Stortinget - Møte onsdag den 1. februar 2006 kl. 10

Dato: 01.02.2006

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 23

Hans Olav Syversen (KrF) [13:19:51]: «Etniske minoriteter er underrepresentert blant lekdommerne. Det er viktig at meddommer- og lagretteutvalgene er bredt sammensatt både mht. kjønn, alder, etnisitet og sosial bakgrunn. NOU 2002:11 drøfter ulike måter å sikre en bredere sammensetning av meddommer- og lagretteutvalgene på enn i dag.

Hvordan vil statsråden sikre flere etniske minoriteter i lekdommerutvalgene?»

Statsråd Knut Storberget [13:20:29]: Jeg er helt enig med representanten Syversen i at det er for få mennesker med minoritetsbakgrunn blant meddommere og lagrettemedlemmer. Jeg syns det er fint at dette temaet nå løftes inn i Stortingets spørretime.

Høsten 2005 foretok Statistisk sentralbyrå en undersøkelse for Justisdepartementet. Undersøkelsen viste at i de nåværende utvalgene av meddommere og lagrettemedlemmene, dvs. de som er valgt for perioden 2004 til 2008, har 2,8 pst. innvandrerbakgrunn, og bare 1 pst. har bakgrunn fra land utenfor Europa og Nord-Amerika. Dette er en betraktelig lavere andel enn innvandrerandelen, som spørreren påpeker, i befolkningen for øvrig. Det vil vi forsøke å gjøre noe med.

Jeg er opptatt av å sikre at innvandrere kan bidra med sine ressurser i samfunnet, ikke minst i rettspleien. Domstolene er en viktig pilar i det norske samfunnet, og innvandrernes deltakelse her er av vesentlig betydning for den alminnelige tilliten til rettsvesenet. Mange avgjørelser som skal fattes, ville stå seg mye bedre hvis de blir fattet av mennesker som er representativt utplukket.

Valgordningen for meddommere og lagrettemedlemmer er drøftet i NOU 2002: 11, «Dømmes av likemenn». Som representanten påpeker, vurderes det i utredningen ulike metoder for å sikre en bredere sammensetning av meddommer- og lagretteutvalgene, ikke bare når det gjelder etnisk bakgrunn, men også når det gjelder alder, økonomi, sosial og kulturell bakgrunn. Utredningen var på høring for en tid tilbake. Justisdepartementet arbeider nå med en proposisjon der vi vurderer reglene for valg av meddommere og lagrettemedlemmer, og reglene for uttaking av disse, til den enkelte sak. Et av de viktigste spørsmålene som vi ser på, er hvordan vi skal få til en bredere sammensetning av utvalgene. Blant spørsmålene vi da må ta stilling til, er om valg av meddommere og lagrettemedlemmer fortsatt skal foretas av kommunestyrene – og det mener jeg at det er gode grunner for at det skal – hvordan valget skal gjennomføres, når valget skal skje, hvor mange som skal velges, hvilke krav som skal stilles til aldersfordeling og adgang til gjenvalg, og hvilke krav som skal stilles til den enkelte meddommer og det enkelte lagrettemedlem med hensyn til personers skikkethet, vandel, stilling osv.

Departementet har som mål å fremme en proposisjon for Stortinget på bakgrunn av forslagene i utredningen i løpet av 2006, forhåpentligvis allerede i første halvår. Det gir oss rik anledning til å se nettopp på de mekanismer som representanten etterlyser.

Hans Olav Syversen (KrF) [13:22:57]: Jeg takker for et positivt svar, ikke minst for at det ser ut til at proposisjonen kan fremmes så vidt raskt som statsråden nå gir uttrykk for.

Et av de forslagene som ligger i NOU-en, er at man endrer på måten man oppnevner utvalgene på – altså at uttrekket skal skje ved at man bruker folkeregistrene. Nå forstod jeg vel statsråden dit hen at han kanskje ønsker å beholde dagens ordning med at kommunestyrene oppnevner medlemmene. Men er statsråden fremmed for at man bruker folkeregistre som uttrekksmetode for å få et bredere grunnlag? Det vil allikevel ikke hindre at kommunestyrene til syvende og sist er de som utnevner medlemmene som skal bli lekdommere.

Statsråd Knut Storberget [13:23:55]: Jeg har lyst til å si at vi fortsatt er åpne i forhold til konklusjonen – vi har jo heller ikke konkludert når det gjelder den proposisjonen som skal komme – og hvilken prosess vi skal ha rundt utvelgelsen. Det er jo slik at i dag lager kommunene lister, og så foretar domstolene trekning i forhold til lista.

Jeg er allikevel, som jeg også sa i svaret, av den oppfatning at det er veldig gode grunner til at kommunestyrene fortsatt skal ha den oppgaven – litt ut fra hvordan vi ønsker å organisere forvaltningen, og at vi faktisk ønsker at viktige oppgaver skal gjøres lokalt. Men jeg tror også at det har sine fordeler når det gjelder eventuelle kriterier som vi må sette for utvelgelsen med hensyn til representasjon, og at tilfeldighet når det gjelder uttrekking fra folkeregisteret, i mange tilfeller vil kunne innebære at vi ikke får sikret oss representativitet.

Men dette skal vi gå åpent inn i, og jeg tror at representanten og undertegnede nettopp har de samme hensikter i forhold til hvilken sluttsum vi skal få, og at vi skal få bedre representativitet. Det er det viktigste i det prosessarbeidet, og jeg ønsker velkommen til en debatt om det.

Hans Olav Syversen (KrF) [13:25:05]: I like måte – får jeg si da!