Stortinget - Møte onsdag den 10. mai 2006 kl. 10

Dato: 10.05.2006

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 17

Anne Margrethe Larsen (V) [13:19:39]: Jeg har følgende spørsmål til arbeids- og inkluderingsministeren:

«Det er av avgjørende betydning for kommunene å ha så forutsigbare rammebetingelser som mulig for å kunne planlegge og gjennomføre tiltak i opplæringssektoren på en best mulig måte. Blant annet gjelder dette i forhold til obligatorisk norskopplæring for beboere i asylmottak. Enkelte kommuner opplever betydelig usikkerhet i forhold til dette.

Vil det bli gjeninnført obligatorisk norskopplæring for alle beboere i asylmottak, også for dem som ikke har fått oppholdstillatelse, og når vil dette eventuelt tre i kraft?»

Statsråd Bjarne Håkon Hanssen [13:20:23]: La meg først peke på at rett og plikt til deltakelse i opplæring i norsk og samfunnskunnskap som ble innført fra 1. september 2005, også gjelder for dem som er innvilget arbeids- eller oppholdstillatelse, men som fortsatt bor i asylmottak i påvente av bosetting i en kommune. Vertskommunen for asylmottaket har ansvar for å sørge for opplæring til denne gruppen.

Av Soria Moria-erklæringen framgår det at Regjeringen vil gjeninnføre norskundervisning for asylsøkere som venter på å få behandlet sine søknader. Tiltak som er lansert i Soria Moria-erklæringen, skal settes i gang i løpet av inneværende stortingsperiode.

Departementet arbeider med å avklare en rekke spørsmål for at slik opplæring skal kunne gjeninnføres. Sentrale spørsmål er f.eks. spørsmål om avgrensning av målgruppen og forholdet til rett og plikt til deltakelse i opplæring i norsk og samfunnskunnskap etter introduksjonsloven. Det er jo en ordning som har kommet på plass etter at den obligatoriske norskopplæringen ble avviklet. I tillegg må spørsmålet om hvem som skal ha ansvar for gjennomføring av norskopplæring for asylsøkere, avklares samt opplæringens omfang, intensitet og innhold. Departementet må videre ta stilling til spørsmålet om finansiering av ordningen.

På det nåværende tidspunkt er det derfor for tidlig å si noe om når en slik ordning kan bli innført, men jeg kan forsikre om at kommunene og andre aktuelle aktører vil få informasjon om ordningen i god tid før den iverksettes.

Anne Margrethe Larsen (V) [13:22:15]: Jeg takker statsråden for et positivt svar.

Venstre mener nemlig at nåværende finansiering for personer med oppholdstillatelse er veldig lite forutsigbar. Dersom mottaket f.eks. gir en person norskopplæring fra januar til mars, og personen flytter, må mottaket sende med denne personen sju åttendedeler av tilskuddet til undervisningen. Dette gir driftstap og vanskelige tilsettingsforhold for norsklærere, men også ofte utsettelse av start for norskopplæringen.

Ser statsråden at dette gir store driftsvansker for asylmottak og kommuner, og at flyktninger og innvandrere dermed får et dårligere tilbud?

Statsråd Bjarne Håkon Hanssen [13:23:02]: Først må jeg si at dette var noe annet enn det spørsmålet handlet om. Men jeg kan forsøke å svare på det også.

Denne nye ordningen for finansiering av norskopplæring ble innført av den forrige regjeringen, og den skal gradvis innføres. Derfor kan man si at vi hittil har veldig liten effekt av den nye måten å regne på, for den utgjør så langt en veldig liten andel av totalkostnaden. Men jeg opplever at det er flere kommuner som er kritisk til det den forrige regjeringen gjorde.

Jeg har også hatt besøk av lederen i Kommunenes Sentralforbund, Halvdan Skard, som har ment at den nye ordningen har klare svakheter. Derfor har jeg sagt at vi får følge med den. Det er innlagt en skjønnspott i ordningen, som gjør at man skal kunne justere for uheldige virkninger, men vi får følge med den. Men jeg tror at det er umulig for meg nå, når den nye ordningen nettopp er innført, bare å slå helt kontra igjen med én gang.

Anne Margrethe Larsen (V) [13:24:08]: Jeg takker igjen for svaret.

Obligatorisk norskopplæring er en positiv aktivitet i asylmottakene og en av de viktigste faktorene for en vellykket integreringsprosess. Hvordan vil statsråden legge forholdene til rette for at norskopplæring skal bli et målrettet og positivt tilbud i asylmottak?

Statsråd Bjarne Håkon Hanssen [13:24:35]: Tenkningen vår bak det er at obligatorisk norskopplæring skal gis til alle, nærmest fra dag én. Tenkningen bak det er at selv om vi er klar over at en del av de som får norskopplæring, ikke vil få opphold i Norge, mener vi at det allikevel er viktig at det skjer positiv aktivitet i asylmottakene – og ingen har vondt av å lære seg litt norsk. Fordelen er at man da i hvert fall helt sikkert vil treffe noen som vil få oppholdstillatelse, og som dermed vil ha et fortrinn når de starter introduksjonsprogrammet etter at de har fått oppholdstillatelse. Så det er en ordning som bare kan gjøre godt og ikke noe galt, og sånne typer ordninger tror jeg vi skal være positive til i utgangspunktet.