Stortinget - Møte onsdag den 30. april 2003 kl. 10

Dato: 30.04.2003

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 18

Signe Øye (A): «Trafikkskadene i Østfold medfører en kostnad pr. tusen innbyggere på 6,3 mill. kr. Hele 27 pst. av dette gjelder drepte i trafikkulykker i fylket. Undersøkelsen som er foretatt, viser at Østfold ligger meget høyt i både skadde og drepte i trafikken i forhold til landet for øvrig.

Hva vil statsråden gjøre med dette?»

Statsråd Torild Skogsholm: Rapporten som representanten Signe Øye viser til, er utarbeidet av forsikringsselskapet Gjensidige NOR og ble presentert bl.a. for pressen i Østfold den 25. mars i år.

Trafikkulykker er et av våre alvorligste samfunnsproblem, og trafikksikkerhet prioriteres derfor meget høyt av Regjeringen. Jeg er enig med representanten Øye i at ulykkestallet på vegene i Østfold er høyt og gir grunn til bekymring. Selv om den foreløpige årsrapporten for vegtrafikkulykker for 2002 i Østfold, basert på politirapporterte ulykker, viser en nedgang i antall drepte og alvorlig skadde på 4 pst. fra 2001 til 2002, har antall omkomne økt fra 20 personer i 2001 til 26 personer i 2002. En av mine viktigste og kanskje vanskeligste utfordringer som samferdselsminister er nettopp å arbeide for en reduksjon av de alvorligste ulykkene.

I Østfold har spesielt mange omkommet i møteulykker på stamvegene, særlig på E6. Trafikksikkerhet er en viktig årsak til at jeg har engasjert meg sterkt for å få til en framskynding av byggingen av en firefelts veg med midtdelere. Fra 2005 vil det være firefelts motorveg fra Akershus’ grense til Åsgård i Råde, mens hele E6 gjennom Østfold vil være ferdig utbygd med firefelts veg i 2009. Jeg forventer at møteulykkene vil reduseres betraktelig som følge av disse utbyggingene.

Så er det slik at fart uomtvistelig er svært avgjørende for omfanget av og alvorlighetsgraden ved ulykker. På grunn av den høye ulykkesrisikoen ble derfor fartsgrensene på E6 gjennom Østfold redusert fra 90 km/t til 80 km/t i 2002, samtidig som det er planer om å utvide bruken av automatisk trafikkontroll, ATK.

Også på E18 er ulykkessituasjonen alvorlig. For tiden utredes bl.a. oppstart av parsellen forbi Askim. Det er ellers blitt etablert ATK på flere delstrekninger. Dette, kombinert med redusert fartsgrense, har gitt gode resultater i form av redusert alvorlighetsgrad ved ulykkene på E18. Det vurderes også her å utvide bruken av automatisk trafikkontroll.

Det utføres ellers mindre – men effektive – trafikksikkerhetstiltak på hele riksvegnettet, herunder bygging av under-/overganger, kanalisering av kryss og siktrydding.

For å redusere antall ulykker på riksvegene har Statens vegvesen i samråd med Østfold fylkeskommune prioritert utbedring av ulykkespunkter og bygging av gang- og sykkelveger ved fordeling av den fylkesfordelte investeringsrammen for perioden 2002-2005.

Signe Øye (A): Jeg takker statsråden for svaret.

Det blir hevdet i rapporten at mange av ulykkene i Østfold kunne ha vært unngått med en bedre veistandard, og det var også statsråden enig i. Vi vet, som også statsråden sa, at vi er godt i gang med å bygge firefelts motorvei på E6, og at det også er planlagt fire felt på deler av E18. Men der går ikke framdriften spesielt fort.

Nå har vi Akershus å sammenligne oss med, og det fylket er ganske sammenlignbart med Østfold. Der er det bedre veier, og de har også færre ulykker. I Østfold har vi de to sterkt belastede hovedveiene E6 og E18, og på E18 går utbyggingen som sagt veldig langsomt. I verste fall kan det føre til at den veien ikke er ferdig før rundt 2015. Det betyr ganske mange ulykker og store kostnader.

Mitt spørsmål til statsråden er: Vektlegger statsråden høye ulykkestall og store kostnader i forbindelse med trafikkskader når det skal prioriteres innenfor gitte rammer i veibudsjettene?

Statsråd Torild Skogsholm: Det er nesten slik at jeg er forundret over spørsmålet, for jeg vet ikke hvor mange ganger jeg har stått i denne sal og sagt nettopp at vi er veldig opptatt av sikkerhet når vi skal prioritere prosjekter. Det er nettopp derfor vi har lagt så stor vekt på å framskynde byggingen av E6 i Østfold, og samtidig legge opp til at vi samlet sett kan få en stor bedring av vegsituasjonen og ulykkessituasjonen i Østfold. Så jeg vil gjerne igjen få lov til å gjenta: Ja, fordi Regjeringen legger så stor vekt på trafikksikkerhet, har vi valgt å prioritere slik som vi har gjort.

Så er det slik at både offentlige myndigheter og ulike private organisasjoner utfører viktige oppgaver når det gjelder å forbedre trafikksikkerheten. Det er viktig at vi drar sammen. Vi kan ikke sitte og vente på at vegene skal bli ferdige for at vi skal kunne slå oss til ro med at trafikksikkerhetsutfordringene er løst. Vi er nødt til å dra sammen, og det gjøres en meget god innsats i en rekke kommuner i Østfold. Det setter jeg veldig stor pris på, for det tror jeg innbyggerne i fylket er tjent med.

Signe Øye (A): Jeg takker igjen statsråden for svaret, men jeg er ikke enig i at alt det som nå skjer i Østfold, er så vel og bra. Det har vært en ganske lang kamp for å komme dit. Vi er tross alt et fylke som har to hovedutfartsveier ut av landet, og det er veldig stor trafikk. Den trafikken vi nå ser, er sterkt økende, og vi har en mye sterkere trafikkøkning enn resten av landet. Og statsråden sier da at det er greit, og at hun er fornøyd med at bl.a. E18 ikke skal være ferdig før rundt 2015. Det betyr at vi i alle årene fram til 2015 vil få veldig mange trafikkskadde, veldig mange drepte, veldig mange tragiske situasjoner, og det er en veldig stor belastning for både de berørte og de nærmeste familier.

Da er mitt spørsmål til statsråden: Mener faktisk statsråden at å få E18 ferdig i 2015 er akseptabelt?

Statsråd Torild Skogsholm: Jeg vil minne om at denne regjeringen valgte å prioritere høyt satsingen på vegutbygging i Østfold, noe regjeringen Stoltenberg ikke gjorde. Det var det første vi grep fatt i da vi tok over regjeringsmakten. Jeg minner med glede om den innsatsen som denne regjeringen har gjort på dette området nettopp for å forbedre vegutbyggingen i Østfold.

Så mitt klare svar er: Ja, denne regjeringen prioriterer trafikksikkerheten meget høyt. Vi ser også at Østfold er et fylke vi må prioritere, og det har vi gjort. Det har vi valgt å gjøre, på tross av at den forrige regjeringen ikke valgte det.