil statsråden ta noen initiativ slik at KFSG er sikret et lokale, og at deres viktige arbeid for forsvarssaken kan fortsette også i framtida?»

Statsråd Kristin Krohn Devold: Kristiansand Militære Samfunn, som senere er blitt en del av Kristiansand Forsvarsstiftelse Gimlemoen, fikk i flere år benytte bygning 84 i Gimlemoen leir til sin møtevirksomhet. Etter at Krigsskolen Gimlemoen ble nedlagt, ble Gimlemoen i 1995 overført til Statsbygg til bruk for Agder distriktshøgskole.

Statsbygg hadde i utgangspunktet andre planer for bruk av bygning 84, men Forsvarsdepartementet har bidratt til at Statsbygg nå har akseptert å la Kristiansand Forsvarsstiftelse disponere bygget og har tilbudt stiftelsen en leiekontrakt på 25 år.

Forsvarsstiftelsen er imidlertid av den oppfatning at Statsbygg krever en husleie som er høyere enn det stiftelsen makter å betale. Dette er selvfølgelig et forhold mellom forsvarsstiftelsen og utleieren. Da vil jeg minne om at Statsbygg er underlagt Arbeids- og administrasjonsdepartementet, ikke Forsvarsdepartementet. Jeg er imidlertid kjent med at stiftelsen og Statsbygg er inne i en dialog om husleieberegningen, og avventer en konklusjon på denne. Men hvis stiftelsen og Statsbygg i denne prosessen ikke kommer til en ordning, er jeg innstilt på at Forsvaret skal legge forholdene til rette for at stiftelsen skal kunne benytte Forsvarets møtelokaler på Kjevik, der Forsvaret kraftsamler sin virksomhet i Kristiansand-området framover.

Jeg setter for øvrig pris på forslagsstillerens engasjement for Kristiansand Forsvarsstiftelse Gimlemoen og håper at forsvarsstiftelsen i framtiden får gode lokaler til virksomheten sin.

Gunnar Halvorsen (A): Jeg vil først takke for svaret. Jeg oppfatter statsråden som positiv. Statsråden er sikkert like klar over det som meg, at forsvarsstiftelsen primært sett ønsker å være på Gimlemoen, men innenfor en akseptabel pris. Det snakkes vel her om 100 000 kr, mens jeg har forstått at de har fått et tilbud som er opp mot 200 000 kr.

Nå kan vi ikke drive forhandlinger om pris her, det er ikke det, men de mener at de som frivillig organisasjon ikke makter å betale et så stort beløp. Jeg håper at vi kan finne en løsning innenfor den rammen som de kan akseptere. Hvis ikke ønsker de, slik jeg oppfatter det, å være i nærheten av Kristiansand sentrum, f.eks. på Odderøya eller Marvika, som er gamle militære områder der det kanskje kunne finnes muligheter. Tredje og siste alternativ oppfatter jeg er Kjevik.

Jeg lurer på om statsråden sammen med sin kollega, Victor D. Norman, vil arbeide for en slik prioritering?

Statsråd Kristin Krohn Devold: Jeg har registrert det som representanten Halvorsen tar opp, nemlig at det tilbudet Statsbygg har gitt, av stiftelsen vurderes å være en høyere husleie enn det de ideelt sett ønsker.

Nå er kontrakten mellom forsvarsstiftelsen og Statsbygg basert på kostnadsdekkende husleie. Antakelig ville også Forsvarsdepartementet, hvis det var Forsvarsdepartementet som fortsatt hadde eid lokalene, ha krevd kostnadsdekkende husleie, for det er gjeldende retningslinjer. Imidlertid er vi klar over Kristiansand Forsvarsstiftelse Gimlemoens vanskelige stilling. Derfor hadde bl.a. statssekretæren i Forsvarsdepartementet et møte med stiftelsen den 12. september, der også Forsvarsbygg var til stede for å se på mulige løsninger.

Forsvaret har en del bygninger under avhending, ikke minst på Odderøya og Marvika. Imidlertid er det ikke naturlig å gi forsvarsstiftelsen tilgang til bygg som inngår i avhendingsplaner, og derfor må vi konsentrere tilbudet om det stedet Forsvaret vil ha igjen, nemlig Kjevik.

Gunnar Halvorsen (A): Takk.

Jeg vil gjøre det siste spørsmålet til et litt mer prinsipielt spørsmål. Som stortingsrepresentanter får vi veldig mange henvendelser om avhending av bygg og anlegg, fra f.eks. Oscarsborg og Fredrikstad, fra kommuner ute i distriktene som er opptatt av bygg og anlegg.

Jeg vil bare spørre: Er statsråden fornøyd med det arbeidet som Forsvarsbygg gjør overfor kommunene i den avhendingsprosessen som pågår? Overfor oss her i Stortinget er det iallfall en veldig stor pågang fra kommunene på dette feltet. Kan statsråden eventuelt på en høvelig måte komme tilbake til Stortinget med en melding om dette?

Statsråd Kristin Krohn Devold: Jeg er helt enig med representanten Halvorsen med hensyn til at avhendingsproblematikken representerer en utfordring for oss alle som politikere, for det er helt åpenbart at når man skal avhende store arealer, vil det være et ønske fra kjøpere og fra lokale kommuner om å overta dette billigst mulig. Samtidig har vi som politikere lagt veldig sterke føringer på Forsvarsbygg til å opptre markedsøkonomisk. Ikke minst hadde vi i siste statsbudsjettrunde et pålegg etter budsjettforliket i Stortinget om at Forsvarsbygg skulle skaffe 100 mill. kr mer i salgsinntekter enn det som var Regjeringens budsjettforslag.

Det er et dilemma for oss alle, for vi kan ikke gi Forsvarsbygg i oppdrag å skaffe økte inntekter, samtidig som vi hjelper alle dem som ønsker å kjøpe billig. Her må vi ha en hovedregel å holde oss til, samtidig som vi behandler sakene etter hvert som de kommer.