Stortinget - Møte onsdag den 15. februar 2006 kl. 10

Dato: 15.02.2006

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 4

Martin Engeset (H) [11:40:48]: Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til forsvarsministeren:

«I november 2004 gav Bondevik II-regjeringen konsesjon for sivil flytrafikk fra Rygge militære hovedflystasjon. Siden den gang har partene jobbet kontinuerlig med avtalegrunnlaget og gjentatte ganger kommet frem til enighet. Nå 14 måneder senere er det fortsatt ingen endelig løsning fordi departementet stadig kommer med nye innvendinger og kommentarer.

Når vil statsråden skjære igjennom og markere at det er hun som er sjefen i sitt eget departement?»

Statsråd Anne-Grete Strøm-Erichsen [11:41:25]: Innledningsvis vil jeg understreke at Regjeringen er positiv til etableringen av sivil lufthavn på Rygge. Det bekreftes også gjennom godkjenningen av samarbeidsavtalen 6. januar i år.

Samtidig er det første gang at Forsvarsdepartementet og Forsvaret inngår en slik avtale, der det åpnes for betydelig sivil flytrafikk på en flyplass der konsesjonen innehas av Forsvaret. Det er derfor behov for en omfattende gjennomgang av juridiske, økonomiske og driftsmessige sider ved avtalene.

En forutsetning for at avtaleverket skal kunne godkjennes, er at dette er innenfor rammen av konsesjonen til å anlegge, drive og inneha sivil lufthavn ved navn Moss lufthavn, Rygge, som generalinspektøren for Luftforsvaret fikk i statsråd 19. november 2004.

Avtaleverket skal ivareta Luftforsvarets styringsmessige ansvar for den daglige driften av lufthavnen innenfor rammene av de til enhver tid gjeldende konsesjonsvilkår.

Forsvarsdepartementet anser at Luftforsvaret og Forsvarsbygg har gjort et grundig arbeid i denne saken. For å ivareta forsvarlig saksbehandling i departementet er det likevel helt nødvendig at det er en avsluttende kvalitetssikring og en gjennomgang med dem som har utarbeidet avtaleutkastene før endelig beslutning kan treffes.

Avtaleverket består av en overordnet samarbeidsavtale, en investeringsavtale, en festeavtale og en prosjektavtale. I tillegg vil partene framover framforhandle en underordnet driftsavtale. Arbeidet med denne driftsavtalen forventes ferdigstilt, som tidligere annonsert, medio 2006. Et kvalitetssikret utkast til samarbeidsavtale ble framsatt 20. desember, og den ble undertegnet allerede 6. januar.

De videre kvalitetssikrede utkastene til de tre avtalene, investeringsavtalen, festeavtalen og prosjektavtalen, mottok departementet 1. februar. Jeg forventer at disse vil være godkjent innen kort tid.

Det er viktig å presisere at en faktor for at Moss lufthavn, Rygge, skal være en suksess, er et solid og gjennomarbeidet avtaleverk som må ta høyde for alle relevante forhold i et langsiktig, helhetlig og bærekraftig perspektiv. Dette vil være det beste for å unngå uklarheter og problemer senere.

Så den tiden som har vært brukt for å få i stand det foreliggende avtaleverket, vil forhåpentligvis legge det nødvendige grunnlaget for et viktig og etterlengtet infrastrukturtiltak i Østfold.

Martin Engeset (H) [11:44:18]: Jeg takker statsråden for svaret. Mitt spørsmål var på ingen måte sjikanøst ment, men jeg må innrømme at jeg de siste månedene har blitt alvorlig i tvil om hvem det er som faktisk bestemmer i Forsvarsdepartementet.

Det er nå 14 måneder siden konsesjonen ble gitt av den forrige regjeringen, og et halvt år siden et fremforhandlet avtalegrunnlag ble oversendt departementet for godkjenning. Forsvarsdepartementets stadige trenering og uthaling av saken oppleves frustrerende, og kan bidra til å undergrave planene om realisering av et sivilt flyplasstilbud i Østfold. Departementets saksbehandling likner nå mer og mer på en farse. I sitt skriftlige svar til meg av 12. desember i fjor skriver statsråden:

«Det er en klar målsetting at det fremsendte avtaleverket med eventuelle endringer og forutsetninger skal ferdigbehandles av FD før jul.»

Så ble det uttalt at det vil skje innen utgangen av januar.

Stortingsrepresentant Signe Øye har etter møte med statsråden uttalt til pressen i Østfold at alt skal være på plass innen utgangen av februar, og nå sier statsråden altså at det vil bli godkjent innen kort tid.

Kan statsråden fra Stortingets talerstol bekrefte dette løftet, som er gjengitt av representanten Signe Øye, om at alt skal være på plass innen utgangen av februar?

Statsråd Anne-Grete Strøm-Erichsen [11:45:31]: Da jeg tiltrådte den 17. oktober 2005, fikk vi et utkast til en avtale i departementet. Dette ble senere sendt ut på en runde for å få klarhet i en del spørsmål.

Den 20. desember fikk vi avtalen til departementet. Vi klarte ikke å ferdigbehandle den før jul, men den 6. januar i år ble den undertegnet. Det var samarbeidsavtalen. Vi jobber nå med tre avtaler, som vi mottok i departementet den 1. februar, og innen utgangen av denne måneden har vi sagt at disse tre avtalene skal være ferdige.

Martin Engeset (H) [11:46:16]: Jeg takker for det tydelige svaret statsråden nå gav, og at hun bekreftet at innen utgangen av februar skal alt være på plass.

Jeg har et spørsmål til slutt, og det går på følgende: Jeg er kjent med at Rygge Sivile Lufthavn i et brev av 10. februar har bedt om et snarlig møte med statsråden, snarlig i betydningen i løpet av denne uken. Vil statsråden imøtekomme dette ønsket fra Rygge Sivile Lufthavn AS?

Statsråd Anne-Grete Strøm-Erichsen [11:46:44]: Jeg er alltid åpen for å ha møter med dem som ber om å ha møter med meg. Jeg skjønner at det gjelder en framforhandling av en endelig avtale. Jeg syns det ville være naturlig å ha møte med Rygge Sivile Lufthavn når avtalen er ferdig. Da skal jeg med glede ta et møte.