Stortinget - Møte onsdag den 29. mars 2006 kl. 10

Dato: 29.03.2006

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 10

Elisabeth Aspaker (H) [12:00:25]: Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til justisministeren:

«Justisministeren har tidligere annonsert at Regjeringen i løpet av våren vil fremlegge en helhetlig plan for å fjerne soningskøene, men vi opplever nå en akutt mangel på soningsplasser. Samtidig som politiet i perioder har stått helt uten varetektsplasser, er det kommet frem opplysninger om at utlendinger som kunne vært utvist til soning i hjemlandet, legger beslag på en rekke plasser i norske fengsler.

Hvilke strakstiltak vil statsråden iverksette for å få løst den alvorlige mangelen på soningsplasser?»

Statsråd Knut Storberget [12:01:01]: Aller først har jeg lyst til å si meg lei for at jeg ikke rakk å komme tidsnok. Det var slik at jeg rett og slett hadde problemer med å komme ut av regjeringsbygget på grunn av de sikkerhetstiltakene som var der. Det er en av årsakene til denne beklagelige pausen – og det beklager jeg.

Presidenten: Stortingspresidenten godtek orsakinga.

Statsråd Knut Storberget [12:01:24]: Mangel på tilstrekkelige varetekts- og soningsplasser er den største utfordringen vi nå står overfor i straffesystemet. Mangel på tilstrekkelig varetekts- og soningskapasitet forsterker problemet med gjengangerkriminelle, svekker straffens forebyggende virkning og svekker tilliten til vårt straffesystem og vår kriminalpolitikk. Regjeringa vil derfor jobbe aktivt for å øke kapasiteten i fengslene på kort og på lengre sikt. Hittil i år er det åpnet 31 nye fengselsplasser. I løpet av året er det planlagt ytterligere 67 plasser.

Kriminalomsorgen prioriterer strengt i soningskøen. I en situasjon med soningskø stilles plasser først til rådighet for varetekt, deretter lange dommer, og så korte volds- eller voldsrelaterte dommer. Unge under 21 år, aktive gjengmedlemmer og personer som utgjør de tyngste kriminelle med organisasjonstilhørighet, prioriteres alltid høyt for å bli satt rett inn til soning. Til tross for denne prioriteringen hender det at politiet ikke får tilbud om et tilstrekkelig antall varetektsplasser, noe vi har sett eksempler på, og det er svært beklagelig.

Representanten Aspaker påpeker at utlendinger som kunne vært utvist til soning i utlandet, legger beslag på en rekke soningsplasser. Overføring til fortsatt soning i utlandet er en mulighet for enkelte innsatte med utenlandsk statsborgerskap. Det er imidlertid ikke alle dette er aktuelt for. Det er en forutsetning for tvungen overføring at vedkommende stat er tilsluttet den europeiske overføringskonvensjonen og dennes tilleggsprotokoll. I tillegg må vedkommende stat i det konkrete tilfellet samtykke i overføring, da staten ikke har plikt til å ta imot innsatte for fortsatt soning der. Det er videre en forutsetning at det foreligger et endelig utvisningsvedtak. Hvorvidt vilkårene for utvisning er oppfylt eller ikke, avgjøres av utlendingsmyndighetene. Det er derfor knyttet en god del usikkerhet til hvor mange utenlandske innsatte en overføring til soning kan være aktuelt for.

Regjeringa tar sikte på å legge fram en plan for avvikling av soningskøen i tilknytning til revidert nasjonalbudsjett for 2006, og jeg vil der komme tilbake til de konkrete tiltakene som skal gjøres. I tilknytning til arbeidet med planen vurderer departementet ulike tiltak både på kort og på lengre sikt. Siden vi da vil komme tilbake til dette, vil jeg ikke nå gå nærmere inn på helt konkret hva slags tiltak som foreslås. Men det er helt klart at sentralt i dette arbeidet er å sikre bedre effektuering av de utenlandske statsborgerne som sitter og soner i norske fengsler, og som kan sone i hjemlandet.

Per Ove Width hadde her overtatt presidentplassen.

Elisabeth Aspaker (H) [12:03:56]: Jeg takker for svaret.

Jeg hadde kanskje håpet at statsråden var litt tydeligere på at man nå ville gå i dialog med aktuelle lands myndigheter for å kunne utvise de utlendingene som sitter i Norge, og som kan sendes hjem, til å sone i hjemlandet, og at han var mer offensiv på det.

Så er det jo en realitet at man f.eks. i Midtre Hålogaland politidistrikt, Ofoten tingrett og Trondenes tingrett, har betydelige problemer som følge av at man har manglende fengselsplasser i den regionen. Det er faktisk slik at politiet må unnlate å varetektsfengsle i saker som kvalifiserer til varetektsfengsling andre plasser i landet. I Østlandssendingen i går kveld hørte vi at Bærum-politiet måtte sende en de hadde pågrepet, til Vadsø, og man fikk ikke framdrift i saken fordi man ikke hadde ressurser til å sende folk fram og tilbake for å få til det. Så jeg har følgende spørsmål til statsråden: Vil statsråden i den akutte situasjonen vurdere utvidet bruk av dublering? Og vil statsråden også vurdere om private prosjekter som kan la seg løse raskere, kan være en vei å gå for å få til økt soningskapasitet?

Statsråd Knut Storberget [12:05:00]: Vi vil vurdere alle mulige tiltak, og det gjøres jo i disse dager. Vi har ganske kort tid på oss, siden vi skal framlegge dette i en samlet plan, og derfor vil jeg ikke konkludere på det nå. Jeg vil ha en seriøs saksbehandling rundt det. Men jeg må samtidig si at den soningskøproblematikken som har eksistert i de siste fem årene, og som har resultert i at vi har en soningskø, ut fra definisjonen, på 2 500 dommer som venter på soning, er jo noe som også har eksistert gjennom den forrige regjerings tidsperiode. Og jeg syns jo, med all respekt, at spørreren også skal være glad for at man i tilleggsproposisjonen fra den nye regjeringa valgte å styrke arbeidet med å bygge flere plasser, slik at vi faktisk i år kan etablere 100 nye plasser, langt flere plasser enn det Bondevik-regjeringa la til grunn. Det er den eneste måten vi kan komme oss ut av det på. Det er også viktig å si at hvis vi skal øke politikraften i Norge, må vi forhindre at man driver transport over så lange etapper, noe som svekker mye av politiets ressursbruk. Så dette er prioritert fra vår side.

Elisabeth Aspaker (H) [12:06:04]: Jeg vil igjen takke for svaret.

Det er for så vidt riktig, som statsråden her sier, at det er tatt initiativ av denne regjeringen, men det ble også lagt et godt grunnlag av den forrige regjeringen, bl.a. ved startbevilgninger til Halden fengsel. Jeg tror nok at hadde den regjeringen fått fortsette, så hadde vi også kommet til å gripe ytterligere fatt i den soningskøen som er der. Men jeg er veldig opptatt av de signalene som statsråden nå har sendt ut, bl.a. via media, om at han er opptatt av åpne soningsplasser. Jeg vil gjerne ha forsikringer fra statsråden om, spesielt med den varetektsproblematikken vi nå har, at det i den planen som Regjeringen skal legge fram, også vil bli tatt tilstrekkelig hensyn til varetektsproblematikken, og at vi ikke bare snakker om åpne soningsplasser, men at også lukkede plasser må ha en sentral plass i den planen som Regjeringen kommer til Stortinget med.

Statsråd Knut Storberget [12:06:54]: Det kan jeg bekrefte. Det å få flere lukkede plasser tilgjengelig for varetekt er en primæroppgave i denne satsingen. Men det er jo ikke riktig, som spørreren nå sier, at regjeringa Bondevik ville ha kommet med en kraftig satsing i forhold til i år. Den prøven bestod man jo ikke da man behandlet budsjettet før jul, hvor nettopp Høyre og de andre «gamle» regjeringspartiene ikke valgte å legge inn mer ressurser i forhold til å bygge nye plasser. Det gjør vi. Vi ønsker å etablere 100 nye plasser, og det er et løfte jeg absolutt skal stå ved, og vi er godt i gang med det.

Ved å etablere flere nye, åpne soningsplasser – noe vi altså kommer til å gjøre – vil man kunne møte det behovet som soningskøene viser i dag. 60 pst.–70 pst. av de dommene som står i kø, er på under 90 dager, og mange av dem kan fint avsones i åpne anstalter. Det vil nettopp innebære at man får frigjort mange av de lukkede plassene – bl.a. til de alvorligste sakene, men også til varetekt.