Stortinget - Møte onsdag den 29. mars 2006 kl. 10

Dato: 29.03.2006

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 12

Ola T. Lånke (KrF) [12:16:20]: Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til kultur- og kirkeministeren:

«Lokalmediene er sentrale kulturbærere og bidrar til mangfold i den lokale samfunnsdebatten. Budstikka Radio Trøndelag har et av de største konsesjonsområdene for lokalradio, har tre lokalkontor med 130 frivillige, 16 pst. lytteroppslutning og høye sendekostnader pga. vanskelig geografi. Hvis radioen ikke får overskride omsetningsgrensen på 2 mill. kr for radiobingo, vil de måtte si opp 75 pst. av de ansatte og redusere sendeaktiviteten drastisk.

Vil statsråden vurdere å fjerne omsetningsgrensen?»

Statsråd Trond Giske [12:17:10]: Jeg takker representanten Lånke for spørsmålet.

Radiobingo representerer en viktig inntektskilde for lokalradiostasjoner i Norge. Mange lokalradioer drives i dag på ideell og frivillig basis og er viktige kulturbærere og informasjonsformidlere på lokalt nivå. Jeg er svært opptatt av å bevare lokalradioens medieposisjon i distriktene og ønsker derfor å styrke deres økonomiske rammebetingelser.

Da dagens bingoforskrift ble vedtatt i 2004, ble det fastsatt et omsetningstak for radiobingo på 1,3 mill. kr. Man ønsket også å fordele bingomarkedet blant de forskjellige aktørene. I 2005 ble det gitt dispensasjon fra taket, og et nytt tak på 2 mill. kr ble fastsatt i 2005. Gjennom departementets dialog med representanter for Lokalradioforbundet er jeg blitt gjort oppmerksom på at forrige regjering gav signaler om at taket skulle fjernes. Dette ble ikke fulgt opp den gangen og har naturligvis skapt frustrasjon blant aktørene som driver med radiobingo. Jeg ser at det kan være behov for å revurdere dette taket. Det er satt i gang et arbeid i departementet der det vurderes hvorvidt omsetningsgrensen for radiobingo bør fjernes. En endelig avgjørelse vedrørende dette vil foreligge etter påske.

Ola T. Lånke (KrF) [12:18:32]: Jeg takker statsråden for et langt på vei positivt svar.

Jeg forstår at man tar dette problemet på alvor, og at man nå vurderer å fjerne taket, slik en tidligere regjering også har signalisert. Jeg er også glad for at statsråden deler mitt syn på den positive kulturverdi lokalradioen representerer i lokalsamfunnet. Lokalradioene er på mange måter blitt stebarn i mediemarkedet, dels fordi de drives av frivillige krefter og dels fordi de har få muligheter til å få offentlig støtte eller reklameinntekter.

Mitt tilleggsspørsmål går konkret på situasjonen til Budstikka Radio Trøndelag, som er i en akutt situasjon økonomisk fordi de hadde forventet at det skulle bli mulig å drive etter de forutsetninger de har lagt opp til. Vil statsråden vurdere å gi dispensasjon til Budstikka Radio slik at de kan fortsette, også fordi man har signalisert at man vil være åpen for å fjerne taket?

Statsråd Trond Giske [12:19:45]: Jeg tror nok at representanten Lånke og jeg er veldig enige om lokalradioenes betydning – at de betyr veldig mye for lokalt kulturliv, for lokalt demokrati, debatt og identitet, og at det gjøres et veldig godt arbeid i mange lokalradioer med ganske begrensede økonomiske midler, bl.a. fordi man kanskje ikke så lett får tilgang til de store nasjonale reklamekampanjene som de større kommersielle radiokanalene får.

Radiobingo er en viktig inntektskilde. Jeg tror nok at vi må bestemme oss ganske raskt for om vi skal heve taket eller ikke, og behandle alle søkere likt. Jeg tror ikke det ville bli veldig godt mottatt av andre aktører på det samme markedet om én enkeltstående radio skulle få en annen omsetningsgrense enn de andre. Det viktigste vurderingsspørsmålet blir kanskje hvilket utslag dette får i forhold til andre typer bingoer som også finansiers ved mye frivillighet. Hvis vi mener at det kan håndteres, vil vi heve taket.

Ola T. Lånke (KrF) [12:20:49]: Jeg takker igjen statsråden for svaret.

Jeg er glad for at statsråden sier omtrent det samme som jeg ville ha sagt om den positive verdien som disse nærradioene representerer. Nå er det imidlertid slik at vi står overfor en akutt situasjon i en lokalradio. Jeg er glad for at man vil vurdere å fjerne taket ganske raskt, men spørsmålet er om det er raskt nok. Det er derfor jeg gjentar spørsmålet om det ikke er mulig å gi dispensasjon i denne saken. Det angår vel noen få andre nærradioer som også er i den samme situasjonen.

Mitt spørsmål blir dels en oppfølging av det forrige spørsmålet, og dels om statsråden kan antyde noe tidspunkt for når han vil ta den avgjørelsen og kanskje i hvilken retning det vil gå.

Statsråd Trond Giske [12:21:36]: Jeg har vel gått ganske langt i å signalisere en positiv holdning. Det vi skal vurdere, er hvordan dette slår ut for andre bingospill, for de finansieres også ved viktige frivillige aktiviteter.

Jeg legger merke til representanten Lånkes veldige trykk for å få hevet omsetningsgrensen for spilleaktiviteten i landet. Det skal vi se på rett over påske, og vi er sju–åtte dager unna påske. Vi deler bekymringen for finansieringen av radiokanalene, men vi må altså ha et generelt system som gjør at alle behandles likt. Vi skal behandle det raskt, men vi må passe på at behandlingen av enkeltsaker ikke gjør at dette blir ren bingo.