Stortinget - Møte onsdag den 19. mars 2003 kl. 10

Dato: 19.03.2003

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 26

Heidi Grande Røys (SV): Eg vil gjerne få stille følgjande spørsmål til samferdsleministeren:

««Trygt heim for ein 50-lapp» er eit trafikktryggingstilbod retta mot ungdom i Sogn og Fjordane. Ein går no aktivt ut og gir russen tilbod om å søkje skyss etter «Trygt heim»-modellen, sjølv om russearrangementa fell utanfor ordinære tider og stader for den etablerte ordninga. Ein vil, etter søknad, kunne få tilskott til leige av buss til/frå russetreff i fylket.

Vil statsråden ta initiativ overfor vegkontor og andre aktørar slik at russekulla i resten av landet kan få tilsvarande tilbod?»

Statsråd Torild Skogsholm: Aller, aller først har jeg veldig lyst til å gi en stor honnør til det engasjementet man har i Sogn og Fjordane for trafikksikkerhet. Det bør være et godt eksempel for mange andre fylker.

«Trygt heim for ein 50-lapp» i Sogn og Fjordane er et trafikksikkerhetstiltak som skjer i regi av og finansieres av fylkeskommunen. Tiltaket er et prosjekt rettet mot ungdom i fylket og har som målsetting å gi ungdom på veg hjem fra tettstedene et trygt kollektivt transportalternativ. Statens vegvesen har vært med på å initiere og planlegge tiltaket.

Jeg er positiv til det initiativet som fylkeskommunen i Sogn og Fjordane har tatt. I tillegg til at tiltaket vil kunne ha en sikkerhetsgevinst, har jeg tro på at det kan være med og gi ungdommen gode vaner i forhold til bruk av kollektive reisemiddel. Sogn og Fjordane fylkeskommune presenterte dette og andre lokale initiativ på trafikksikkerhetsområdet for Samferdselsdepartementet og Vegdirektoratet på et eget møte 7. mai 2002. Det ble da enighet om at Vegdirektoratet skal påta seg ansvar og kostnader ved å evaluere tiltaket. Ut fra resultatene av denne evalueringen vil jeg i samråd med Vegdirektoratet vurdere hvordan vi kan bidra til oppfølging av tiltaket i større målestokk. Dersom andre fylker eller kommuner på eget initiativ vil innføre tilbudet før denne evalueringen er gjennomført, er det selvsagt ingenting i vegen for det. Og jeg ser meget positivt på det.

Med fjorårets tragiske russebilulykker i minne har jeg sett det som svært viktig å styrke tiltak som kan forhindre at slike hendelser gjentar seg. Når det gjelder tiltak mot russebilulykker, vil det i år bli satt i verk en rekke nye tiltak for å hindre alvorlige ulykker, bl.a.:

  • gratis kontroll av russebiler ved alle trafikkstasjonene til Statens vegvesen

  • kveldsåpne trafikkstasjoner for kontroll av russebiler

  • frivillig oblatordning for sikkerhetsgodkjenning av russebiler

  • bedre informasjon om hva som bør gjøres, og hva som er tillatt når det gjelder ombygging og innredning i kjøretøyene

  • hyppige kontroller på vegene i russetiden

  • høringsforslag om krav til bilbelter i alle seter i biler som ombygges til russebiler

For at tiltakene skal være effektive, kreves det samarbeid mellom skolene og berørte etater som politiet og Statens vegvesen. I et slikt samarbeid må selvsagt russens tillitsvalgte og den enkelte russ trekkes inn. Jeg vil ta initiativ til et nært samarbeid med skolemyndighetene om dette i tiden framover.

Heidi Grande Røys (SV): Eg takkar statsråden for svaret. Det var eit godt svar, og eg tek med meg rosen til Sogn og Fjordane for det dei har gjort. Politikarane i Sogn og Fjordane har prioritert dette i fleire år. Dei læt vel over det faglege samarbeidet som ein har nettopp med vegkontoret, som er grunnlaget for at ein har kunna jobbe med det.

Grunnen til at eg tek opp spørsmålet i spørjetimen, er at samferdsleministeren etter den tragiske russeulukka i fjor hadde kontakt både med elevorganisasjonar, med russen, med Statens vegvesen og med Trygg Trafikk, der ein var i gang med ei oppfølging. Det var difor naturleg å stille spørsmål no når det nærmar seg våren, om kva ein har gjort. Eg er veldig nøgd med dei tiltaka som statsråden ramsar opp, kanskje med unntak av at eg saknar tiltak som går på å hindre at ungdom set seg i bilar. Ein ting er sjølve russebilane, men det er òg veldig mange privatbilar som vert fylte opp. Vil statsråden jobbe vidare med å gi ungdommane eit alternativ til å setje seg i privatbilar?

Statsråd Torild Skogsholm: Det er ikke tvil om at informasjon betyr mye. Ungdommen blir stadig ny. Altså: De som er russ i år, er ikke de som er russ neste år. Slik vil det være hele tiden. Så det er fryktelig viktig at vi er aktive på informasjonssiden. Derfor legger vi opp til at Statens vegvesen, når vi nå først innfører en konkret aktivitet i forhold til både russebiler og russ og ungdom som er berørt her, kommer til å fortsette med det. Vi ser også at noen skoler griper begjærlig fatt i dette. Noen ser poenget med at en på videregående skoler har en unik sjanse til å nå 16–19-åringene. Engasjementet på de ulike skolene varierer en del. Det jeg ønsker, er at det skal skapes et stort engasjement overalt. Det finnes eksempler på videregående skoler som har gjort en fenomenal innsats, bl.a. Valdres vidaregåande skule, hvor man har fått et engasjement blant ungdommen. Det er det vi trenger, like mye som vi trenger påbud og regler.

Heidi Grande Røys (SV): Eg takkar igjen for svaret.

Det som er eit av problema ifølgje politikarane i Sogn og Fjordane, er sjølvsagt det å prioritere midlar til denne typen satsing, men ein får temmeleg mykje ut av veldig små midlar.

For nokre dagar sidan fekk vi dette heftet i posten: «Satsing på barn og ungdom – Regjeringens mål og innsatsområder i statsbudsjettet 2003». Dessverre er det her veldig lita satsing spesielt på ungdom knytt til trafikktrygging. Det er ei lita side om Trygg Trafikk og dette med trygg skuleveg, og det er veldig bra. Men eg skulle ønskt at statsråden i neste års tilsvarande melding frå Regjeringa legg dette inn både i budsjettet for neste år og i dei føringane ho no har fortalt om her i stortingssalen, slik at vegkontora følgjer det opp og lokale og regionale politikarar òg får signal frå Regjeringa om at dette er ei satsing som er veldig viktig i forhold til ungdommen vår. Regjeringa skriv at «Sentrale myndigheter har viktige oppgaver som pådrivere» – og det er pådrivarrolla som eg i første omgang var ute etter at samferdsleministeren framstår som veldig tydeleg på i dag, og håpar at ho vil følgje det opp vidare.

Statsråd Torild Skogsholm: Jeg tror det er rimelig stor enighet mellom oss om at engasjement i forhold til trafikksikkerhet er viktig, også blant ungdom, både fordi ungdom er en utsatt gruppe i forhold til ulykkesstatistikken og fordi det vil være med på å skape holdninger for resten av et langt liv. Derfor er dette viktig. Det er nå mulig for meg å legge føringer på hvilken måte f.eks. Statens vegvesen skal håndtere denne type problematikk. De føringene legger vi nå, og det har vi tenkt å videreføre.

Så ønsker vi selvfølgelig et stort engasjement både fra skolesiden og den fylkeskommunale siden. Der gir jeg gjerne – og det har jeg gjort i mange omganger – sterke signaler om hva jeg ønsker. Så er det opp til fylkeskommunen hvordan man velger å prioritere både midler og innsats ellers.

Avslutningsvis vil jeg igjen gi stor honnør til Sogn og Fjordane for den innsatsen de har gjort.