Stortinget - Møte torsdag den 17. juni 2004 kl.10

Dato: 17.06.2004

Sak nr. 18

Innstilling fra kirke-, utdannings- og forskningskomiteen om forslag fra stortingsrepresentantene Eva M. Nielsen, Lena Jensen, Rune J. Skjælaaen og Arne Sortevik om å sikre finansiering av sikkerhetsopplæringen av fiskere (Innst. S. nr. 263 (2003-2004), jf. Dokument nr. 8:72 (2003-2004))

Talere

Votering i sak nr. 18

Raymond Robertsen (H) [15:58:20]: (ordfører for saken): Sikkerhetsopplæring for fiskere har vært obligatorisk siden 1989. Fiskeryrket har gjennom historien vært en profesjon som har vært rammet av mange alvorlige ulykker. Ved innføringen av en obligatorisk sikkerhetsopplæring har antall ulykker gått betraktelig ned, og befinner seg i dag på et stabilt lavere tall enn tidligere. Forebygging av ulykker gjennom opplæring ser ut til å ha vært et effektivt virkemiddel, til det beste for både fiskerne og deres familier.

Tilbudsstrukturen for sikkerhetsopplæringen er i hovedsak organisert på to måter. Det ene er et ambulerende fartøy som tilbyr kurs på ulike steder langs kysten. Det andre er seks permanente sikkerhetssentre langs hele kysten som tilbyr samme opplæring. Kursene som tilbys, er grunnopplæring, repetisjonskurs som må gjentas hvert sjuende år. 1 723 fiskere tok et av disse kursene i fjor. Den statlige bevilgningen til formålet var i 2003 på 16,227 mill. kr, derav gikk 9,2 mill kr til drift av det ambulerende fartøyet.

Fiskere over 20 år betaler i dag en egenandel for opplæringen. Spørsmålet som vil melde seg i fremtida, er hvor mye fiskerne selv skal betale av sikkerhetsopplæringen, og hvordan man skal organisere tilbudene i fremtida. Disse spørsmålene ønsker komiteens flertall et svar på, og man ber Regjeringen komme tilbake til Stortinget med vurderinger rundt dette. Mindretallet i komiteen ønsker å konservere dagens ordning, noe jeg regner med at mindretallet vil redegjøre for.

For Høyre er det to ting som er viktige når man diskuterer sikkerhetsopplæring for fiskere. Det ene er at det finnes et godt kvalitativt tilbud, og at fiskeren ikke må betale mer enn høyst nødvendig for å få det tilbudet. Det er derfor viktig å se på dagens organisering og avtaler og vurdere andre løsninger opp mot disse. Det er også viktig at fiskerne får et tilbud som er innenfor kostnadsrammene, som helst bør bli bedre enn de er i dag.

Jeg registrerer at mindretallet ønsker at alt skal være som det er i dag. Høyre mener at alle muligheter må ses på, for å sikre et godt tilbud innenfor så lave utgifter for staten og fiskerne som mulig.

Sikkerhetsopplæringen har fungert tilfredsstillende under dagens modell, men det må ikke forhindre departementet og Stortinget fra å se på andre løsninger, som kan fungere bedre.

Eva M. Nielsen (A) [16:01:10]: Fiskeryrket er krevende. Det er et yrke der menneskene utfordrer naturen, det er et yrke som er risikofylt, og der muligheten for tap av liv alltid vil være til stede. Godt sjømannskap og kunnskap om fiske og fangst samt generasjoners erfaring fra livet på havet er med på sikre tryggheten om bord. Men det var først da sikkerhetsopplæringa for fiskerne kom i gang, at tallet på omkomne på havet gikk ned.

Da opplæringa startet i 1989, omkom ca. 30 fiskere hvert år på havet. Tallet på omkomne er gradvis redusert, og de siste fem årene har tapstallet ligget på mellom åtte og ti personer pr. år. En foreløpig evaluering av opplæringa viser at en vesentlig grunn til den kraftige reduksjonen i antall dødsulykker er god sikkerhetsopplæring. Opplæringa er obligatorisk for alle som skal ta arbeid på fiskeregistrerte fartøy, og har siden starten vært fullfinansiert. Grunnkurset har vært gratis, men det har vært en viss egenandel på repetisjonskurset.

Regjeringa foreslo i St.prp. nr. 1 for 2003-2004 å avvikle statstilskuddet til sikkerhetsopplæring for fiskere i 2004. Både SV, Senterpartiet, Fremskrittspartiet og Arbeiderpartiet ønsket da å videreføre ordninga, og i den endelige budsjettavtalen ble det lagt til ytterligere 3 mill. kr på denne posten for å hindre en avvikling.

Arbeiderpartiet mener at det er en offentlig oppgave å tilby sikkerhetsopplæring for fiskerne. Det er grunn til å minne om flertallsmerknaden i Budsjett-innst. nr. 12 for 2002-2003, der Arbeiderpartiet, SV, Senterpartiet, representanten Simonsen og Fremskrittspartiet - ja også Fremskrittspartiet - uttalte følgende:

"Dette flertallet mener at kursfartøyet har avgjørende betydning for å gi fiskerne god opplæring."

Og:

"Dette flertallet foreslår at sikkerhetsopplæringen for fiskere videreføres i sin nåværende form, og med kursfartøyet."

Dette var også bakgrunnen for at disse partiene fremmet et privat forslag, som lyder:

"Stortinget ber Regjeringen sikre en finansiering av sikkerhetsopplæringen av fiskere, slik at ordningen videreføres."

Det er av avgjørende betydning at opplæringa nå får avklart sin situasjon knyttet til finansiering og videre drift. Den usikkerheten som både fiskerne og de som jobber med denne opplæringa, nå opplever, er uverdig og tjener ingen hensikt. Det er derfor svært beklagelig, men kanskje ikke så overraskende, at Fremskrittspartiet nå har snudd i forhold til hva de tidligere har lovet. I den innstillinga som Stortinget i dag skal ta stilling til, mener plutselig Fremskrittspartiet at departementet bør se på dagens organisering og vurdere ulike modeller, også knyttet til finansiering.

Det er i den anledning grunn til å utfordre Fremskrittspartiet på hva de faktisk mener om sikkerhetsopplæringa. Hvordan kan det egentlig ha seg at Fremskrittspartiet for bare noen måneder siden ønsket at ordninga skulle videreføres i sin nåværende form, mens de nå vil at departementet skal vurdere ulike ordninger? Hvor seriøst forholder egentlig Fremskrittspartiet seg til sine egne merknader? Jeg forventer at Fremskrittspartiet vil avklare dette i løpet av debatten.

Spørsmålet er veldig viktig for fiskerne fra Lindesnes og til Grense-Jakobselv. Arbeiderpartiet vil derfor nok en gang vise til sitt opprinnelige standpunkt. I motsetning til Fremskrittspartiet opprettholder vi vårt forslag, nemlig:

"Sikkerhetsopplæringen for fiskere opprettholdes og videreføres i sin nåværende form."

Regjeringen vil, sammen med Fremskrittspartiet, få flertall for å gå i gang med en utredning av organiseringa og finansieringa. Men jeg anmoder på det sterkeste statsråden om at arbeidet med å vurdere organisering og finansiering skjer i nært samarbeid med fiskernes egne organisasjoner.

Jeg tar opp mindretallsforslaget fra Arbeiderpartiet, SV og Senterpartiet.

Presidenten: Representanten Eva M. Nielsen har tatt opp det forslaget hun selv refererte.

Arne Sortevik (FrP) [16:05:51]: Fremskrittspartiet har sikret denne ordningen gjennom flere år når den har vært under angrep. Vi har også vært opptatt av å sikre den i år, i 2004, da det ikke var penger til et helt år. Det er sikret gjennom revidert nasjonalbudsjett.

Vi er opptatt av å få sikret fremtidig opplegg, og det vil vi gjøre etter å ha fått en grundig gjennomgang av både nåværende og mulige fremtidige løsninger.

Vi er fornøyd med konklusjonen i innstillingen, og jeg vil tro at også fiskerne kan være fornøyd med konklusjonen.

Presidenten: Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 18.

Da vil Stortinget avslutte formiddagsmøtet.

Presidenten vil gjøre oppmerksom på at når nytt møte settes kl. 18, vil det bli foreslått at sakene nr. 34 og 35 blir oppført først.

Votering i sak nr. 18

Presidenten: Under debatten har Eva M. Nielsen satt fram et forslag på vegne av Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet. Forslaget lyder:

"Sikkerhetsopplæringen for fiskere opprettholdes og videreføres i sin nåværende form."

Det voteres alternativt mellom dette forslaget og innstillingen fra komiteen.

Komiteen hadde innstillet:

Stortinget ber Regjeringen legge frem egen sak om fremtidig organisering og finansiering av sikkerhetsopplæringen for fiskere i forbindelse med statsbudsjettet for 2005.

Votering:Ved alternativ votering mellom komiteens innstilling og forslaget fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet bifaltes innstillingen med 59 mot 40 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 20.23.16)