Stortinget - Møte onsdag den 15. februar 2006 kl. 10

Dato: 15.02.2006

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 11

Ola T. Lånke (KrF) [12:26:48]: Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til samferdselsministeren:

«I snart 25 år har lokale krefter arbeidet for å få gjennomslag for bygging av gang- og sykkelvei langs E6 ved Driva i Oppdal. Den aktuelle strekningen er en av de mest trafikkerte veistrekninger mellom Oslo og Trondheim, som ennå ikke har fått gang- og sykkelvei i tilknytning til skolen.

Hva kan statsråden gjøre for å sikre at folk i Drivdalen skal slippe å vente lenger på en gang- og sykkelveiløsning langs E6?»

Statsråd Liv Signe Navarsete [12:27:28]: Ifølgje Statens vegvesen er det lokale ønskje om å byggje om lag 8 km med gang- og sykkelveg langs E6 i Drivdalen. Statens vegvesen er samd i at dette er ønskjeleg, særleg på ei 1 km lang strekning sørover frå Driva skule til fylkesveg 520. Statens vegvesen fann likevel ikkje å kunne prioritere dette innanfor ramma til mindre investeringstiltak på denne stamvegruta i handlingsprogrammet for perioden 2006–2009. I Sør-Trøndelag er trafikktryggleikstiltak, utbygging av hovudvegnett for sykkel i Trondheim og kollektivtrafikktiltak prioriterte først.

Det ligg ikkje føre planavklaring for gang- og sykkelveg på strekninga. Før det kan vere aktuelt å prioritere midlar til tiltaket, må det liggje føre godkjend reguleringsplan. Eg føreset at Statens vegvesen vurderer vidare prioriteringar, inkludert eventuelle endringar i høve til fastsett handlingsprogram. Det må sjølvsagt gjerast i samband med arbeidet med dei årlege budsjetta, og det vil skje i samråd med fylkeskommunen. Sidan ruta går gjennom fleire fylke, må Statens vegvesen vurdere dei lokale prioriteringane opp mot kvarandre ved den endelege prioriteringa av tiltak, både på denne stamvegruta og på stamvegnettet samla sett.

Ola T. Lånke (KrF) [12:28:55]: Jeg vil takke statsråden for svaret, men jeg syns kanskje ikke at dette var et veldig positivt svar for dem som bor langs denne strekningen. Vi snakker her om en svært trafikkert stamveistrekning, med ikke minst en veldig stor gjennomgangstrafikk. Her har storsamfunnet i årevis påført de fastboende en enorm trafikkmengde, en belastning de har måttet leve med i lang, lang tid. Ikke minst handler det om å gi barna mulighet til å ferdes trygt i sitt nærmiljø. Jeg vet også at det er veldig mange førerkortbeslag på denne strekningen.

Som kjent, når man i dag bygger nye veiprosjekter, er gang- og sykkelvei med i planprosessen fra første stund. Det kan se ut som om det er lettere å få gjennomslag for nye anlegg enn det er å sørge for å ordne opp i gamle synder. Er det slik at statsråden kan love oppdalingene at hun vil se på om hun kan forsere utbyggingen av gang- og sykkelvei ved Driva, slik at de slipper å vente lenger?

Statsråd Liv Signe Navarsete [12:30:01]: Som representanten Lånke så riktig seier, har denne saka versert i 25 år. Det betyr at Lånke i dei siste fireårsperiodane, gjennom regjeringssamarbeid, faktisk har hatt moglegheit til å ta opp denne saka innetter i Regjeringa og få løyst ho. Eg veit ikkje kvifor det ikkje har vorte gjort.

Eg vil gjerne sjå på denne saka, men eg held meg veldig nøye til dei lokale og regionale prioriteringane. Det synest eg er viktig. I denne saka har det gått føre seg ein diskusjon regionalt, og ein har prioritert noko annleis. Det registrerer eg, og så får me sjå på saka i det vidare arbeidet med det handlingsprogrammet som skal utformast.

Ola T. Lånke (KrF) [12:30:52]: Jeg takker igjen for svaret.

Det har selvfølgelig vært mange regjeringer og statsråder i løpet av 25 år, men nå begynner det å nærme seg en grense hvor det er nok, og det er nå vi skal snakke om dette. 25 år er lang tid for et lokalsamfunn.

Det er veldig utrygt å ferdes på denne veien for både gående og syklende, og man har ikke noe alternativ til den. Det går ikke noen parallelle veier som man kan bruke.

Statens vegvesen har innarbeidet veien i handlingsplanen, men ikke før etter 2010, og da bare deler av den. Da må man fortsatt vente. Oppdal kommune er imidlertid i ferd med å ta grep. De har sagt at de er villige til å forskuttere utbyggingen.

Nå har jo Regjeringen sagt at det også kan være aktuelt for staten å forskuttere utbygging av veiprosjekter ved låneopptak, og mitt oppfølgingsspørsmål til statsråden blir da: Hvordan vurderer statsråden muligheten for å godkjenne at kommunen i dette tilfellet kan forskuttere byggingen av en gang- og sykkelvei ved Driva?

Statsråd Liv Signe Navarsete [12:32:04]: Eg er kjend med at regionvegkontoret anbefalte at prosjektet vart ført opp som marginalprosjekt med eventuelt auka rammer i slutten av perioden 2006–2009. Med dei budsjettrammene som vart gjevne av den førre regjeringa, samt den påplussinga som denne regjeringa la opp til, er det eit etterslep på 25 mill. kr i høve til handlingsprogrammet etter to år.

Når det gjeld forskotering, har me jo reglar for korleis kommunen kan ta opp ei forskoteringssak gjennom sine organ og gjennom fylkeskommunen, og dersom kommunen vel å gjere det, skal eg sjølvsagt gå nøye inn i saka og vurdere ho når ho kjem på mitt bord.