Stortinget - Møte tirsdag den 14. juni 2005 kl. 14.05

Dato: 14.06.2005

Dokumenter: (Innst. S. nr. 234 (2004-2005), jf. Dokument nr. 8:72 (2004-2005))

Sak nr. 8

Innstilling fra sosialkomiteen om forslag fra stortingsrepresentantene Inger S. Enger, Eli Sollied Øveraas og Ola D. Gløtvold om forbud mot tannfyllingsmaterialet amalgam, samt å opprette et adekvat behandlingstilbud for personer med kvikksølvrelaterte sykdommer

Talere

Votering i sak nr. 8

Presidenten: Etter ønske fra sosialkomiteen vil presidenten foreslå at taletiden blir begrenset til 10 minutter til Høyre og 5 minutter til hver av de øvrige gruppene.

Videre vil presidenten foreslå at det blir gitt anledning til tre replikker med svar etter innlegg fra medlemmer av Regjeringen innenfor den fordelte taletid.

Videre vil presidenten foreslå at de som måtte tegne seg på talerlisten utover den fordelte taletid, får en taletid på inntil 3 minutter.

– Det anses vedtatt.

Elisabeth Røbekk Nørve (H) [20:13:17]: (ordfører for saken): Forslagsstillerne foreslår at det iverksettes tiltak for å forhindre ytterligere skader på helse og miljø som følge av kvikksølv i produkter, amalgam i tannfyllinger og kvikksølvutslipp. I tillegg foreslås tiltak for å ta hånd om de skader som allerede er oppstått, særlig som følge av kvikksølv fra amalgamfyllinger. Konkret fremmes det forslag om forbud mot tannfyllingsmaterialet amalgam samt at det opprettes et adekvat behandlingstilbud for personer med kvikksølvrelaterte sykdommer. Forslagsstillerne ber også om kompetanseheving på fakultetene, og at anskaffelse av beskyttelsesutstyr på tannlegekontorene bør inngå i opplegget.

Tannfyllingsmaterialet amalgam har vært omstridt i mange år, og bruken av amalgam til tannfyllinger er nå heldigvis sterkt redusert, og snart historie. Det betyr ikke at problemene ikke skal tas på alvor. Det er derfor positivt å registrere at Regjeringen har en offensiv strategi for å kartlegge virkningene av bruk av kvikksølv i produkter, herunder amalgam i tannfyllinger, og at det allerede er igangsatt en rekke tiltak.

I brev av 20. mai 2005 fra helse- og omsorgsminister Ansgar Gabrielsen vises det til at det i november 2002 ble foretatt en kartlegging av bruk av amalgam i tannfyllinger. Kartleggingen viste at amalgam allerede den gang ble brukt i bare 9 pst. av tannfyllingene.

Flertallet i komiteen finner det svært positivt at amalgam som tannfyllingsmateriale nå blir brukt i stadig mindre omfang, og da spesielt når det gjelder barn og ungdom.

I brevet fra statsråden kommer det fram at Sosial- og helsedirektoratet tar eventuelle helseskader av amalgam på alvor. I 2003 ble det innført nye retningslinjer for bruk av tannrestaureringsmaterialer, og Regjeringen viser til at den vil foreta en ny kartlegging om noen år for å se på virkningene av de nye retningslinjene fra 2003.

Bivirkningsgruppen for odontologiske biomaterialer, BVG, er en virksomhet som omfatter bivirkningsregistrering, pasientutredning, utprøvende behandling, informasjonsvirksomhet, fagutvikling og forskning. En av BVGs hovedoppgaver er å utrede og vurdere pasienter med et bredt spekter av helseproblemer og symptomer som relateres til tannfyllingsmaterialer. BVG har både medisinsk og odontologisk fagkompetanse og samarbeider med relevante fagmiljøer på Universitetssykehuset Haukeland. I 2004 og 2005 gjennomfører BVG en evaluering som omfatter flere forhold.

Statsråden viser i sitt brev av 20. mai til at han vil komme tilbake til spørsmålet om behandlingstilbud for personer med kvikksølvrelaterte sykdommer når departementet har vurdert evalueringen og denne har vært på høring.

Komiteens flertall har også merket seg at det i april i år ble lagt fram en handlingsplan fra Miljøverndepartementet som har betydning for amalgam som tannfyllingsmateriale og for utslipp av kvikksølv i naturen.

Komiteens flertall er enig i at de viktigste tiltakene for å begrense kvikksølv fra amalgamfyllinger som miljøgift er å begrense kvikksølvutslipp fra tannklinikker og fra krematorier. Flertallet er derfor fornøyd med at det i løpet av 2005 vil bli foretatt en vurdering av om det skal innføres et forbud mot kvikksølv i produkter, med mulig unntak for særlig viktige bruksområder. Miljøverndepartementet har i den forbindelse bedt Statens forurensningstilsyn vurdere utformingen av et forbud mot kvikksølv i produkter innen 1. november 2005.

Flertallet er kjent med at Arbeids- og sosialdepartementet har bedt Statens arbeidsmiljøinstitutt, STAMI, om innen 1. august 2005 å framlegge en rapport som klarlegger mulighetene for og hensiktsmessigheten av nærmere forskning om helseeffekter av kvikksølveksponering i tannhelsetjenesten. I denne forbindelse skal annen relevant forskning som finnes i og utenfor landet, også beskrives og belyses. Flertallet mener at et forbud mot bruk av amalgam som tannfyllingsmateriale, slik forslagsstillerne ber om, kan bero inntil rapporten fra STAMI foreligger og Miljøverndepartementet og Forurensningstilsynet har ferdigstilt sitt arbeid og foretatt sine vurderinger.

Når regjeringspartiene og Fremskrittspartiet ikke støtter forslaget fra mindretallet, betyr det at vi forutsetter at Regjeringen og statsråden vil komme tilbake og orientere Stortinget på egnet måte, når nødvendig dokumentasjon foreligger.

Flertallet, bestående av alle partiene bortsett fra Senterpartiet, rår til at dokumentet og merknadene vedlegges protokollen.

Sigvald Oppebøen Hansen hadde her teke over presidentplassen.

Ola D. Gløtvold (Sp) [20:18:36]: Det er med litt blandede følelser jeg tar ordet i denne saken, kanskje litt fordi det er den siste saken som vi har til behandling fra komiteen, men også fordi jeg føler meg rimelig alene i denne saken med hensyn til dette forslaget og den komitebehandling som forslaget har blitt undergitt.

Dette er ingen ny sak, det er tidligere stortingsrepresentanter som har tatt opp dette. I 1997 fremmet jeg sammen med representanten Magnar Sortåsløkken, fra SV, og representanten Valgerd Svarstad Haugland, fra Kristelig Folkeparti, et forslag som stort sett hadde den samme innretningen som det forslaget vi i dag behandler. Slik sett kan en si at dette ikke har gått framover, men heller blitt en sak hvor det har falt fra en del som var engasjert i den samme problematikken.

Jeg er klar over hva statsråden har sagt i sitt brev til komiteen av 20. mai, og at det er atskillig mindre bruk av amalgam i dag enn det var tidligere. Det er for så vidt bra, men vi får fortsatt meldinger om at amalgam brukes, og at det blir brukt der brukere eller deres pårørende ikke ønsker å bruke det.

Jeg er glad for at Bivirkningsgruppen for odontologiske biomaterialer, BVG, nå skal evalueres, og at en også skal foreta en undersøkelse av hva som er pasienterfaringene i Bivirkningsgruppen. Jeg er ikke så glad for at Statens arbeidsmiljøinstitutt, STAMI, har fått i oppdrag å framlegge en rapport for å klarlegge mulighetene for og hensiktsmessigheten av nærmere forskning om helseeffekter av kvikksølveksponering i tannhelsetjenesten. Det er på grunnlag av det som har skjedd også de siste dagene, og det engasjementet STAMI har, som etter min mening dessverre er veldig farget av tidligere synspunkt som STAMI har hatt, at en kan sette noen spørsmålstegn ved habiliteten til den instansen. Jeg synes også det kommer fram bl.a. i dokumenter som er forfattet av STAMI, og som er høringsuttalelse med hensyn til Retningslinjer for bruk av tannrestaurerings-materialer, der man fra STAMIs side nærmest polemiserer mot direktoratet:

«På tross av dokumentets politiske karakter vil imidlertid Statens arbeidsmiljøinstitutt peke på enkelte forhold ved de presenterte retningslinjene, og på forhold i den prosessen som ligger bak grunnlaget for de anbefalinger som gis.»

Jeg synes dette er å polemisere, og jeg synes også at det her videre kommer fram en holdning fra STAMI som er rimelig oppsiktsvekkende. Jeg siterer igjen fra dette dokumentet:

«Toksikologisk er det interessant å merke seg at vi har erfaring med amalgam som tannrestaureringsmateriale uten at det er dokumentert helseskade verken hos den enkelte pasient eller ved miljøforurensning, mens «utviklingen av nye materialer går så fort at det knapt er tid til å høste kliniske erfaringer med ett materiale før en angivelig bedre versjon foreligger». Manglende toksikologisk kunnskap og begrenset observasjonstid kan lett feiltolkes når det gjelder langtidseffekter av lavdoseeksponering. Dette utgjør virkelig et toksikologisk problem som Sosial- og helsedirektoratet kanskje burde interessere seg for.»

Det er jeg enig i, og det har jeg også sagt noe om i innstillingen og i de merknader som jeg har der. Men jeg synes det er nærmest oppsiktsvekkende at STAMI kan si at man ikke har påvist miljøforurensning, og heller ikke helseskade. Det gjør at jeg håper at statsråden kanskje kan se noe mer på også andre utredningsinstitusjoner enn det som har vært gjort til nå. Blant annet mener jeg at det har kommet signaler fra Universitet i Bergen, ved professor Bente Moen, som gjør at de også burde få lov til å komme med sin uttalelse om dette problemet, og være meningsberettiget, før man konkluderer etter 1. august i år. Det er professor Bente Moen som har påpekt at f.eks. tannhelsearbeidere har påviselige helseskader som med stor sannsynlighet er relatert til kvikksølv og amalgam, og at også disses barn er plaget av liknende helseskader.

På 5 minutter kan jeg ikke grunngi dette nærmere, men vi har undersøkelser bl.a. fra USA som er relevante i den sammenheng.

Vi fremmer tre forslag alene. Det ene er at vi må få klarere retningslinjer for sanering og en godkjenningsordning for slikt arbeid og slik kompetanse. Det andre er at vi ber om en omfattende kartlegging av helseproblem som amalgam kan ha påført pasienter og tannhelsepersonell. Det tredje er at dette tannfyllingsmaterialet skal forbys.

Jeg tar opp disse tre forslagene, og også det forslaget som Senterpartiet fremmer sammen med Arbeiderpartiet og SV.

Presidenten: Representanten Ola D. Gløtvold har teke opp dei forslaga han refererte til.

Dei talarane som heretter får ordet, har ei taletid på inntil 3 minutt.

Ola D. Gløtvold (Sp) [20:24:20]: Det er ikke meningen å være møteplager i dette kanskje siste møtet hvor vi behandler en sak fra komiteen. Men jeg må innrømme at jeg er noe forbauset over at helseministeren ikke tar ordet, særlig med utgangspunkt i de utsagn jeg kom med når det gjaldt STAMI. Jeg hadde håpet at man i departementet hadde en mening om disse synspunktene, og også en faglighet i forhold til STAMI og Universitetet i Bergen.

Jeg synes det er en øredøvende taushet her i dag fra de andre partiene i denne saken.

Presidenten: Fleire har ikkje bedt om ordet til sak nr. 8.

(Votering, sjå side 2897)

Etter ønske frå næringskomiteen vil presidenten foreslå at sakene nr. 9 og 10 blir behandla under eitt. – Det er å sjå på som vedteke.

Votering i sak nr. 8

Presidenten: Under debatten er det satt fram fire forslag. Det er

  • forslag nr. 1, fra Ola D. Gløtvold på vegne av Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet

  • forslagene nr. 2–4, fra Ola D. Gløtvold på vegne av Senterpartiet

Det voteres over forslag nr. 1, fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet. Forslaget lyder:

«Stortinget ber Regjeringa om å gjennomgå alle aspekter ved mulige helseskader hos tannhelsepersonell som følge av eksponering for kvikksølv under arbeid med amalgam og legge fram saka for Stortinget.»

Votering:Forslaget fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet ble med 54 mot 48 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 23.08.30)

Presidenten: Det blir så votert alternativt mellom innstillingen og forslagene fra Senterpartiet.

Forslag nr. 2 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen utarbeide klare retningslinjer for sanering av tannrestaureringsmaterialet amalgam og komme med en godkjenningsordning for dette basert på både kompetanse hos utøvere og krav til beskyttelsesutstyr.»

Forslaget nr. 3 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen foreta en omfattende kartlegging av de helseproblem som amalgam kan ha påført både pasienter og tannhelsepersonell. Kunnskap og kompetanse om dette må tilflyte og brukes på fakultetene og i annen relevant utdanning.»

Forslag nr. 4 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen fremme forslag om forbud mot tannfyllingsmaterialet amalgam samt å opprette et adekvat behandlings- og rehabiliteringstilbud for personer med kvikksølvrelaterte sykdommer.»

Komiteen hadde innstillet:

Dokument nr. 8:72 (2004-2005) – forslag fra stortingsrepresentantene Inger S. Enger, Eli Sollied Øveraas og Ola D. Gløtvold om forbud mot tannfyllingsmaterialet amalgam, samt å opprette et adekvat behandlingstilbud for personer med kvikksølvrelaterte sykdommer – vedlegges protokollen.

Votering:Ved alternativ votering mellom komiteens innstilling og forslagene fra Senterpartiet bifaltes innstillingen med 96 mot 6 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 23.09.36)