Stortinget - Møte onsdag den 10. mai 2006 kl. 10

Dato: 10.05.2006

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 16

May-Helen Molvær Grimstad (KrF) [13:12:43]: Eg har følgjande spørsmål til kunnskapsministeren:

«I forslaget til statsbudsjett for 2006 frå regjeringa Bondevik II var det sett av 50 mill. kr til kompetanseheving i barnehagesektoren. Ni av desse millionane er no gitt til fylkesmenn som bidrag til implementering av ny lov om barnehagar og revidert rammeplan for barnehagen.

Korleis skal dei resterande pengane brukast?»

Statsråd Øystein Djupedal [13:13:10]: Det fordeles nær 60 mill. kr i 2006 til kompetanseheving i barnehagesektoren. Det er en begivenhet for barnehagesektoren, og det har aldri vært tildelt så mye midler som dette. Jeg er glad for at både den forrige og den sittende regjering er enige om dette.

Det er ingen tvil om at nok personale og kompetent personale er viktig å satse på for å oppnå kvalitet i barnehagen. Fokus i år er satt på innføring av ny rammeplan for barnehagens innhold og oppgaver.

Midlene fordeles på følgende områder: innføring av rammeplanen, kompetanseutvikling, praksisrettet forskning og utviklingsarbeid. Som representanten Molvær Grimstad sier, har fylkesmennene fått 9 mill. kr ekstra til å drive veiledning om rammeplanen og barnehageloven. Det gis totalt 20 mill. kr fra Kunnskapsdepartementet til fylkesmennene for gjennomføring av tiltak i tråd med Regjeringens overordnede satsing på barnehagesektoren. I 2006 skal det legges særlig vekt på ny lov og rammeplan.

Vi ønsker å vie noen områder særlig oppmerksomhet. Det gis 7 mill. kr til opplæring og utviklingstiltak som kan bedre språkforståelsen blant minoritetsspråklige barn i førskolealder. Videre fordeles 7,5 mill. kr til lokalt utviklingsarbeid for å bedre tverretatlig kompetanse og samarbeid til beste for barn med nedsatt funksjonsevne eller andre særskilte behov for tilpasset omsorg og opplæring. Likestillingsarbeidet i barnehagen – herunder tilrettelegging for flere menn – skal videreføres.

For første gang får barnehagene et praksisrettet forsknings- og utviklingsprogram på i alt 26 mill. kr. Det er viktig å få mer kunnskap om barns liv i barnehagen, og det er viktig at utviklingsarbeidet i barnehagen bygger på kunnskap. Det gis 13 mill. kr til forskning, som fordeles gjennom Norges forskningsråd. Videre er det satt av 13 mill. kr til utviklingsarbeid i barnehagen via fylkesmennene. Det kommer i tillegg til de 20 mill. kr som er tildelt særskilt til fylkesmennene for å ivareta Barnehageløftet.

Opplæringstilbud for styrere og pedagogiske ledere inngår i planen. Lederne i barnehagene får mulighet til å bli godt skolert i rammeplanen. Videre vil det legges til rette for gratis videreutdanningstilbud i pedagogisk utviklingsarbeid for førskolelærere. Et slikt tilbud har tidligere vært et vellykket prosjekt ved tre høgskoler, og det legges nå opp til å gjøre dette nasjonalt fra høsten 2006.

May-Helen Molvær Grimstad (KrF) [13:15:27]: Eg vil takke statsråden for svaret. Det er flott at det er mange viktige tiltak som blir prioriterte.

Vil desse tiltaka komme i form av ein handlingsplan som vil bli gjord offentleg og marknadsført i forhold til det Stortinget tidlegare har uttalt at ein gjerne vil ha?

Når det gjeld kvaliteten i barnehagane, har det dei siste åra vore mykje diskusjon om talet på barnehageplassar. Det er veldig viktig. Pris er viktig. Men det er også viktig at vi ikkje gløymer å diskutere kvaliteten i barnehagane. Alle som leverer barn i barnehage, ønskjer å vite at barna har det bra, og at dei trivst der. Vil statsråden i tida framover fokusere på ein kvalitativt god barnehage, slik at det ikkje berre blir statistikk over talet på plassar og pris, men at vi konstant har søkjelyset på kvalitet og innhald? Mange kommunar har eit press på seg for å få nok barnehageplassar, og av og til kan det verke som om det får følgjer for kvaliteten.

Statsråd Øystein Djupedal [13:16:39]: Brukerundersøkelser viser at noe av det vi er mest fornøyd med i Norge, er barnehagene våre. Det er høy brukertilfredshet blant foreldre, og vi har veldig høy kvalitet i norske barnehager. Det skal vi ha.

Jeg er glad for at representanten Molvær Grimstad understreker kvalitet. For vår regjering er det selvfølgelig helt avgjørende. Derfor har vi innskjerpet loven i forhold til dispensasjon. Vi har også vedtatt en ny rammeplan, som er et helt sett med gode tiltak som sikrer kvaliteten og det pedagogiske tilbudet i barnehagen.

De 60 mill. kr som vi nå tilfører barnehagene i forbindelse med ulike kompetansehevende tiltak, vil styrke det som er vår regjerings anliggende, og som jeg forstår representanten Molvær Grimstad stiller seg bak, nemlig et kompetanseløft for de ansatte i barnehagen. Man vil også ta i bruk forskning på hvordan barnehagen rent faktisk fungerer.

Vi er inne i et voldsomt løft for en veldig viktig sektor. Det betyr at vi har bruk for mer kunnskap om hva som foregår i barnehagene.

May-Helen Molvær Grimstad (KrF) [13:17:34]: Eg takkar igjen statsråden for svaret.

Eg veit at ein i ein del kommunar diskuterer målet om full barnehagedekning. Det er veldig viktig. Men eg har skjønt at press i forhold til areal enkelte stader har blitt ein diskusjon. Har ein eit større areal enn det som på sett og vis er lovpålagt, bruker ein kanskje f.eks. det ekstra puterommet til å byggje ny småbarnsavdeling og presse inn fleire, slik at kvaliteten nokre stader kanskje blir litt dårlegare.

Vil statsråden i tida framover følgje godt med på om kommunane følgjer opp og fokuserer på kvalitet, slik at det også blir eit signal på at vi ikkje berre skal ha full barnehagedekning, men at vi også skal ha ein kvalitativt god barnehage?

Statsråd Øystein Djupedal [13:18:22]: Hvis det i det eksemplet representanten Molvær Grimstad tar opp, er plass til en ekstra småbarnsavdeling i en barnehage, er det fint. Det betyr at flere barn får et kvalitativt godt tilbud, hvis arealet er innenfor de lover og forskrifter vi har. Det er positivt.

Vår regjering har høy fokusering på kvalitet. Vi har en omfattende serie av konferanser rundt om i Norge, som ofte arrangeres av fylkesmennene, der kvaliteten hele tiden er det viktigste som det fokuseres på. Det er fylkesmennene som har tilsynsmyndighet med dette. De er nøye på at kvaliteten etterleves. Vi har styrket kvalitetskravene til barnehagene, slik at dette skal være et pedagogisk tilbud. Dette er styrket i forhold til den forrige regjeringen. Vi har fortsatt sterk fokusering på dette. La meg si at det ikke er noen grunn til å tro at ikke barnehagekvaliteten i Norge fortsatt vil styrkes, simpelthen fordi foreldre og lokale barnehagemyndigheter, alle, vil være interessert i det. Jeg har ennå ikke truffet det mennesket som ikke mener at vi skal ha høy og stigende kvalitet i norske barnehager.