Stortinget - Møte onsdag den 30. april 2003 kl. 10

Dato: 30.04.2003

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 5

Gunn Karin Gjul (A): Jeg har et spørsmål til justisministeren:

«Ifølge Halden Arbeiderblad skal det nå utredes om byggingen av nytt fengsel i Halden skal tilbys private investorer i stedet for at staten skal eie og bygge selv. En slik ny utredning vil forsinke prosjektet med opptil ett og et halvt år, ifølge den nevnte avisen.

Mener statsråden det er forsvarlig å reversere byggeplanene for å få inn private aktører når dette prosjektet er helt avgjørende for å kunne redusere de lange soningskøene?»

Statsråd Odd Einar Dørum: Stortinget åpnet i Innst. S. nr. 255 for 2001-2002 for at private kan bygge fengsler etter myndighetenes spesifikasjoner. I St.prp. nr. 1 for 2002-2003 går det fram at det både for Bergen fengsel og Halden fengsel legges opp til en prosess med åpen anbudsrunde etter at myndighetene har gjennomført prosjektering og fastsatt nærmere spesifikasjoner.

Konkurranseutsetting på bygging av fengsler er nytt både for departementet og for Statsbygg. Privat finansiering av offentlige prosjekter går ofte under betegnelsen Offentlig Privat Samarbeid – OPS. OPS kan opptre i forskjellige varianter avhengig av bl.a. grad av innflytelse på sluttproduktet og ansvars- og risikofordeling mellom privat aktør og det offentlige.

Dersom intensjonene i en fullverdig OPS-modell skal innfris, må anbudet gå ut tidlig i prosjekteringsfasen med gode funksjonsbeskrivelser. Hensikten er da at privat aktør får innovasjonsmuligheter bl.a. på anleggets materialvalg m.m. Leietaker vil ved en slik modell også kunne legge en betydelig del av ansvar og risiko til den private aktøren.

Forsinkelsen som representanten Gjul viser til, kan ha sammenheng med at bruk av den nevnte OPS-modell ville kunne ha ført til en del forsinkelse, fordi man da på gitte vilkår måtte ha omarbeidet løsningsbeskrivelsene, som er vanlig på statlig finansierte prosjekter, til funksjonsbeskrivelser.

Prosjektet har imidlertid kommet til et stadium der forprosjekt er lagt fram. Departementet sluttfører i disse dager valget av modell for finansiering av Halden fengsel – og for så vidt også for Bergen fengsel. Det vil i denne sammenheng bli tatt hensyn til både ønsket om at man skal ha konkurranseutsetting, og ønsket om å unngå forsinkelse i prosjektet. Ved å bruke det forprosjektmaterialet som allerede er utarbeidet som anbudsmateriale, vil prosjektet kunne holde den tidsplan som det nå er lagt opp til.

Gunn Karin Gjul (A): Jeg takker statsråden for svaret og vil gi uttrykk for at jeg synes det er betryggende at statsråden ønsker å opprettholde tidsplanen for bygging av fengslet i Halden. Det mener jeg er veldig viktig, fordi fengslet i Halden er av en slik størrelse at det vil ha stor betydning for om vi skal klare å løse de problemene vi har med soningskøer.

Men når vi er inne på dette med soningskøer, ønsker jeg igjen å utfordre statsråden. Vi hadde bl.a. et ganske grufullt eksempel i Trondheim nå like før påske, der en voldsdømt begikk en ny voldtekt mens han ventet på soningsplass. Dette er noe som folk flest mener er helt uakseptabelt, og som på en måte er et politisk ansvar som vi er nødt til å ta. Jeg ønsker igjen å utfordre statsråden og spørre om han vil komme tilbake med en mer systematisk kartlegging av behovet for nye soningsplasser, og hvilken plan han har for utbygging av ny soningskapasitet. Hvis vi skal greie å få bort soningskøene, er det helt nødvendig at vi får et bedre system på dette enn vi har i dag.

Statsråd Odd Einar Dørum: Til det første spørsmålet: Enhver framrykning er avhengig av en budsjettprosess, og konkurranseutsettingen har til hensikt å få kostnadseffektive løsninger.

Når det gjelder soningskøene, analyserer vi dem fortløpende, og prioriteringene til soning er veldig klare. Det er varetekt, i den sammenheng også rettshåndhevelsesarrest, og det er personer som begår alvorlig kriminalitet, gjengkriminalitet og voldsdømte. Vi har lagt opp til en systematisk rapportering for å sørge for at de personer politiet ønsker å bringe inn, faktisk blir brakt inn. Slike tilfeller som her er nevnt, prøver vi nå å fange opp ved gode rapporteringsrutiner, både i kriminalomsorgen, i politiet og tett mellom politiet og kriminalomsorgen. Vi får jevnlige rapporter om det.

Jeg vil i revidert nasjonalbudsjett og også i senere budsjettarbeid komme tilbake med en beskrivelse av situasjonen og fortelle om de tiltak som vi vil fremme.

Gunn Karin Gjul (A): Jeg er glad for at statsråden signaliserer at han allerede i revidert nasjonalbudsjett vil komme tilbake med en mer systematisk oppfølging, slik at vi greier å få ned soningskøene. Den situasjonen vi er i i dag, er helt uakseptabel. Arbeiderpartiet vil gjerne være med i en dialog og et fruktbart samarbeid, slik at vi løser dette.

Men tilbake til dette med bygging og eierforhold når det gjelder private fengsler: Jeg ønsker her å utfordre statsråden litt, for jeg lurer på om dette er en rent ideologisk ting der Fremskrittspartiet har presset regjeringspartiene. Jeg har nemlig problemer med å se at det kan være noen kostnadseffektivitet knyttet til det at private skal eie fengsler. Tross alt skal de ha avkastning på de investeringene de gjør, og jeg kan vanskelig se at det kan være noe billigere at private bygger og eier enn at staten gjør det sjøl.

Statsråd Odd Einar Dørum: Jeg skal ikke prøve å fortolke Fremskrittspartiet. Men slik jeg har forstått dem, ønsker de på dette punkt å presse fram en kostnadsbevissthet ved bygging i tillegg til den som alltid skal ligge ved tradisjonell statlig finansiering, og at selve konkurranseutsettingen har det som formål. Man skal ha ting som er brukbart til formålet, og som ligger i myndighetenes spesifikasjoner etter straffegjennomføringsloven, men man skal sørge for at det er kostnadsbevissthet ved alle andre sider av prosjektet. Det er slik jeg har oppfattet hensikten, og det er på det grunnlag det også er inngått en avtale mellom regjeringspartiene og Fremskrittspartiet. Da må vi gjøre det vi kan for å sørge for at vi får mest mulig av kostnadene på bordet og får ryddet av veien de kostnadene som ikke er nødvendige for å føre den politikken som har Stortingets tilslutning i henhold til straffegjennomføringsloven. Jeg oppfatter Fremskrittspartiet slik at de ønsker å få valuta for pengene, og det synes jeg er et sunt og riktig prinsipp.