Stortinget - Møte onsdag den 30. april 2003 kl. 10

Dato: 30.04.2003

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 8

Olav Gunnar Ballo (SV): «Regjeringen vurderer salg av reseptfrie legemidler utenfor apotek. En rekke preparater er i dag reseptfrie i minstepakninger ved salg fra apotek, mens det kreves resept for utlevering av større kvanta. Salg av disse preparatene i vanlig forretning uten resept vil umuliggjøre noen kontroll med antall tabletter som kjøpes, med økt fare for bivirkninger og forgiftning som en konsekvens av dette.

Vil statsråden sikre at reseptbelagte medikamenter i minstepakninger unntatt fra reseptplikt fortsatt skal selges fra apotek?»

Statsråd Dagfinn Høybråten: Helsedepartementet sendte 24. januar i år ut et høringsbrev med forslag til forskrift om salg av visse reseptfrie legemidler utenom apotek. Denne reformen er en oppfølging av Regjeringens forpliktelser i Sem-erklæringen.

En adgang til slikt salg antas å bedre publikums tilgjengelighet til disse produktene, samtidig som det legger til rette for økt priskonkurranse. Imidlertid framgår det av høringsforslaget at salg utenom apotek bare vil kunne skje i den grad dette ikke utsetter forbrukerne for helsefare. Dette er et viktig hensyn, som har ført til forslag om flere ulike restriksjoner i forhold til salgsmodell og utvalg av preparater. Sikkerheten må settes i høysetet. Derfor vil det være god grunn til å operere med et forsiktighetsprinsipp i denne saken. Det er bedre å være føre var enn å reagere først når skaden oppstår. Jeg vil minne om at salgsordningen er foreslått evaluert etter to år.

I forslaget presiseres det at apotek fremdeles skal sikre befolkningen tilgjengelighet til legemidler. Dette omfatter også reseptpliktige legemidler unntatt reseptplikt for minstepakninger, slik at bl.a. smertestillende legemidler fremdeles skal være å få kjøpt i apotek uten resept.

I høringsforslaget er det lagt opp til at slike legemidler også kan selges andre steder enn i apotek, men det forutsettes at de samme begrensningene for antall pakninger som gjelder for salg fra apotek, også skal gjelde for de nye utsalgene. Det skal derfor bare være mulig å kjøpe én minstepakning pr. kunde. Signaleffekten av forsiktig omgang med legemidlene vil slik kunne opprettholdes. Statens legemiddelverk har lagt til grunn at det vil være forsvarlig å selge minstepakninger av bl.a. smertestillende legemidler utenom apotek så fremt den foreslåtte salgsmodellen legges til grunn.

Jeg ber om forståelse for at jeg ikke kan gi endelig svar når det gjelder den framtidige reguleringen, før departementet har gjennomgått og vurdert høringsinstansenes merknader til forslaget. Det er trolig mange og ulike oppfatninger av saken. Høringsfristen utløp 23. april i år, og det er derfor for tidlig å konkludere endelig.

Olav Gunnar Ballo (SV): Jeg takker statsråden for svaret. Jeg har forståelse for at man ikke allerede nå kan forskuttere hva den endelige konklusjonen blir, før man har gjennomgått høringsuttalelsene.

Men jeg har lyst til å påpeke at inntil begynnelsen av 1980-tallet hadde man salg av relativt store kvanta enkeltpreparater uten reseptplikt i apotek. Acetylsalisylsyre er et eksempel på det. Så langt jeg har forstått, fikk man en restriksjon på omsetningen ved at det ble reseptfritak for et mindre kvantum av en del tabletter, mens det til gjengjeld ble reseptplikt for større kvanta. Samtidig fikk man en omlegging når det gjaldt paracetamolpreparater. Men dette skjedde i en samlet forståelse av at det er nødvendig å kontrollere legemiddelmarkedet og ha mulighet for forbrukerinformasjon ved utlevering av ikke-reseptpliktige preparater.

Når en god del av de preparatene vi her snakker om, altså acetylsalisylsyre, paracetamol og en del andre smertestillende preparater, skal ut i forretningene, forsvinner den informasjonsmuligheten som forelå tidligere. Ser statsråden det betenkelige i at informasjonen blir borte?

Statsråd Dagfinn Høybråten: La meg igjen fastslå at de samme begrensningene i forhold til antall pakninger osv. som gjelder for salg fra apotek, også skal gjelde for de nye utsalgene. Her vil det bli lagt til grunn en likebehandling.

La meg også understreke at under utformingen av det forslaget som har vært på høring, har departementet hatt nær kontakt med de underliggende faginstanser, i første rekke Statens legemiddelverk og Helsetilsynet. De forslag som er fremmet, vurderes av faginstansene som forsvarlige, hensyn tatt til det sikkerhetskravet som må være overordnet hensynet til økt konkurranse og lavere priser. Jeg mener derfor at det er en god avbalansering av disse hensynene i høringsforslaget. Men de synspunkter som er kommet fram i høringen, skal selvfølgelig vurderes før jeg trekker mine endelige konklusjoner.

Olav Gunnar Ballo (SV): Med bakgrunn i de erfaringer man gjorde på begynnelsen av 1980-tallet når det gjaldt bivirkninger hos barn ved bruk av acetylsalisylsyre, kan det virke som om det er grunn til å vise særlig aktpågivenhet med pakninger som skal gis til barn, for informasjon er da særlig viktig.

Jeg har lyst til å påpeke et annet forhold. Hvis man ser på – og dette er tall fra Legemiddelindustriforeningen – de 20 mest solgte preparatene ved norske apotek ut fra antall pakninger, er 12 av dem, så langt jeg kan se, preparater som vil kunne berøres av denne endringen på en slik måte at salget i all hovedsak vil skje via forretning og ikke via apotek. Det er nærliggende å tenke seg at apotek som skal søke å ha et overskudd gjennom det samlede salget, vil ha betydelig tap av inntekter knyttet til de preparatene som da vil bli solgt andre steder. Dette vil kunne ha ringvirkninger med hensyn til det å kunne drive apotek, spesielt på mindre steder hvor næringsgrunnlaget i utgangspunktet kanskje er sparsomt. Har statsråden synspunkter på det?

Statsråd Dagfinn Høybråten: La meg først fastslå at det representanten Ballo nå konkluderer med som en konsekvens av denne reformen, nemlig at salget av de mest solgte legemidlene i hovedsak vil komme til å skje i dagligvarebransjen, er en konklusjon som savner ethvert grunnlag. Det som vi forventer vil skje, er at en større andel av salget vil skje utenfor apotek. Det vil utløse en konkurranse og et press på prisene. Det er noe av hensikten, i tillegg til å gjøre de sikreste og vanligste reseptfrie legemidlene mer tilgjengelige.

Det er helt klart at hvordan dette slår ut i forhold til apotekbransjen, vil være en viktig del av den evalueringen som vi har lagt opp til når denne forskriften har fått virke i to år.