Stortinget - Møte tirsdag den 23. november 2004 kl. 10

Dato: 23.11.2004

Dokumenter: (Innst. S. nr. 35 (2004-2005), jf. Dokument nr. 8:76 (2003-2004))

Sak nr. 6

Innstilling fra kontroll- og konstitusjonskomiteen om forslag fra stortingsrepresentantene Øystein Hedstrøm, Lodve Solholm, Ulf Erik Knudsen og Christopher Stensaker om gjennomføring av forsøk med elektronisk stemmegivning, inkludert stemmegivning over Internett, som et grunnlag for en fremtidig modernisering av valgloven

Talere

Votering i sak nr. 6

André Oktay Dahl (H) [10:44:40]: (ordfører for saken): Jeg skal ikke bruke lang tid på å diskutere henholdsvis fordeler og ulemper ved bruk av ny teknologi – i særdeleshet ikke bruk av ny teknologi under valgavvikling. Før Stortinget på bredt prinsipielt og ikke minst praktisk grunnlag kan drøfte eventuell utvidet bruk av ny teknologi, er det en grunnleggende forutsetning at Stortinget har en felles, solid faglig plattform å diskutere ut fra, slik at det blir mer enn en i beste fall kvalifisert synsing.

Flertallet i komiteen har respekt for forslagsstillernes ønske om å utforske de mulighetene som moderne teknologi kan åpne for også ved valghandlinger, bl.a. ut fra en hypotese om at valgdeltakelsen øker. Komiteflertallet er imidlertid, slik jeg ser det, ganske så sunt kritisk innstilt – på bakgrunn av de særegenhetene som valg til politiske organer innebærer.

At valgresultatet er korrekt, at velgerne sikres anonymitet, at systemet sikrer stemmeretten, at systemet er tilgjengelig for alle brukergrupper, og at det er verifiserbart, er grunnleggende tekniske og sikkerhetsmessige krav som må stilles. Dette er forhold som må gjennomarbeides, som både Datatilsynet, Valglovutvalget og Sårbarhetsutvalget drøfter, og hvor svaret ikke nødvendigvis er at tilgjengelig teknologi oppfyller de krav som må stilles i dag.

Komiteflertallet ser det ikke som spesielt nyttig eller ønskelig at man igangsetter forsøk med elektroniske valg ved f.eks. videregående skoler i forbindelse med skolevalg eller annet, slik forslagsstillerne ønsker. I tillegg til at det i tilfelle ikke er snakk om en representativ gruppe forsøkspersoner, er flertallet også sterkt i tvil om hvorvidt dette eventuelt ville innebære noe annet enn det man allerede tidligere har prøvd ut ved skolevalg – og i 2003 ikke bare prøvde ut, men faktisk brukte, ved ordinære valg i utvalgte kommuner.

Departementet har nedsatt en arbeidsgruppe som på bredt grunnlag skal vurdere hensiktsmessigheten i å avholde elektroniske valg, herunder de systemkrav som må stilles ved slike valg. Komiteflertallet deler departementets begrunnelse for og vurdering av at man bør avvente dette utvalgets arbeid før man eventuelt vurderer gjennomføring av elektroniske valg.

Forslagsstillerne viser til at det har vært gjennomført en rekke forsøk med elektroniske valg internasjonalt, i den hensikt å øke tilgjengeligheten til valgsystemet. Det vises bl.a. til at man i USA er i gang med å utvikle en elektronisk forvaltning og satser store ressurser på bruk av ny teknologi i valgsammenheng. Jeg skal ikke utelukke at det er erfaringer å hente her, men vi har fått en god del erfaringer som ikke nødvendigvis har vært positive. Vi vil vente til disse erfaringene er blitt behandlet med nødvendig faglig bakgrunn i det utvalget som departementet har nedsatt til forberedelse for senere regjerings- og stortingsbehandling.

I denne sammenheng ber komiteflertallet om at departementet også vurderer de økonomiske virkningene av et eventuelt påbud om bruk av sikkerhetskodede stemmesedler. Det er et av de springende punktene som vi er blitt gjort spesielt oppmerksom på under saksbehandlingen.

For øvrig viser jeg til flertallets øvrige merknader og anbefaler at forslaget vedlegges protokollen.

Henrik Rød (FrP) [10:48:07]: Fra Fremskrittspartiet ønsker vi å innta en noe mer offensiv holdning i forhold til dette spørsmålet enn det komiteflertallet legger seg på. Forslagsstillerne har etter vår oppfatning en rekke gode poenger, og foreslår å få testet ut elektronisk stemmegiving på en bedre måte. Vi tror derfor det vil være riktig å støtte de forslagene som forslagsstillerne har fremmet.

Jeg tror at det i det informasjons- og teknologisamfunnet vi lever i, er fullt mulig å utvikle gode nok og sikre nok løsninger til å kunne gjennomføre valg også elektronisk. Vi vet at store pengetransaksjoner foregår via nettet, og at sensitiv informasjon ligger på nettet. En rekke forhold som krever et høyt sikkerhetsnivå, foregår i dag elektronisk og via Internett. Vi tror at det er fullt mulig å utvikle et system som også i en valgsammenheng utfører dette.

Med dette framsetter jeg forslagene på side 3 i innstillingen.

Presidenten: Representanten Henrik Rød har tatt opp de forslagene han refererte til.

Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 6.

(Votering, se side 451)

Votering i sak nr. 6

Presidenten: Under debatten er det satt frem et forslag på vegne av Fremskrittspartiet. Forslaget lyder:

  • «1. Stortinget ber Regjeringen gjennomføre forsøk med elektronisk stemmegivning ved utvalgte skoler ved skolevalgene i forbindelse med stortingsvalget 2005, som omfatter stemmegivning over Internett. Dette gjøres med sikte på å gjennomføre slik elektronisk stemmegivning ved valget i 2007.

  • 2. Stortinget ber Regjeringen innrette forsøkene slik at spesielt forholdene forbundet med følgende faktorer fokuseres på og undersøkes:

    • Sikker identifisering av velgeren, ved valg over åpne nettløsninger.

    • Kvittering til velger på at stemme er avgitt.

    • Sikring av valgsystemet mot inntrenging og misbruk.

    • Implementering av verifikasjons- og kontrollrutiner for behandling og oppbevaring av elektroniske stemmer, samt for opptellingen av disse.

    • Oppbevaring av elektroniske stemmer og opptelling av disse bør underlegges et offentlig organ med høy IKT-kompetanse, og skilles fra systemer som driftes av kommersielle utstyrs- og tjenesteleverandører.

  • 3. Stortinget ber Regjeringen foreta en evaluering av forsøkene som fremlegges for Stortinget. Forsøkene må være så omfattende at evalueringsresultatene vil være representative for yngre velgeres innstilling til elektroniske valg og folkeavstemninger over Internett.»

Presidenten: Det voteres alternativt mellom dette forslaget og innstillingen fra komiteen.

Komiteen hadde innstillet:

Dokument nr. 8:76 (2003-2004) – forslag fra stortingsrepresentantene Øystein Hedstrøm, Lodve Solholm, Ulf Erik Knudsen og Christopher Stensaker om gjennomføring av forsøk med elektronisk stemmegivning, inkludert stemmegivning over Internett, som et grunnlag for en fremtidig modernisering av valgloven – vedlegges protokollen.

Voteringstavlene viste at det var avgitt 79 stemmer for komiteens innstilling og 17 stemmer for forslaget fra Fremskrittspartiet.(Voteringsutskrift kl. 12.18.47)

Michael Momyr (H) (fra salen):Jeg trykte på feil knapp!

Presidenten: Så langt presidenten anser det, gjør det ingen dramatiske utslag på voteringsresultatet, men det blir for ordens skyld korrigert. Komiteens innstilling er da bifalt med 80 mot 16 stemmer.