Stortinget - Møte fredag den 12. desember 2003 kl. 10

Dato: 12.12.2003

Dokumenter: (Innst. S. nr. 84 (2003-2004), jf. St.prp. nr. 15 (2003-2004))

Sak nr. 2

Innstilling fra kirke-, utdannings- og forskningskomiteen om endringer på statsbudsjettet for 2003 under kapitler administrert av Utdannings- og forskningsdepartementet

Talere

Votering i sak nr. 2

Rolf Reikvam (SV) (komiteens leder og ordfører for saken): Dette er den tredje budsjettbehandlingen vi har i løpet av dette året. Det er på mange måter noe nytt. For ett år siden, da vi behandlet tilsvarende sak, prøvde flertallet i Stortinget seg med å overføre bevilgninger på en post der det var underforbruk, til studentboliger. Da fikk vi grusomt mye kjeft. Det var ikke grenser for hvor galt det var. Det var ikke grenser for hvordan vi brøt reglementet, osv., osv.

Det nye nå, og det skal en være klar over, er at Regjeringen selv legger fram forslag om nye poster i denne omgrupperingsproposisjonen. Jeg kan nevne tre eksempler. For det første foreslår de å bevilge 10 mill. kr til en dykkerklokke ved en skole, et forslag som ikke var inne i budsjettet. Det er riktig at SV fremmet forslag om dette da vi behandlet budsjettet for ett år siden, men vi ble nedstemt. Det ble heller ikke tatt opp igjen i revidert budsjett, men det kommer nå. Det betyr at det kommer samtidig som budsjettet for 2004 er til behandling. Jeg forstår godt at det er enklere å bevilge 10 mill. kr her enn det er å få plass til 10 mill. kr i budsjettet for 2004. Dette er på mange måter en ny budsjettbehandling.

Det samme gjelder en helt ny post, UNESCO – et kjempebra og viktig tiltak. Hvis det skulle vært riktig i forhold til budsjettreglementet – vi fikk fryktelig mye kjeft i fjor for at vi gjorde uriktige ting – burde dette egentlig ha vært lagt inn på budsjettet for 2004. Jeg ser jo klart at det er vanskeligere å finne plass til dette på et trangt budsjett, hvor det skal kuttes.

Vi støtter disse forslagene. Vi synes det er viktige tiltak og viktige forslag, men da skal vi også ha frihet til og ha lov til, på samme måte som Regjeringen, å drive budsjettbehandling i forbindelse med omgrupperingsproposisjonen. Det har vi gjort med et lite forslag som går på støtte til et prosjekt, Protevs, ved Universitetet i Bergen, hvor SV og Fremskrittspartiet står sammen om å bevilge 10 mill. kr til egenkapital. Det er også et gammelt forslag, som vi har hatt oppe gang på gang. Vi har bedt fiskeriministeren om å gjøre noe med det, noe han konsekvent nekter å gjøre. Dermed må vi ta det nå. På samme måte som utdanningsministeren tar dykkerklokken sin, tar vi Protevs nå, dvs. ved den siste budsjettbehandlingen i 2003. Men dette er et tankekors, og vi bør etter min oppfatning iallfall være klar over hva vi gjør, og ha et forhold til det.

Så er det det som går på private skoler.

Det har vært et underforbruk på 185 mill. kr. Det er over 10 pst. av budsjettet som vi ikke bruker. Det flertallet ber departementet kikke på, er om underlagstallene som danner grunnlaget for budsjettforslaget, egentlig er gode nok. Når 10 pst. ikke blir brukt fordi det ikke er nok søkere – det er ikke nok elever som starter i private skoler – er det grunn til å se på om dette er en god form for budsjettering. Det betyr jo at en har unndratt 185 mill. kr, som vi kunne hatt til disposisjon for ett år siden, da vi foretok våre prioriteringer. Vi ber om at en kikker på underlagsmaterialet. Det er en av grunnene til at vi finner å kunne kutte på denne posten for 2004 i vårt budsjett.

Nå kommer jeg til det problematiske og det som er spesielt. Det er at en også foreslår å bruke 25 mill. kr av dette underforbruket til et pensjonsinnskudd. Det blir dobbel bokføring. Tilskuddet til private skoler baserer seg på en normalsats som går på hvor mye det offentlige bruker til sine skoler, altså 85 pst. av det det offentlige bruker til å drive sine skoler. Utgiftene for den enkelte privatskole er helt uinteressante når det gjelder hvor mye tilskudd de skal få. Det baserer seg på hvor mye det offentlige bruker til den offentlige skolen, og så får de dekket 85 pst. Det er tallene for 2001 som blir lagt til grunn. De blir justert for 2002, og så blir de justert for forventet prisutvikling og lønnsutvikling i 2003. Så får man normalkostnaden, som danner grunnlaget for hva private skoler skal få. Så oppdaget vi i løpet av 2003 at de offentlige skolene får økte utgifter til pensjon for sine ansatte, og det er kostnadsberegnet til et visst antall millioner kr. Med én gang – mer eller mindre automatisk – legger man da inn 85 pst. av den økte kostnaden som de offentlige skolene har hatt. Men dette blir jo galt. Det blir galt fordi vi ikke vet om dette gir seg utslag i økte kostnader i den offentlige skolen, eller om de offentlige skolene må spare på andre måter. Så totalt sett vet vi ikke om dette slår ut i en økt normalsats. Likevel legger man det inn, og det blir dobbel bokføring. Det kan ikke vi gå med på. Vi påpeker at vi ikke kan gå inn for denne måten å gjøre det på, og det går fram av vårt forslag. Jeg vil be Regjeringen tenke grundig igjennom hva de egentlig holder på med, i og med at vi opererer med en normalsats. Så begynner en å blande kortene i forhold til økte utgifter for kommunesektoren og fylkeskommunesektoren, mens vi ikke vet om disse vil slå ut i økte kostnader for den offentlige skolen. Så dette blir dobbel bokføring, som sagt, og det har vi veldig sterke betenkeligheter med. Vi er jo et hederlig og redelig og skikkelig parti, så dobbel bokføring har vi problemer med.

Jeg tar så opp forslaget fra SV i innstillingen som vi står alene om, og forslaget som vi står sammen med Fremskrittspartiet og representanten Simonsen om.

Presidenten: Representanten Rolf Reikvam har tatt opp de forslagene han refererte til.

Vidar Bjørnstad (A): Når det gjelder synspunktene i denne saken, viser jeg til Reikvams beskrivelse og argumentasjon. I denne saken er vi jo enige når det gjelder privatskoler.

Jeg vil ta opp forslaget fra Arbeiderpartiet og Senterpartiet i innstillingen.

Presidenten: Representanten Vidar Bjørnstad har tatt opp det forslaget han refererte til.

Arne Sortevik (FrP): Jeg vil ta opp forslaget fra Fremskrittspartiet og representanten Jan Simonsen, samt omtale innholdet i innstillingen en smule.

Først og fremst vil jeg peke på at representanten Rolf Reikvam for en stor del har rett når han nå knytter tråden mellom den saken vi nettopp har gjort ferdig, som er en ny budsjettbehandling for kommende år, og den saken som vi nå behandler, som er sluttbehandlingen av budsjettet som vi holdt på med for ett år siden, og som gjelder inneværende kalenderår. Vi får på en veldig tydelig måte – nesten overtydelig måte – demonstrert at vi har tre budsjettbehandlinger, og at det er helt andre regler knyttet til den tredje og siste budsjettbehandlingen enn til de to første.

Derfor vil jeg et kort øyeblikk tilbake igjen til det som jeg strevet med når det gjaldt fagskolene, hvor det tviholdes på at i nytt budsjett, i nytt kalenderår, er det dønn umulig – hvis det er et parlamentarisk uttrykk – å gjøre noe med den ene rammen, fordi dette går ut over helheten. Her får vi nå da demonstrert i budsjettbehandling nr. 3 – som foregår etter gammel metode, saldering post for post, og det er ikke snev av noen rammesaldering, men egentlig fritt frem – at det er fullt mulig å få ting til. Det er fullt mulig, slik Regjeringen selv gjør, å legge inn nye tiltak.

Den muligheten må selvfølgelig eksistere for opposisjonen også. Den muligheten har Fremskrittspartiet og SV brukt når det gjelder 10 mill. kr til selskapet Protevs. Det har en spesiell begrunnelse, for det er en sak som faktisk går mer enn to budsjettår tilbake, som er gjentatt i to budsjetter med merknader og oppfordringer, og som er jaget på mellom to budsjettbehandlinger gjennom både spørsmål og interpellasjon i Stortinget. Svarene har ikke vært gode, og resultatene har ikke kommet. Vi i Fremskrittspartiet er spesielt lei oss for at Arbeiderpartiet her ikke er med på disse 10 mill. kr, som er et lite beløp i forhold til de påplusninger Arbeiderpartiet har i andre sammenhenger, på sykehussektoren og på kapitaltilførsel til statlige selskaper.

Vi har merknader til automatikken med å bevilge på enkelte poster. I likhet med for ett år siden, som vi har pekt på, får Kap. 221 Grunnskolen Post 65 Tilskudd til opplæring for språklige minoriteter i grunnskolen en påplussing i år også. Da er det automatikk. Der stilles det ingen spørsmål. Her bevilges det 119 mill. kr mer.

I likhet med representanten fra SV stiller vi oss kritiske til en del meget store avvik i budsjettene. Det gjelder også de private skolene. Hadde det vært mulig, ville vi selvfølgelig gjort det ubrukte beløpet overførbart. Det er ikke mulig. Vi tror derimot at det er gode grunner for at det har vært et mindre forbruk i år. Det har bl.a. vært lang behandlingstid – og det er fortsatt lang behandlingstid, nesten et halvt år – i departementet. Det har vært mye uklarhet og usikkerhet knyttet til den nye loven om frittstående skoler og finansieringen i den forbindelse. Det kan iallfall være med og forklare at det kanskje har vært noe dempet etterspørsel. Vi vet også at vi i 2004 får en ny lov om – forhåpentligvis – det vi kan kalle frittstående videregående skoler, slik at det blir anledning for flere til å starte opp private videregående skoler. Det vil også påvirke etterspørsel i 2004. Vi håper da at departementet vil være like snare med å rette opp rammen hvis det viser seg at den rammen som ligger i budsjettet for 2004, ikke passer med behovet.

Vi ser også at det er betydelige avvik når det gjelder Lånekassens budsjettoverslag. De er riktignok stort sett overslagsløyvinger alle sammen, men det er betydelige forskjeller mellom budsjett og det som det nå justeres for. Det er derfor grunn til å peke på at man bør gå nærmere inn og se på hvorledes disse overslagsberegningene lages i utgangspunktet. Når Fremskrittspartiet er opptatt av det, er det fordi vi tidligere har fått fremstilt overslagsbevilgningene som eksakt vitenskap. For to budsjetter siden hadde vi en stor debatt med departementet om hva kostnadene ved å utvide stipendordningen var, den utvidede stipendordningen for studentene som kom i budsjettet for 2002. Da var det sterke påstander om at det var eksakte regnemetoder og eksakt vitenskap å regne ut hva kostnadene ville være på disse overslagspostene. Det får vi jo nå bekreftet i dette budsjettet at det er det slett ikke. Det er altså fortolkningsrom og regnerom for andre enn departementet også, til og med for opposisjonspolitikere.

Presidenten: Representanten Arne Sortevik har tatt opp det forslag han refererte til.

Arne Lyngstad (KrF): En kort kommentar også fra oss i Kristelig Folkeparti.

Det som nysalderingen viser når det gjelder private skoler, er at anslagene som lå til grunn da vi vedtok budsjettet, ikke har slått til. Det er 10 pst. avvik. Det gjør at det underlagsmateriale som har vært i forhold til budsjettbehandlingen, er verdt en nærmere studie. Men Regjeringen kan ikke dermed kritiseres for å ha gjort noe galt nå. Regjeringen har gjort det eneste riktige, lagt dette åpent fram for Stortinget og tatt konsekvensen i nysalderingen av at anslagene ikke har holdt stikk.

Det skjer justeringer i budsjettet. Det er ikke første gang det skjer. Jeg vil da også peke på at kanskje Stortinget er det som ivrigst foretar endringer ved nysalderingen, jf. vedtak om 3 milliarder kr i avsetningen til Statskraft og 360 mill. kr til sykehusene.

Presidenten: Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 2.

(Votering, se side 1285)

Votering i sak nr. 2

Presidenten: Under debatten er det satt fram fire forslag. Det er:

  • forslag nr. 1, fra Rolf Reikvam på vegne av Fremskrittspartiet, Sosialistisk Venstreparti og representanten Jan Simonsen

  • forslag nr. 2, fra Vidar Bjørnstad på vegne av Arbeiderpartiet og Senterpartiet

  • forslag nr. 3, fra Arne Sortevik på vegne av Fremskrittspartiet og representanten Jan Simonsen

  • forslag nr. 4, fra Rolf Reikvam på vegne av Sosialistisk Venstreparti

Forslag nr. 3, fra Fremskrittspartiet og representanten Jan Simonsen, tas opp til votering. Forslaget lyder:

«Kap.PostFormålKroner
221Grunnskolen
66Tilskudd til leirskoleopplæring, kan overføres, bevilges med 90 300 000
281Fellesutgifter for universiteter og høgskoler
1Driftsutgifter, økes med 9 736 000
fra kr 433 132 000 til kr 442 868 000»
Votering:Forslaget fra Fremskrittspartiet og representanten Jan Simonsen ble med 81 mot 17 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 13.52.08)

Presidenten: Forslag nr. 2, fra Arbeiderpartiet og Senterpartiet, tas opp til votering. Forslaget lyder:

«Kap.PostFormålKroner
240Private skoler mv.
70Tilskudd, reduseres med 185 600 000
fra kr 1 811 356 000 til kr 1 629 256 000 »
Votering:Forslaget fra Arbeiderpartiet og Senterpartiet ble med 69 mot 29 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 13.52.28)

Presidenten: Forslag nr. 4, fra Sosialistisk Venstreparti, tas opp til votering. Forslaget lyder:

«Kap.PostFormålKroner
240Private skoler mv.
70Tilskudd, reduseres med 183 100 000
fra kr 1 811 356 000 til kr 1 638 256 000»

Presidenten antar at Arbeiderpartiet og Senterpartiet ønsker å støtte forslaget subsidiært. – Det bekreftes.

Votering:Forslaget fra Sosialistisk Venstreparti ble med 55 mot 43 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 13.52.54)

Presidenten: Forslag nr. 1, fra Fremskrittspartiet, Sosialistisk Venstreparti og representanten Simonsen, tas opp til votering. Forslaget lyder:

«Kap.PostFormålKroner
281Fellesutgifter for universitet og høgskoler
61 (Ny)Tilskudd til egenkapital i selskapet Protevs AS, bevilges med 10 000 000»
Votering:Forslaget fra Fremskrittspartiet, Sosialistisk Venstreparti og representanten Simonsen ble med 68 mot 30 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 13.53.12)Komiteen hadde innstillet:

I

I statsbudsjettet for 2003 gjøres følgende endringer:

Kap.PostFormålKroner
Utgifter:
221Grunnskolen
60Virkemiddeltiltak i Nord-Norge, kan overføres, reduseres med 872 000
fra kr 10 870 000 til kr 9 998 000
63Tilskudd til skolefritidsordninger, kan overføres, økes med 4 555 000
fra kr 159 679 000 til kr 164 234 000
65Opplæring for språklige minoriteter i grunnskolen, økes med 119 104 000
fra kr 662 613 000 til kr 781 717 000
66Tilskudd til leirskoleopplæring, reduseres med 8 021 000
fra kr 90 300 000 til kr 82 279 000
67Tilskudd til kommunale musikk- og kulturskoler, overslagsbevilgning, økes med 4 787 000
fra kr 91 059 000 til kr 95 846 000
223Videregående opplæring
1Driftsutgifter, reduseres med 550 000
fra kr 6 888 000 til kr 6 338 000
71Tilskudd til drift av opplæringsråd, reduseres med 874 000
fra kr 8 353 000 til kr 7 479 000
224Fellestiltak i grunnskolen og videregående opplæring
64Tilskudd til opplæring i finsk, økes med 933 000
fra kr 7 341 000 til kr 8 274 000
68Det samiske utdanningsområdet, kan overføres, økes med 1 527 000
fra kr 35 712 000 til kr 37 239 000
232Statlige skoler med opplæring på videregående nivå
1Driftsutgifter, økes med 3 500 000
fra kr 103 354 000 til kr 106 854 000
45Større utstyrsinnkjøp og vedlikehold, kan overføres, økes med 10 500 000
fra kr 3 873 000 til kr 14 373 000
240Private skoler mv.
70Tilskudd, reduseres med 160 000 000
fra kr 1 811 356 000 til kr 1 651 356 000
254Tilskudd til voksenopplæring
60Tilskudd til norskopplæring for innvandrere, reduseres med 42 845 000
fra kr 890 916 000 til kr 848 071 000
256VOX – Voksenopplæringsinstituttet
21Spesielle driftsutgifter, økes med 2 663 000
fra kr 13 492 000 til kr 16 155 000
269Norges musikkhøgskole
1Driftsutgifter, økes med 4 900 000
fra kr 109 948 000 til kr 114 848 000
273Statlige kunsthøgskoler
1Driftsutgifter, reduseres med 400 000
fra kr 185 334 000 til kroner 184 934 000
274Statlige høgskoler
1Driftsutgifter, reduseres med 250 000
fra kr 71 764 000 til kr 71 514 000
21Spesielle driftsutgifter, økes med 2 000 000
fra kr 3 321 000 til kr 5 321 000
279Norges veterinærhøgskole
1Driftsutgifter, økes med 6 400 000
fra kr 190 571 000 til kr 196 971 000
281Fellesutgifter for universiteter og høgskoler
1Driftsutgifter, økes med 3 736 000
fra kr 433 132 000 til kr 436 868 000
21Spesielle driftsutgifter, reduseres med 180 000
fra kr 1 299 000 til kr 1 119 000
73Tilskudd til internasjonale programmer, økes med 433 000
fra kr 61 908 000 til kr 62 341 000
76Tilskudd til NORDUnet, kan overføres, reduseres med 7 919 000
fra kr 9 930 000 til kr 2 011 000
283Meteorologisk institutt
1Driftsutgifter, reduseres med 7 000 000
fra kr 251 104 000 til kr 244 104 000
21Spesielle driftsutgifter, reduseres med 7 900 000
fra kr 68 263 000 til kr 60 363 000
45Større utstyrsanskaffelser og vedlikehold, kan overføres, økes med 1 000 000
fra kr 9 751 000 til kr 10 751 000
72Internasjonale samarbeidsprosjekter, kan overføres, reduseres med 4 000 000
fra kr 42 129 000 til kr 38 129 000
288Internasjonale samarbeidstiltak
72Internasjonale grunnforskningsorganisasjoner, økes med 2 000 000
fra kr 137 018 000 til kr 139 018 000
75UNESCO, reduseres med 2 583 000
fra kr 18 179 000 til kr 15 596 000
76 (Ny)UNESCO-resolusjonen om kvalitet i høyere utdanning, kan overføres, bevilges med 3 000 000
2410Statens Lånekasse for utdanning
50Avsetning til utdanningsstipend, overslagsbevilgning, økes med 139 000 000
fra kr 1 482 200 000 til kr 1 621 200 000
70Utdanningsstipend, overslagsbevilgning, økes med 445 500 000
fra kr 4 514 500 000 til kr 4 960 000 000
71Andre stipend, overslagsbevilgning, reduseres med 13 200 000
fra kr 824 200 000 til kr 811 000 000
90Lån til Lånekassen, overslagsbevilgning, økes med 907 000 000
fra kr 10 018 000 000 til kr 10 925 000 000
Inntekter:
3221Grunnskolen
4Refusjon av ODA-godkjente utgifter, økes med 25 341 000
fra kr 41 243 000 til kr 66 584 000
3232Statlige skoler med opplæring på videregående nivå
2Salgsinntekter, økes med 3 500 000
fra kr 5 412 000 til kr 8 912 000
3254Tilskudd til voksenopplæring
4Refusjon av ODA-godkjente utgifter, reduseres med 16 507 000
fra kr 25 836 000 til kr 9 329 000
3256VOX – Voksenopplæringsinstituttet
1Inntekter fra oppdrag, økes med 2 663 000
fra kr 9 520 000 til kr 12 183 000
3269Norges musikkhøgskole
2Salgsinntekter, økes med 4 900 000
fra kr 312 000 til kr 5 212 000
3273Statlige kunsthøgskoler
2Salgsinntekter, reduseres med 400 000
fra kr 4 532 000 til kr 4 132 000
3274Statlige høgskoler
1Inntekter fra oppdrag, økes med 2 000 000
fra kr 3 366 000 til kr 5 366 000
2Salgsinntekter, reduseres med 250 000
fra kr 715 000 til kr 465 000
3279Norges veterinærhøgskole
2Salgsinntekter, økes med 6 400 000
fra kr 20 369 000 til kr 26 769 000
3281Fellesutgifter for universitet og høgskoler
1Inntekter fra oppdrag, reduseres med 180 000
fra kr 180 000 til kr 0
3283Meteorologisk institutt
1Inntekter fra oppdrag, reduseres med 7 900 000
fra kr 68 143 000 til kr 60 243 000
2Salgsinntekter, reduseres med 7 000 000
fra kr 22 926 000 til kr 15 926 000
5310Statens lånekasse for utdanning
72Gebyr, reduseres med 7 000 000
fra kr 143 000 000 til kr 136 000 000
90Avdrag, økes med 500 000 000
fra kr 5 000 000 000 til kr 5 500 000 000
93Innbetaling fra konverteringsfond, økes med 90 000 000
fra kr 872 000 000 til kr 962 000 000

II

  • 1. Stortinget samtykker i at Utdannings- og forskningsdepartementet i forbindelse med avvikling av Bedriftsuniversitetet kan gi Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet og Universitetet i Oslo fullmakt til å dekke statens andel av underdekningen i selskapet. Statens kapitalinnskudd på kr 7 500 000 i selskapet avskrives.

  • 2. Stortinget samtykker i at statens kapitalinnskudd på kr 2 457 000 i Slemdalsveien 7 AS avskrives.

Presidenten: Sosialistisk Venstreparti har varslet at de vil stemme imot.

Votering:Komiteens innstilling bifaltes med 81 mot 15 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 13.53.44)