Stortinget - Møte onsdag den 29. mars 2006 kl. 10

Dato: 29.03.2006

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 11

Vera Lysklætt (V) [12:08:15]: Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til justisministeren:

«Vi har en stor utfordring i det å sikre hele Finnmarks befolkning en forsvarlig politidekning. Store avstander, spredt bebyggelse og et tøft klima, i tillegg til problemer med å få tilsatt velkvalifisert personell flere steder, gjør sitt til at det må tenkes nytt på dette området.

Vil statsråden vurdere å opprette et eget samisk politidistrikt i indre Finnmark, for på den måten å kunne bedre rettssikkerheten til den samiske befolkningen, i tillegg til at politiberedskapen generelt i fylket kan bedres?»

Statsråd Knut Storberget [12:08:54]: Jeg vil først si at jeg er glad for spørrerens initiativ når det gjelder politisituasjonen i Finnmark. Den er ikke bare negativ. Den er også positiv, i den forstand at politiet gjør en veldig god jobb i Finnmark. Politiet som er lokalisert til Kirkenes og til andre steder i Finnmark, har nettopp presentert veldig gode tall med hensyn til både kriminalitetsutvikling og saksbehandling.

Politidirektoratet har utarbeidet en modell for ressursfordelingen mellom politidistriktene. Modellen er bygget opp med kriterier relatert til politiets oppgaveløsning, hvor kriminalitetsbekjempelse og trygghet representerer det viktigste området. Geografisk areal er også et element som er vektlagt i modellen, og som har gitt positiv uttelling for politidistriktene i Finnmark. Sammenlignet med politidistrikter i andre deler av landet kommer politidistriktene i Finnmark generelt tilfredsstillende ut i den økonomiske fordelingsmodellen, noe vi også har fått bekreftet av politiet i Finnmark.

Justisdepartementet er kjent med de problemene som finnes i Finnmark når det gjelder rekruttering av polititjenestemenn. For å bedre denne situasjonen – opplyser Politidirektoratet – ble det i 2005 iverksatt en økonomisk virkemiddelordning, i den hensikt å rekruttere politihøyskolestudenter, herunder studenter med samisk bakgrunn, til tjeneste ved politidistriktene i Finnmark.

Når det gjelder håndhevelsen av språkreglene i sameloven, har Justisdepartementet gjennom flere år bevilget ekstra midler til politidistrikter med kommuner som hører innunder forvaltningsområdet for det samiske språk. Politimesteren i Troms har fra og med 1999 forvaltet et beløp som etter egen instruks fastsatt av Justisdepartementet skal dekke ekstrautgifter til oversettelse, tolk, utstyr og opplæring i samisk. Forvaltningsansvaret ble fra og med 2006 overført til Vestfinnmark politidistrikt. I 2006 er det avsatt 400 000 kr til fordeling etter denne instruksen.

Avslutningsvis kan det opplyses at Politidirektoratet i 2006 har igangsatt et prosjekt med det formål å øke rekrutteringen av politipersonell med minoritetsbakgrunn, herunder samisktalende, samt tiltak for å motvirke all form for diskriminering.

I sum mener jeg at de tiltak som er iverksatt for å ivareta rettssikkerheten til den samiske befolkningen i Finnmark, er tilfredsstillende, og at den generelle politiberedskapen i fylket også ivaretar hensynet til denne gruppen. Jeg ser derfor ingen umiddelbare behov for et eget samisk politidistrikt i indre Finnmark.

Jeg må føye til at når det gjelder polititjenester i Norge – og for så vidt også de øvrige rettslige tjenester – syns jeg det ville være uheldig om vi delte inn tjenester og service som befolkningen ønsker, etter etniske kriterier. Jeg tror ikke det ville være heldig.

Vera Lysklætt (V) [12:11:36]: Jeg takker for svaret.

Dette er en sak med veldig mange sider. Det er ikke tid til å ta opp alle nå, så jeg vil også tilskrive justisministeren i denne saken.

Jeg kunne ha nevnt flere helt uakseptable forhold, men jeg vil trekke fram en meget alvorlig hendelse i Kautokeino nylig. Natt til en lørdag ble det avfyrt to skudd i et privathus. Politiet kom ikke til åstedet, til tross for flere henvendelser fra dem som var vitner til hendelsen. Dette skjedde 13 mil fra det lensmannskontoret som hadde vaktsamarbeid med Kautokeino den helgen. Politiet kom ikke til åstedet før arbeidstiden tok til mandag morgen. Dette er helt uakseptabelt. Det må være et absolutt krav at folk så snart som overhodet mulig skal kunne få den politihjelpen de trenger, dersom slike alvorlige situasjoner oppstår.

Hva vil justisministeren foreta seg umiddelbart, slik at folk i Finnmark kan slippe å oppleve hendelser som dette i tiden framover?

Statsråd Knut Storberget [12:12:35]: Jeg ber om forståelse for at jeg ikke kan gå inn i en enkeltsak som blir lagt fram fra talerstolen i Stortinget. Det er jeg forhindret fra – og har altså heller ikke mulighet til å gjøre nå.

Dette er et problem og en utfordring vi ser over det ganske land. Reaksjonstida for politiet bør i enkelte områder av landet kortes ned. Som jeg sa i mitt hovedsvar, har nettopp Finnmark kommet bedre ut når det gjelder fordeling av midler. Regjeringa valgte å gå et skritt lenger enn den forrige regjeringa – ved å gi flere ressurser til politiet for nettopp å ivareta dette.

Den første anledningen Stortinget får til å diskutere slike forhold, vil være i forbindelse med politirollemeldingen, som skal debatteres i Stortinget i vår. Da kan man også se på muligheten til å endre noe av den lokale strukturen – for å sikre bedre tilgjengelighet til bl.a. de offentlige servicekontorene.

Regjeringa ønsker først og fremst et noe tettere og nærere politi. På den måten vil vi få en god mulighet til kanskje også å møte noen av de lokale behovene.

Vera Lysklætt (V) [12:13:41]: Jeg vil takke også for dette svaret.

I tillegg til de store avstandene vi har i Finnmark, har vi store utfordringer med hensyn til å få ansatt personell med samisk språkkompetanse og inngående kjennskap til den samiske kulturen.

Indre Finnmark tingrett er nå opprettet. Rettssikkerheten til den samiske delen av befolkningen er betydelig styrket ved opprettelsen av denne institusjonen. Men det er behov for å kunne behandle en sak fra a til å på samisk før man kan si seg helt fornøyd med det tilbudet befolkningen faktisk får i dag.

Det er også et stort behov for at flere med samisk bakgrunn tar politifaglig utdannelse. Det er videre nødvendig at de som blir ansatt, og som ikke har samisk bakgrunn, forplikter seg til å tilegne seg kunnskaper om samiske forhold og lærer seg det samiske språket. Slike kompetansehevingskurs må umiddelbart være tilgjengelige ved ansettelser. En slik spesialkompetanse må den ansatte forplikte seg til å tilegne seg før hun eller han eventuelt begynner i stillingen.

Et eget samisk politidistrikt for indre Finnmark ville kunne gjøre bemanningssituasjonen betydelig mer oversiktlig for hele fylket. I tillegg ville de som snakker samisk til daglig, kunne få anledning til å bruke sitt morsmål – og dermed ikke oppleve å bli misforstått i så vel straffesaker som i andre juridiske saker.

Statsråd Knut Storberget [12:15:02]: Jeg må vise til det jeg har svart tidligere når det gjelder spørsmålet om et samisk politidistrikt. Jeg tror ikke det er løsningen på de problemer som spørreren nå reiser her i Stortinget.

Jeg vil advare ganske sterkt mot at man inndeler justisforvaltningen ut fra etnisk bakgrunn. Jeg er heller ikke sikker på om det er særlig hensiktsmessig overfor den samiske befolkning. Det vi da kan risikere, er at man får en ytterligere stigmatisering av dem med samisk bakgrunn som måtte begå kriminelle handlinger, noe som overhodet ikke ville gagne det samiske folket.

Jeg vil vise til den satsingen som faktisk gjøres, som spørreren også var inne på, når det gjelder det å heve kompetansen, det å utvikle muligheter for å bruke språk under etterforskning, ikke minst i retteføring, og den jobben som nå gjøres i indre Finnmark med hensyn til tingretten. Her er det satset betydelige ressurser som nettopp møter det samiske behovet, ikke bare i straffesaker, men også i sivile saker, for å kartlegge bl.a. samisk sedvane med hensyn til de sivile sakene man står overfor. Så her føler jeg at vi er på rett vei.