Stortinget - Møte onsdag den 11. februar 2004 kl. 10

Dato: 11.02.2004

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 20

Thore A. Nistad (FrP): Jeg vil få stille følgende spørsmål til samferdselsministeren:

«Trafikkulykkene i Hedmark og Oppland kostet i fjor mellom 2 og 3 mrd. kr. Fylkene har 14 pst. av riksveinettet og 12 pst. av trafikkarbeidet, men får kun 3 pst. av investeringsmidlene til vei.

Statsråden er ofte i mediene om trafikksikkerhet og nullvisjon, det er bra med utspill, men vil statsråden medvirke til at denne skjevdelingen i bevilgninger endres slik at områder med store ulykkesutsatte veier får økte investeringer?»

Statsråd Torild Skogsholm: Jeg viser til mitt svar på spørsmål 19 i spørretimen onsdag den 28. januar i år fra stortingsrepresentant Per Roar Bredvold angående ulykkesbelastningen på E6 mellom Hamar og Lillehammer og andre belastede strekninger.

Regjeringen og Statens vegvesen arbeider systematisk for å øke trafikksikkerheten. I første rekke prioriteres tiltak som kan redusere de alvorligste ulykkene. Dette er fulgt opp i budsjettet for 2004, der tiltak rettet mot møteulykker, utforkjøringsulykker og ulykker med myke trafikanter prioriteres. I tillegg kommer trafikksikkerhetsgevinstene ved de strekningsvise investeringstiltakene.

Et viktig tiltak for å redusere antall møteulykker er å bygge fysiske skiller mellom kjøreretningene. Vegdirektoratet arbeider med et forslag til strategi for bruk av midtrekkverk på to- og trefeltsveger. I prioriteringen mellom aktuelle strekninger vil tiltakets ulykkesreduserende effekt, levetid i forhold til eventuell senere utbygging til firefelts veg og kostnad bli nøye vurdert.

Statens vegvesen har som et ledd i arbeidet med Nasjonal transportplan 2006-2015 identifisert ca. 2 700 km riksveg med spesielt høy ulykkesbelastning. Dette utgjør om lag 10 pst. av samlet riksveglengde. Det er igangsatt et arbeid med å gjennomføre trafikksikkerhetsrevisjoner på disse vegene for å finne fram til tiltak som kan bidra til å bedre ulykkessituasjonen. Enkle og effektive strakstiltak vil bli prioritert.

I forbindelse med Nasjonal transportplan 2006-2015 vil det bli gitt en mer helhetlig redegjørelse for Regjeringens trafikksikkerhetssatsing, herunder standardforbedringer og en raskere og mer sammenhengende utbygging av de mest trafikkerte og ulykkesutsatte delene av stamvegnettet. Regjeringen vil bygge ut høyt trafikkerte stamveger til firefeltsveger.

Fordelingen av de økonomiske rammene for stamvegene og for øvrig riksvegnett vil bli behandlet i forbindelse med Nasjonal transportplan våren 2004. Endelig prioritering av prosjekter for strekningsvis utbygging av stamvegnettet vil være en del av arbeidet med handlingsprogrammet, som vil bli behandlet lokalt våren 2005 og fastsatt høsten 2005. Handlingsprogrammet for øvrig riksvegnett vil få samme framdrift.

Thore A. Nistad (FrP): Det er vel og bra å ha strategi, og det er tydelig at statsråden har en utrolig langsiktig strategi. Hun er klar over at det må være fysisk midtdeler og at det må være firefelts motorvei. Det er det bra at statsråden har oppdaget.

Men allerede i 1964 hadde Vegvesenet planlagt firefelts motorvei fra Oslo til Hadeland, med midtdeler. Dette var i 1964, det var oppe i Stortinget, og det ble vedtatt. Hvorfor vil da statsråden begynne på nytt med å legge en ny strategi nå, når planene allerede ligger der – 40 år gamle? Det er bare å åpne en skuff og dra planene ut! Ulykkene på Rv 4 hadde svært ofte tragiske utfall i fjor – og det har også fortsatt inn i dette året med tragiske ulykker. Den veien ville Vegvesenet bygge for 40 år siden. Trenger vi egentlig noen ny strategi?

Statsråd Torild Skogsholm: Det er slik at hver og en av oss må forholde seg til de årlige budsjettrammene vi har. Jeg kan også minne om at Lofast f.eks. var planlagt allerede på 30-tallet, så å tro at dette er det prosjektet man har brukt lengst tid på å planlegge, er ikke riktig.

Det finnes mange ønsker rundt om i landet om prosjekter, og det som jeg er opptatt av, er at vi får løst de utfordringene vi har på trafikksikkerhet hver eneste dag. Det betyr at så lenge vi ikke har fire felt og midtdeler der vi måtte ønske det, må vi forholde oss til det, og vi må søke etter de mest trafikksikre måtene å bevege oss på her i landet. Det betyr at vi trenger tiltak – fysiske tiltak så vel som holdninger, så vel som opplærte evner hos dem som skal kjøre bil på norske veger. Dette handler om at alle må ta ansvar for den trafikksituasjonen vi er en del av.

Thore A. Nistad (FrP): Jeg er veldig glad for at statsråden bekrefter at hun er interessert i å bygge ut der det er store ulykker, og der det er mest å hente når det gjelder trafikksikkerhet. Det er helt klart at den utbyggingen som nå har vært i Østfold og Vestfold de siste årene, har vist at det er firefeltsveier med midtdeler som er den store fordelen når man skal ha ulykkestallene ned – og de har altså gått ned i disse områdene.

Er det da endelig bekreftet at statsråden vil dreie veibevilgningene i den neste perioden inn på de veiene som har størst trafikk, og hvor vi har den største ulykkesbelastningen?

Statsråd Torild Skogsholm: Det spørsmålet jeg nå fikk, dreier seg egentlig om hele Nasjonal transportplan, så jeg vil vise til denne, som kommer i løpet av våren.