Stortinget - Møte torsdag den 17. mars 2005 kl. 10

Dato: 17.03.2005

Dokumenter: (Innst. S. nr. 120 (2004-2005), jf. Dokument nr. 8:30 (2004-2005))

Sak nr. 11

Innstilling fra næringskomiteen om forslag fra stortingsrepresentantene Odd Roger Enoksen, Marit Arnstad og Åslaug Haga om tiltak for å sikre og skape nye arbeidsplasser i Finnmark basert på marine ressurser

Talere

Votering i sak nr. 11

Karl Eirik Schjøtt-Pedersen (A) [19:55:55]: Spørsmålet om en forsterket innsats for å skape arbeidsplasser i fiskeindustrien og på de stedene som er rammet av arbeidsledighet i fiskeindustrien i Finnmark, ble bredt behandlet i tilknytning til nysalderingen av budsjettet for foregående år. Jeg viser til de merknader og forslag som Arbeiderpartiet der hadde, om en innsats på 150 mill. kr. Jeg viser også til Arbeiderpartiets forslag til disponering av disse midlene. Jeg forutsetter at kommunalministeren så raskt som mulig iverksetter de nødvendige tiltak, og ber om at de iverksettes i samsvar med de anbefalingene Arbeiderpartiet gav i sine merknader.

May-Helen Molvær Grimstad (KrF) [19:57:04]: Sidan saksordføraren, Einar Steensnæs, ikkje kunne vere til stades i dag, vil eg seie nokre ord om Dokument nr. 8:30 frå stortingsrepresentantane Odd Roger Enoksen, Marit Arnstad og Åslaug Haga om tiltak for å sikre og skape nye arbeidsplassar i Finnmark basert på marine ressursar.

Det er ein samla komite som ser at Finnmark står overfor ei rekkje viktige utfordringar når det gjeld utviklinga i marin sektor. Enkelte delar av næringslivet har store utfordringar. Den internasjonale konkurransen blir stadig sterkare, og handelsmønster blir endra. Dette merkar ein godt i mange næringar og bransjar. Ikkje minst merkar ein det godt i enkelte distrikt og regionar.

Situasjonen som Finnmark opplever, viser dette, men han viser også kor kompleks og samansett utfordringa er. Stadig fleire bransjar og næringar opplever internasjonal konkurranse. Forskjellen er at mindre samfunn og regionar vil kunne vere meir sårbare overfor store endringar ut frå den gitte næringsstrukturen dei har. Ei vekstkraftig næringsutvikling er avhengig av gode prosjekt og investeringar. Gode prosjekt og investeringar gir arbeidsplassar, og arbeidsplassar gir busetjing. Samtidig kan det vere ei utfordring å få dette til i alle delar av landet. Derfor treng ein både gode generelle og selektive verkemiddel i nærings- og distriktspolitikken.

Komiteen viser til at bortfall av russisk torsk til foredlingsanlegga i Finnmark, konkurranse frå lågkostland og nødvendige kapasitetstilpassingar både på sjø og på land har skapt problem for næringa. Det synest ikkje å vere ueinigheit om kva som er situasjonsbeskrivinga for Finnmark. Utfordringa ligg i korleis dei skal klare å omstille seg. Finnmark er godt i gang, og sjølv om den marine næringa utgjer, og vil utgjere, hovudtyngda i Finnmarks næringsliv, er det også andre bransjar, som f.eks. reiseliv og turisme, som kan bidra til ytterlegare næringsutvikling og verdiskaping. Nye marknadsmoglegheiter austover mot Russland kan også etter kvart, og ikkje minst når Russland blir WTO-medlem, bli svært interessant.

Sjølv om situasjonen i Finnmark i dag er tøff, kjem det positive signal frå delar av næringslivet i Finnmark, der bl.a. utviklinga av situasjonen på arbeidsmarknaden er god.

Ut frå summen av utfordringar som Finnmark er i, blei det i budsjettet løyvt 75 mill. kr til nasjonale tiltak for regional utvikling for å skape ny sysselsetjing i Kyst-Finnmark – dette for å leggje til rette for nye arbeidsplassar i nokre særleg vanskelegstilte kommunar for å bøte på ein alvorleg situasjon med nedlegging og tap av arbeidsplassar og fråflytting. Her vil eg vise til dei ulike partia sine merknader og forslag i budsjettinnstillinga.

Komiteen har ikkje gått inn i dei konkrete forslaga i Dokument nr. 8-forslaget, men har vist til dei midlane som har blitt løyvde, og den varsla stortingsmeldinga om marin verdiskaping, der ein kan sjå forslaget i samanheng med drøftinga av den overordna politikken for marin verdiskaping.

Ivar Kristiansen (H) [20:00:51]: Nå vil jo fiskeriministeren om kort tid presentere en stortingsmelding om marin verdiskaping, som vil få behørig behandling her i Stortinget. Jeg synes fungerende saksordfører på en behørig måte har kommentert det som er en, relativt sett, unison behandling av det Dokument nr. 8-forslaget som står på agendaen her i dag.

Men jeg vil advare mot at vi nå, som vi har sett betydelige tendenser til, skal koble de spørsmålene vi har, og de utfordringene som Finnmark står overfor – ikke minst i fiskerinæringen, og i spesiell grad i fiskeindustrien – til den gryende og kommende valgkamp.

Det var representanten Schjøtt-Pedersen som fikk meg til å ta ordet. Jeg tror man ikke skal felle noen forhåndsdom over det forholdet at Stortinget har bevilget 75 mill. kr til omstillingstiltak. Så bør det kanskje ikke overraske noen at representanten Schjøtt-Pedersen synes at dette er for lite, og at man kunne ha brukt pengene annerledes enn det som Finnmark Arbeiderparti fremmer som forslag. Men jeg synes ikke man skal felle en dom over det utvalg som er nedsatt i Finnmark – et meget tungt, og representativt, sammensatt utvalg, med NHO-ledelse, Innovasjon Norge, SIVA og fylkeskommunen – hvor man nå jobber på høytrykk for å få på plass konstruktive forslag som etter hvert kommer inn til kommunalministeren for videre vurdering og sluttbehandling.

Bare helt til slutt: Hvis dette skal bli en del av den store, tunge valgkampen, vil vi være i stand til å sitere både det ene og det andre av det som er sagt gjennom faksimiler, uttalelser osv. Vi behøver ikke gå lenger tilbake enn til 2001. Mange av oss husker såpass langt tilbake i tid, hvordan finnmarkinger da var særdeles skuffet, som det kom frem av avisen Nordlys og Finnmark Dagblad på den tid. Men la ikke dette bli en verbal konkurranse, og la det ikke bare bli et spørsmål om fordeling av penger til konstruktive tiltak slik at det blir valgkampen og kampen om stemmer som skal få anskueliggjøre det forhold at fiskeindustrien med overkapasitet, markedstilpasningsvansker osv. har problemer.

Inge Lønning hadde her gjeninntatt presidentplassen.

Odd Roger Enoksen (Sp) [20:04:05]:Jeg er usikker på om Ivar Kristiansen mener at det faktum at det er valgår i år, tilsier at vi skal slutte å interessere oss for problemene og utfordringene i Finnmark fylke, eller for så vidt i andre fylker og andre næringer, inntil valget er avholdt. Jeg synes det blir en noe forfeilet problemstilling.

Når jeg tar ordet i dag i denne saken, som er enstemmig fra komiteen, er det for å gi en forklaring på hvorfor et forslag fremmet av representanter fra Senterpartiet avgis med en enstemmig innstilling. Det er nemlig slik at etter at dette forslaget ble fremmet, har fiskeriministeren varslet en stortingsmelding om verdiskaping innenfor marin sektor, en melding vi har grunn til å forvente blir lagt fram i morgen. En enstemmig komite har funnet at det vil være mer hensiktsmessig å drøfte de problemstillingene som er tatt opp i forslaget, i sammenheng med denne stortingsmeldingen. Derfor er det en enstemmig innstilling.

Statsråd Svein Ludvigsen [20:05:16]:Bare for å unngå at noen skulle trekke noen konklusjoner som det ikke er grunnlag for: Ut fra at det er en samlet komite som har en samlet innstilling basert på at Regjeringen skal legge fram en stortingsmelding om marin verdiskaping om noen timer, avstår jeg fra å delta i debatten. Det må ikke da oppfattes som at jeg overser de utfordringene som Finnmark eller andre deler av kysten og fiskerinæringen står overfor. Men ut fra det sistnevnte taler sa, avstår jeg også fra å gå inn i problemstillingene til vi legger fram stortingsmeldingen. Det blir rikelig anledning til å debattere den i Stortinget i løpet av våren.

Presidenten: Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 11.

(Votering, se side 1907)

Votering i sak nr. 11

Komiteen hadde innstillet:

Dokument nr. 8:30 (2004-2005) – forslag fra stortingsrepresentantene Odd Roger Enoksen, Marit Arnstad og Åslaug Haga om tiltak for å sikre og skape nye arbeidsplasser i Finnmark basert på marine ressurser – vedlegges protokollen.

Votering:Komiteens innstilling bifaltes enstemmig.