Stortinget - Møte torsdag den 27. februar 2003 kl. 10

Dato: 27.02.2003

Dokumenter: (Innst. S. nr. 131 (2002-2003), jf. Dokument nr. 8:13 (2002-2003))

Sak nr. 3

Innstilling fra næringskomiteen om forslag fra stortingsrepresentantene Øystein Hedstrøm og Lodve Solholm om at hobbydyrkere som har gjennomført og bestått kurs i bruk av plantevernmidler, skal få autorisasjon

Talere

Votering i sak nr. 3

Presidenten: Etter ønske fra næringskomiteen vil presidenten foreslå at taletiden blir begrenset til 5 minutter for hver gruppe og 5 minutter til statsråden.

Videre vil presidenten foreslå at det ikke vil bli gitt anledning til replikker etter de enkelte innlegg, og at de som måtte tegne seg på talerlisten utover den fordelte taletid, får en taletid på inntil 3 minutter.

– Det anses vedtatt.

Olaf Gjedrem (KrF) (ordførar for saka): Dokument nr. 8:13 for 2002-2003 går ut på å endra forskrifta om plantevernmiddel, slik at alle med kurs i bruk av plantevernmiddel skal få autorisasjon og høve til å kjøpa plantevernmiddel.

Departementet ber på bakgrunn av dette initiativet Landbrukstilsynet om å endra instruksens § 4 slik at hobbydyrkarar med etablerarintensjonar kan få autorisasjonsbevis og dermed få kjøpt sterkare plantevernmiddel enn det som vanlege hobbydyrkarar kan få høve til. Dette seier komiteen seg tilfreds med som ei god mellombels løysing i forhold til forslagsstillarane sitt ynske om eit meir generelt høve for hobbydyrkarar til å kjøpa sterkare preparat til bruk i kampen mot uynskte vekstar.

Frå komiteen si side er det viktig å halda fram med ei streng praktisering av regelverket for bruk av plantevernmiddel for å redusera bruken av desse preparata og redusera helserisikoen. Då tenkjer eg spesielt på barn som har lett for å koma i kontakt med desse midla under lagring, og på generell forureining, i og med at det som regel alltid vil vera plantevernrestar som blir ståande meir eller mindre ukontrollert hos hobbydyrkaren.

På denne bakgrunnen ynskjer komiteen å behalda eit strengt regelverk, men vil gje nyetablerarar høve til opptrapping av produksjonen til yrkesnivå ved at dei får høve til eigna plantevernmiddel, utan å svekkja forskrifta.

Øystein Hedstrøm (FrP): I dag er det slik at alle som skal benytte plantevernmidler, skal ha gjennomført kurs i bruken av disse midlene. Her kommer kategorien «hobbydyrkere» i en spesiell situasjon. Noen av dem ønsker å utvikle driften til å bli en tilleggsnæring, og har gjennomført og bestått kurs i bruken av plantevernmidler, men blir nektet autorisasjon.

Norsk landbruk sliter i motbakke med høye krav til effektivitet og krav til kvalitetsforbedringer. Derfor er det viktig at forholdene også legges til rette. Det er nødvendig å hjelpe frem driftige personer, ellers forsvinner grunnlaget for etablering på kommersiell og yrkesmessig basis.

Utviklingen viser at det ofte er de mindre brukene som først må se seg om etter alternative produksjonsmuligheter. De kan være godt egnet for småskalaproduksjon, f.eks. innen frukt- og grøntsektoren. Vi har her hobbydyrkere som ønsker å få videreutviklet virksomheten til å bli en tilleggsnæring. Dette kan være småbrukere som har eiendommer som er for små til tradisjonelt landbruk, men som ønsker å benytte eiendommen til småskalaproduksjon av f.eks. frukt til salg i nærområdene.

Før man kan satse på en kommersiell utnyttelse av denne formen for småskalaproduksjon, må noen gjennom en utviklingsperiode for å finne frem til driftsformer som passer til eiendommen og som lemper seg for kommersiell produksjon. I en slik utviklingsperiode vil det være nødvendig å prøve ut forskjellige typer plantevernmidler for å optimalisere kvaliteten på produktene. På dette stadiet vil man etter gjeldende regelverk bli regnet som hobbydyrker, og vil derfor ikke bli innvilget autorisasjon. Det resulterer i at utviklingen av produktene og produksjonsmetodene kan stoppe opp, noe som sperrer for utviklingen av en kommersiell produksjon. Det er derfor gledelig at landbruksministeren er enig i at § 4 i instruksen for utstedelse av autorisasjonsbevis for bruk og kjøp av plantevernmidler kan synes urimelig for nyetablerere. Departementet lar nå Landbrukstilsynet gjennomgå instruksen, slik at hobbydyrkere med konkrete planer om å videreutvikle virksomheten til å bli en tilleggsnæring skal få en autorisasjon. Vi regner med at de regelverksendringer som skal utarbeides, blir utformet slik at de ikke oppfattes som unødvendig problematiske og firkantede for driftige næringsdrivende i matvareproduksjonsbransjen.

Statsråd Lars Sponheim: Jeg vil bare kort få bekrefte at vi arbeider med å endre 4i denne instruksen, som åpner for at de som i dag er hobbydyrkere, men som har som formål å bygge opp denne hobbyen til å bli næring, vil få anledning til å få en slik autorisasjon.

Jeg er glad for at komiteen samler seg om at de av oss som har to–tre roser, på egen hånd ikke skal kunne bruke de sterkeste plantevernmidlene på dem.

Presidenten: Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 3.

Votering i sak nr. 3

Komiteen hadde innstillet:

Dokument nr. 8:13 (2002-2003) – forslag fra stortingsrepresentantene Øystein Hedstrøm og Lodve Solholm om at hobbydyrkere som har gjennomført og bestått kurs i bruk av plantevernmidler, skal få autorisasjon – vedlegges protokollen.

Votering:Komiteens innstilling bifaltes enstemmig.